Home Informaţii la zi Komatsu lansează noua generaţie de giganţi
Komatsu lansează noua generaţie de giganţi

Komatsu lansează noua generaţie de giganţi

0

Producătorul mondial de utilaje Komatsu a lansat în cadrul MINExpo (26-28 septembrie) ce a avut loc la Las Vegas, nu mai puţin de trei noi modele de mașini de mare capacitate, reconfirmându-și statutul de jucător major pe piaţa internaţională de echipamente.

Excavatorul gigant PC4000-11 este conceput pentru a lucra cu camioanele cu șasiu rigid de 150-240 de tone. Totodată poate fi configurat să lucreze, în funcţie de aplicaţie, pentru a săpa sau ca un încărcător.

Komatsu PC4000-11, un uriaș cu o cupă de 22 mc

Chiar dacă nu este cel mai mare model produs de către Komatsu, motorul său de 1.875 CP cu 16 cilindri, ce îndeplinește cele mai exigente norme de poluare, cu reducere catalitică selectivă (SCR) și sisteme de management al nivelului de ulei oferă un control strict al consumului de combustibil, dar și intervale extinse de service, o durată de viaţă mai lungă și costuri de operare mai mici. Cu o masă proprie de 388 t, acesta se poate deplasa cu 2,1 km/h.

Funcţiile care asigură performanţa acestor echipamente includ diverse cupe și pachete de uzură pentru diferite densităţi și proprietăţi ale materialelor, forţa sa de săpare, de 1.330 kN asigură o umplere rapidă a cupei.

Utilajul este echipat cu trei ieșiri de urgenţă: o scară de acces din două segmente de la cabină la sol, alta de la motor spre platforma superioară și a treia de la camera pompelor spre aceeași platformă. De asemenea, accesul la punctele de service importante se face foarte ușor.

Modelul PC4000-11 dispune, de asemenea, de sistemul electronic de monitorizare KOMTRAX Plus® ce furnizează informaţii în timp real despre modul de operare al echipamentului.

Cabina confortabilă a modelului PC4000-11 include caracteristici ergonomice precum: mai mult spaţiu și ferestre înalte cu sticlă foarte rezistentă la impact; scaun multi-reglabil cu suspensie cu aer, plus scaun pentru trainer; vizibilitate mare în timpul lucrului, precum și un sistem de camere video KomVision 360°; sistem de control al climei cu ventilaţie presurizată pentru filtrarea aerului și aer condiţionat; vizibilitate excelentă; nivel de zgomot și vibraţii scăzut.

Basculanta cu șasiu rigid 930E-5, un best seller de înaltă clasă

Prezentat în premieră la MINExpo și programat să devină disponibil pe piaţă în cea de-a doua jumătate a anului 2017, noul camion seria 930E-5 are o sarcină importantă, aceea de a duce mai departe renumele unei serii considerate ca fiind cea mai populară pentru camioanele destinate activităţilor de exploatare de suprafaţă, cu peste 1.900 de unităţi vândute în toată lumea.

Construit pe istoria de succes a camioanelor cu sistem de deplasare cu sistem electric dezvoltate de Komatsu, modelul 930E-5 întărește poziţia de lider global pe care producătorul japonez o deţine pe piaţa basculantelor de minerit de înaltă clasă. Noul utilaj combină motorul Stage IV, cu un consum mai mic cu până la 5% comparativ cu modelul anterior, cu caracteristicile tehnice ale celui mai bine vândut camion pentru minerit de clasă superioară. Echipat cu un motor SSDA16V160-4, cu o putere de 2.700 de CP, acest camion are o încărcătură maximă utilă de 320 t.

Camionul poate fi utilizat pentru aplicaţiile de minerit ce necesită transportarea cantităţilor mari de material, acolo unde lucrează excavatoare de mari dimensiuni cu cupe cu capacitatea între 32 și 42 mc, precum modelele Komatsu PC7000 și PC8000, acestea putând încărca basculanta cu ajutorul a cinci sau șase cupe, în funcţie de mărimea și densitatea materialului. Puternicul motorul Komatsu SSDA18V160-4, Stage IV, cu 16 cilindrii este mult mai silenţios, în plus consumul său este mai mic faţă de motoarele de generaţie mai veche. Raza de întoarcere este de numai 14,9 m, ceea ce îi permite să lucreze în zonele de terase ale carierelor fără să fie necesară lărgirea acestora.

Printre opţiunile și caracteristicile tehnice standard care cresc performanţa camionului de minerit Komatsu și abilitatea de a reduce costurile de operare se numără cabina ergonomică extra silenţioasă și bineînţeles foarte sigură, care protejează operatorul, sistemul KOMTRAX Plus®, programul standard service și suport, un sistem de monitorizare a echipamentului ce utilizează un sistem de revoluţionar de comunicaţii prin satelit pentru monitorizarea camionului 930E-5.

Komatsu 930E-5 este dotat și cu sistemul de monitorizare a încărcăturii utile PLM IV™, capabil să stocheze până la 20.840 de înregistrări de date ce pot fi descărcate ulterior, precum timpii ciclurilor de lucru, numărătoarea încărcăturilor și codurile de eroare. Acest instrument extrem de util de monitorizare a productivităţii camionului previne apariţia suprasarcinilor, acestea în general producând deteriorarea mai rapidă a componentelor șasiului, dar și a sistemului de direcţie. Sistemul utilizează o interfaţă web simplă pentru descărcare și se conectează la alte echipamente de comandă și control ale basculantei prin intermediul sistemului Eternet, fiind conectat la magistrala centrală de date CAN.

Buldozerul inteligent D375Ai-8

Komatsu dezvoltă seria de utilaje inteligente, prin lansarea buldozerului D375Ai – 8, primul buldozer pe șenile din gama de minerit echipat cu un sistem inteligent de control. Acesta are acum un motor mai puternic, un șasiu rezistent, oferind cicluri de lucru mai rapide, deci un randament superior faţă de modelele anterioare. Motorul oferă o putere de 636 CP pentru mersul înainte și 775 CP la deplasarea în spate, precum și  o productivitate mai mare cu 5%.

Acesta nu necesită un sistem de reducere catalitică selectivă (SCR) și este dotat cu filtre de particule diesel Komatsu și ventilatoare de mare capacitate.

Sistemul automat de săpare avansată cu care este dotat noul buldozer inteligent Komatsu oferă o productivitate neatinsă de un alt utilaj din această clasă. Datorită sistemului automat de control și lucru, lama va avea întotdeauna înclinaţia potrivită pentru săpare. De asemenea, dacă prisma de balast formată în faţa lamei atinge o rezistenţă la înaintare maximă, lama începe să se ridice în mod automat, pentru a minimiza alunecarea șenilelor și a menţine astfel săparea la un nivel de productivitate maximă.

„Fie că vorbim de motorul mai puternic decât modelul anterior, sau de adăugarea noului sistem inteligent de control, buldozerul pe șenile D375Ai-8 va fi cu siguranţă una dintre cele mai productive mașini de pe piaţă”- Joe Sollitt, manager de producţie, Komatsu America.

Autonomus – supriza Komatsu la MINExpo 2016

Komatsu a dezvăluit în premieră publicului de la MINExpo un nou vehicul de transport autonom, fără cabină, ce va fi lansat pe piaţă în viitorul apropiat. Spre deosebire de modelele autonome 930E și 830E, noua basculantă a fost dezvoltată de specialiștii japonezi exclusiv ca una fără operator, concepută să maximizeze avantajele operaţiunilor ce nu necesită prezenţa șoferului.

Prin distribuirea unei încărcături egale pe cele patru roţi, atât în timpul încărcării, cât și în timpul descărcării, și prin adoptarea unui sistem de direcţie integral, a unui limitator de viteză și a servodirecţiei, producătorul japonez Komatsu oferă pieţei de specialitate un utilaj de mare performanţă, care practic nu are marșarier, și deci nu trebuie să se întoarcă, o manevră dificilă și care necesită timp la un camion de acest gabarit, acesta deplasându-se în ambele direcţii la fel de ușor.

Producătorul japonez se așteaptă ca acest vehicul să îmbunătăţească considerabil productivitatea în interiorul exploatărilor miniere, acolo unde vehiculele fără operator se confruntă cu condiţii de lucru grele, cum ar fi solul alunecos afectat de căderile frecvente de ploi sau zăpezi, sau spaţiile înguste pentru încărcare.

De la lansarea în anul 2008, în premieră mondială, a Sistemului de Transport Autonom (AHS), Komatsu a dat dovadă de un spirit vizionar, de atunci basculantele AHS transportând peste 1 miliard de tone de material și de minerale în minele de mari dimensiuni din Chile și Australia. Prin depunerea unor eforturi constante de optimizare a performanţei echipamentelor de minerit și prin promovarea agresivă a unei operării autonome a vehiculelor, Komatsu oferă industriei de minerit mașini cu o productivitate unică, devenind astfel un partener indispensabil.

AUTONOMUS – prezentare în cifre

Greutatea brută nominală a vehiculului ™ 416

Sarcină utilă nominală ™ 230

Putere lucru (CP) 2.700 CP

Viteză maximă (km/h) 64

Lungime totală (m) 15

Lăţime totală (m) 8,5