Home Evenimente SaMoTer – Utilajele „mini” revin în forţă
SaMoTer  – Utilajele „mini” revin în forţă

SaMoTer – Utilajele „mini” revin în forţă

0

Eurocomach-Sampierana, Ihimer, Kubota (E-Mac Group), Takeuchi (Midi Europe) și Yanmar sunt doar câţiva dintre specialiștii în echipamente terasiere care au confirmat deja prezenţa, în mod oficial, în calitate de expozanţi, la cea de-a 30-a ediţie a SaMoTer (22-25 februarie, Veronafiere, Italia), și care vor reprezenta cu succes segmentul de echipamente mini, care a cunoscut o revigorare neașteptată în ţara gazdă a marii expoziţii internaţionale.

Compacte, eficiente, ideale chiar și pentru lucrările de pe șantierele de construcţii situate în mijlocul zonelor extrem de aglomerate din marile orașe, și cu nivele scăzute de poluare: categoria „ușoară” de stimulează astăzi creșterea în domeniul echipamentelor terasiere din întreaga lume.

Un comeback mult-așteptat

La nivel global, mini-încărcătoarele și miniexcavatoarele de până la 6 tone continuă să câștige cote de piaţă tot mai mari, evoluând de la vânzări totale de 15% înregistrate în 2010, la un procent de 24% în 2015. Acest trend crescător este întâlnit și pe piaţa de utilaje din Italia, după cum arată un studiu elaborat de SaMoTer

Outlook, în colaborare cu Prometeia, pe baza informaţiilor furnizate de Unacea (Asociaţia Naţională a Companiilor din Industria de Construcţii din Italia). Potrivit acestor date, în perioada ianuarie-iulie 2016, Italia a raportat vânzări de 3.935 de miniexcavatoare, cu 24% mai mari decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului anterior. Și segmentul mini-încărcătoarelor pe pneuri a experimentat anul acesta o apreciere importantă, cu 342 de unităţi vândute (+44%), fiind urmat de cel al mini-încărcătoarelor, cu 286 de unităţi vândute (+41%). Aceste cifre încurajatoare trebuie, totuși, analizate într-un anumit context, respectiv acela conform căruia sectorul de utilaje terasiere din Italia a traversat o perioadă nefastă, de la debutul crizei economice din anul 2009, cu pierderi masive de 82% din cotă. Cu toate astea, rezultatele referitoare la vânzările din prima jumătate a lui 2016 reprezintă un semn pozitiv pentru întregul segment de echipamente din Italia.

Viitorul este „compact”

Miniexcavatoarele și mini-încărcătoarele se comportă extrem de bine la cerinţele de mentenanţă ale contextelor moderne urbanizate, precum cele întâlnite în Europa și Statele Unite ale Americii. Eficiente, cu un nivel minim de muncă invazivă, aceste echipamente sunt capabile să opereze în spaţii de lucru limitate și pe șantiere de construcţii temporare. La toate acestea se adaugă și elementul de sustenabilitate: echipamentele mici, de ultimă generaţie, pot elimina peste 90% din particulele de gaze de eșapament, comparativ cu cele fabricate înainte de anul 1996.

Totul despre a 22-a ediţie a Premiilor pentru Inovaţii – SaMoTer

Premiile au fost desemnate pe 29 noiembrie, în cadrul SaMoTer Day, la Veronafiere. Concursul, organizat de SaMoTer în colaborare cu Imamoter – Consiliul Naţional de Cercetare premiază inovaţiile și progresele tehnologice din domeniul echipamentelor pentru construcţii.

Potrivit lui Antonino Bonanno, cercetător în cadrul Institutului Imamoter CNR și președinte al juriului, ediţia din 2016 a Premiilor pentru Inovaţii a adus în atenţia publicului, într-un mod impresionant, soluţii tehnologice dintre cele mai originale dezvoltate de producători pentru a crea echipamente de construcţii din ce în ce mai sigure, prin intermediul unei utilizării masive a sistemelor electronice.

Unul din premiile importante Samoter 2016 a fost acordat Fiori Group S.p.A, cu betoniera mobilă DB X35 BIG BAG, capabilă să încarce automat saci preambalaţi de ciment și agregate, pentru a prepara mixtura, reducând astfel timpii de lucru, dispersia prafului pe șantierele de construcţii și irosirea materialelor.

Alte premii au fost obţinute de: Merlo S.p.A., Menţiune Specială pentru Siguranţă Integrată (telehandlerul ROTO cu un braţ de până la 35 de m, dotat cu Sistemul Ajustabil de Control al Stabilităţii ASCS), Cangini Benne S.r.l. – Menţiune Specială pentru Siguranţa Operatorului, Blend Fbg S.r.l. – Menţiune specială pentru Flexibilitatea Producţiei (staţia de asfalt Luigi pentru Metroul londonez).

Producătorul Komatsu Manufacturing Italy S.p.A a primit Premiul Special pentru tehnologie, categoria produselor prietenoase cu utilizatorul. Acesta a participat la ediţia din acest an cu o invenţie care va face cu siguranţă senzaţie, o interfaţă capabilă să ghideze operatorul în timpul operaţiunilor de lucru complexe. Astfel, acesta va lucra nu numai în siguranţă, dar și cu un randament mult mai bun.

Alţi câștigători: Kobelco Construction Machinery Europe B.V, Nord-Lock S.r.l., Sampierana S.p.A, Simem S.p.A, Simex Engineering S.r.l., SIS-Italy, Venieri S.p.A.

Despre SaMoTer

A luat naștere în 1964.

Este singura expoziţie de profil din Italia.

Ediţia din 2017 va fi focusată pe managementul și prevenţia emergenţelor de mediu și se va desfășura simultan cu Asphaltica, expoziţia dedicată tehnologiilor și soluţiilor pentru asfaltarea drumurilor, siguranţă și infrastructura de transport, și cu Transport Logitec, eveniment dedicat industriei transportului și logisticii.

Case, Hyundai, Kobelco (în premieră) și Komatsu au confirmat, de asemenea, prezenţa la eveniment.