Home Informaţii la zi Komatsu va face show cu noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3, la Intermat
Komatsu va face show cu noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3, la Intermat

Komatsu va face show cu noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3, la Intermat

0

Acum 10 ani tehnologia hibrid intra pe piața mondială a utilajelor de construcții, producătorul japonez Komatsu lansând în producția de serie primul excavator din lume care pe lângă grupul propulsor clasic cu motor diesel este dotat și cu un motor electric ce utilizează mișcarea de frânare pentru a înmagazina energia în capacitor, energie utilizată ulterior pentru săpare. Producătorul japonez a demonstrat fiabilitatea acestor noi generații de mașini prin faptul că la nivel mondial au fost contorizate până la începutul acestui an peste 10 milioane de ore de operare și peste 4.000 de utilaje vândute, în tot acest timp neînregistrându-se nici o defecțiune majoră.

În acest context, este normală nerăbdarea cu care specialiștii din întreaga lume așteaptă prezentarea oficială în cadrul expoziției internaționale INTERMAT – Paris a noului excavator hidraulic hibrid de 36 de tone, Komatsu HB365LC/NLC‐3, un echipament ecologic de înaltă tehnologie. Cu un consum mai mic cuprins între 25 și 40%, comparativ cu aceleași utilaje cu acționare clasică, utilajele hibride ale producătorului japonez sunt utilizate în întreaga lume.

În România, utilajele cu acționare hibridă lucrează de mai bine de doi ani, unicul distribuitor al utilajelor Komatsu, compania MARCOM RMC’94, anunțând că acestea funcționează perfect, sistemul hibrid neridicând nici o problemă. Răzvan Marcu, directorul marketing și vânzări al companiei, ne-a declarat că aceasta este probabil cea mai fiabilă tehnologie existentă pe piața utilajelor de construcții, dar și cea mai economică, utilizatorii excavatoarelor hibride obținând după doi- trei ani de utilizare câștiguri importante datorită consumului redus de combustibil și costurilor mici de întreținere.

Tehnologie japoneză ultraperformantă

 Noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3 este acționat de un motor EU Stage IV ultra-silențios, acest nivel de echipare subliniind și mai mult angajamentul de reducere subtanțială a impactului utilajelor terasiere asupra mediului înconjurător, pe care Komatsu și l-a asumat față de clienții săi. De altfel, toate excavatoarele hibrid Komatsu contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon și a impactului de mediu, beneficiind de un consum de combustibil și de emisii cu până la 40% mai mici.

53 CP în plus – Modelul HB365LC/NLC‐3 dispune de același tip de motor SAA6D114E‐6 (202 kW/271 CP) ca al excavatorului PC360LC‐11, însă are 53 de kW de putere electrică în plus furnizată de sistemul revoluționar Komatsu Hybrid. Energia cinetică generată în timpul fazei de rotire-frânare este transformată în electricitate, care mai apoi este trimisă prin intermediul unui invertor și stocată de către un condensator special, Komatsu Ultra Capacitor. Atunci când accelerează în condiții de lucru, energia captată este descărcată rapid pentru rotația structurii superioare, descărcând de sarcină motorul termic, totul fiind comandat automat de sistemul de control al mașinii.

Rezerva de putere stocată de condensator, o componentă importantă a tehnologiei Hybrid, are ca echivalent practic, în timpul lucrului pe șantier, caii putere adiționali disponibili pentru a mări performanțele de lucru.

5 ani sau 10.000 ore – Componentele hibrid extrem de durabile, dezvoltate și fabricate exclusiv de Komatsu, sunt acoperite de o garanție specială “5 ani sau 10.000 ore”. Toate piesele utilajului, precum și motorul EU Stage IV lucrează în mod optim datorită computerului de bord, pentru a se putea adapta cât mai bine aplicației de lucru folosite, fiind permanent supravegheate prin intermediul sistemului de control online Komtrax. Se obțin, astfel, economii importante de combustibil, dar și o amprentă redusă de carbon, în condițiile unui randament de lucru superior, comparativ cu un utilaj clasic.

La fel ca toate excavatoarele produse de Komatsu, noul utilaj hibrid deține o capacitate mare de ridicare și o stabilitate foarte bună, mișcarea de lucru de rotire fiind rapidă. Pentru o productivitate crescută, debitul hidraulic este optimizat automat, în special în cazul mișcărilor combinate, precum cele de ridicare și rotire, acestea având o viteză mare și, în același timp, asigurându-se toată forța necesară.

Pentru utilizator, sistemul telematic de monitorizare KOMTRAX™ și programul de mentenanță Komatsu Care®, dezvoltate special de către producătorul japonez, asigură un management de top al întregii flote de mașini și un suport tehnic de cea mai bună calitate, protejând utilajul, chiar și atunci când acesta este folosit în suprasarcină sau incorect, garantând un randament de lucru bun.

Motorul certificat Komatsu EU Stage IV – Productiv, puternic și eficient

Noul motor Komatsu EU Stage IV integrează tehnologia SCR care reduce și mai mult emisiile de noxe, cu ajutorul aditivului AdBlue®. Cu ajutorul unui sistem electronic de control avansat care gestionează nivelul fluxului de aer, injecția combustibilului, parametrii de combustie și funcțiile post-tratament, motorul Komatsu EU Stage IV lucrează întotdeauna la un nivel optim, indiferent de aplicație. Proprietarii noii game de utilaje dotate cu motoare Komatsu Stage IV vor constata că mașina lor consumă mai puțin combustibil, fără a pierde din performanțele de lucru.

Motoarele Komatsu au integrată o Turbină cu Geometrie Variabilă (KVGT) și o supapă de recirculare a Gazelor (EGR), pentru a asigura o temperatură constantă, optimă a motorului, un management bun al fluxului de aer, deci și o durată mare de viață a componentelor acestuia.

Confort fără egal și un mod simplu de operare

Cabina excavatorului hibrid Komatsu HB365LC/NLC‐3 oferă utilizatorilor un mediu de lucru confortabil și silențios, locul ideal de muncă pentru a obține un randament maxim. Joystick-urile de control proporționale, care fac parte din dotarea standard, permit o operare precisă a atașamentelor, în mod simplu și rapid. Cu ajutorul funcției optimizate de control al motorului și a sistemului fun-clutch, modelul HB365LC/NLC‐3 oferă un nivel ultra-scăzut de zgomot (100 dB la exterior/68 dB la interior), mai mic chiar și decât cel al modelului Komatsu HB215LC‐2, un standard în domeniu.

Cabina certificată ROPS, proiectată special pentru excavatoarele hibride, este acum și mai rezistentă și mai sigură datorită unui cadru din oțel ranforsat care o îmbracă. Este montată pe un amortizor din material izolant, reducând astfel nivelul vibrațiilor resimțite de către operator. Acesta are acum un scaun care este oferit în dotarea standard cu suspensie cu aer, dotat cu cotiere complet ajustabile. Pe lângă radio-ul oferit în dotarea standard, acum pot fi atașate diferite dispozitivele externe de muzică. Cabina mai beneficiază și de două port-uri de putere de 12 volți, pentru un plus de confort.

Un monitor color LCD 7” de înaltă rezoluție afișează informații în 26 de limbi internaționale. Operatorul poate selecta ușor până la șase moduri de lucru, pentru a adapta performanța utilajului la aplicație în care lucrează. Noul monitor furnizează informații legate de nivelul fluidului AdBlue®, iar sistemele avansate, precum cel de lucru în mod economic, de înregistrare a modului de lucru, a istoricului consumului de combustibil și informațiile legate de utilizarea corectă a mașinii asigură un mod de lucru eficient, indiferent de nivelul de pregătire al operatorului. Pentru o siguranță crescută, sistemul standard KOMVISION”, dezvoltat de Komatsu, îi oferă operatorului posibilitatea de a supraveghea în timp real zona din jurul utilajului.

Mentenanță și service

Întrucât intervențiile programate de întreținere pot bloca utilajul din lucru perioade importante de timp, specialiștii grupului Komatsu au regândit modul de așezare a punctelor de întreținere. Astfel, noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3 are balustrade de sprijin și acces pe ambele părți ale suprastructurii. De asemenea, radiatorul și ventilatoarele utilizate pentru menținerea temperaturii constante a lichidului hidraulic sunt montate unul lângă ceălalt, facilitând astfel mentenanța și service-ul.

Excavatorul este echipat cu Sistemul de Monitorizare și Management al Echipamentului Komatsu EMMS care dispune de funcții avansate de diagnostic ce le oferă operatorului și tehnicienilor posibilitatea monitorizării mașinii și detectării rapide a posibilelor defecțiuni tehnice. EMMS monitorizează în mod continuu toate sistemele critice ale echipamentului, reprezentând un element cheie in cadrul activităților de mentenanță preventivă, oferind o asistență eficientă în diagnosticarea erorilor tehnice, pentru a reduce timpii de reparație.