Home Informaţii la zi Tehnologiile Sandvik produc nisip pentru Hawaiian Cement
Tehnologiile Sandvik produc nisip pentru Hawaiian Cement

Tehnologiile Sandvik produc nisip pentru Hawaiian Cement

0

Un concasor revoluţionar VSI de la Sandvik Mining and Rock Technology a ajutat compania Hawaiian Cement, din insula O’Ahu, Hawaii, să furnizeze agregate și produse din ciment pentru industria de construcţii locală. Cu ajutorul echipamentelor Sandvik, Hawaiian Cement este astăzi capabilă să furnizeze materiale de cea mai înaltă calitate pentru proiectele de infrastructură ale insulei, și să reducă propria amprentă de carbon, prin folosirea resurselor naturale, nemaifiind nevoie să îl importe din British Columbia.

În ciuda locaţiei geografice excelente și a faptului că deţin 75% din populaţie și o mare putere economică, insula O’Ahu și capitala Honolulu, nu au fost ocolite de recesiune, însă cu ajutorul investiţiilor în proiecte de infrastructură și rezidenţiale dezvoltate de statul Hawaii, efectele acesteia au fost cu mult reduse.

O contribuţie semnificativă a avut-o cariera Hawala, una dintre cele mai mari și mai vechi de pe insulă, ce datează din anii 1940, care aparţine acum Hawaiian Cement și care a furnizat materiale pentru proiectele ce au ajutat insula să depășească criza economică.

Industria de construcţii locală, o istorie îndelungată

Parte a Knife River Corporation, Hawaiian Cement administrează în prezentșapte cariere situate pe trei insule principale din Hawaii. Afacerea are 200 de angajaţi, cuprinde patru divizii (ciment, agregate, beton și produse colorate din beton) și deţine nouă birouri. De altfel, compania se numără printre cei mai mari trei furnizori de agregate din Hawaii.

Producţia modernă a început în anii 1960, și, până de curând, o parte din echipamentele instalate în cariera Hawala provenea din acea perioadă. Cincizeci de ani mai târziu, așteptările clienţilor au crescut către obţinerea unui nisip de calitate înaltă și de o anumită granulaţie, cerinţe pe care echipamentele depășite deţinute de Hawaiian Cement nu le puteau îndeplini.

Granulaţia, responsabilă pentru rezistenţă

Granulaţia a devenit extrem de importantă pentru industria producătoare de ciment, fiind factorul definitoriu pentru calitatea nisipului și rezistenţa betonului. Cu cât particulele de nisip stau mai strâns legate între ele, cu atât mai mult scade numărul de pori și cantitatea de apă necesară. Acest lucru duce la un beton mai dur, care influenţează direct rezistenţa și durabilitatea drumurilor construite, maximizând astfel recuperarea investiţiilor unui proiect de construcţii.

Cu toate că forma nisipului natural disponibil pe insulă îndeplinea standardele de calitate cerute de Hawaiian Cement, acesta se găsea în cantităţi insuficiente. În plus, folosirea nisipului natural este limitată prin lege, din motive ce ţin de mediu. În aceste condiţii, Hawaiian Cement s-a văzut nevoită să procure nisipul din British Columbia, Canada. Cu toate acestea, nevoia de a produce un material propriu, care să nu dăuneze resurselor naturale de pe insulă, a dus la nevoia dezvoltării unei soluţii proprii care să producă materialul necesar pentru producţia de beton.

Soluţia de la Sandvik

Concasorul cu impact CV229 de la Sandvik a fost ales de Hawaiian Cement, după o demonstraţie pe șantier, urmată de analize ale particulelor concasate, în laboratoarele Sandvik din Suedia și Wisconsin, și de studii ale fluxului materialului realizate cu ajutorul soft-ului Plant Designer. Echipamentul este echipat cu un rotor HP85, care are cel mai mic număr de piese de schimb pe care îl poate avea un rotor închis de dimensiuni asemănătoare, de pe piaţă, așa cum confirmă Jason Macy, vicepreședintele de Operaţiuni, Hawaiian Cement: „Am apreciat în mod deosebit simplitatea concasorului Sandvik. Alte modele VSI de pe piaţă pe care le-am analizat aveau mai multe componente decât acesta”.

Lansată pe piaţă în anul 2000, seria de concasoare autogene de la Sandvik, dintre care modelul CV229 este mai recent, utilizează un rotor sincronizat pentru a accelera materialul. Materialul este astfel accelerat într-o cameră de concasare cu multă energie de impact, care influenţează căderea materialului prin sistemul cu dublu flux.  Concasoarele incorporează rotorul Sandvik Hurricane™, cu nivele scăzute de vibraţii, ceea ce duce la o durată de viaţă mai mare a echipamentului și la o mentenanţă redusă. Concasoarele Sandvik VSI standard sunt echipate cu un sistem de siguranţă cu uși de vizitare dublu securizate, care asigură siguranţa personalului de mentenanţă și izolarea electrică, precum și cu un comutator de detectare a vibraţiilor și o sirenă de pre-start.

Toate aceste dotări, și multe altele, i-au permis concasorului CV229 să furnizeze o performanţă de lucru impresionantă. „De la instalarea sa în decembrie 2012, echipamentul a produs 200.000 t de material, respectiv o medie de 40.000 t pe lună. Având în vedere uzura rotorului, se mai pot concasa cel puţin alte 200.000 t, înainte ca piesele să fie înlocuite”, spune Kevin Bohanon, Director de Vânzari al Sandvik Mining and Rock Technology în SUA.

Dezvoltări viitoare

Don Matsumura, directorul general al carierei Hawala, a explicat care vor fi următorii pași: „Scopul nostru este acela de a elimina complet importurile de nisip și de a produce propriul nostru material numărul 4 (-40mm), cu ajutorul concasorului CV229. Acest echipament ne ridică încă foarte multe întrebări, cum ar fi tipul de alimentare de care are nevoie și umiditatea pe care o poate suporta. Trebuie să ne dăm seama cum funcţionează restul staţiei, pentru a ţine pasul cu producţia acestui nou concasor. Costul nisipului în sine validează investiţia, economiile pe care concasorul CV229 ni le oferă, în termeni de productivitate, fiind semnificative. În plus, schimbul de piese se face o dată la cinci luni, pe când pe modelele mai vechi trebuia făcut în fiecare lună”.