Informaţii la ziNewsOnlinesusUpdateUtilaje pentru construcţii

AFACERI PORNIND DE LA ZERO LA JIUL CONSTRUCT

Reportaj realizat de Bogdan Constantin,

PR & Communication Specialist Titan Machinery, în colaborare cu Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII – PARTEA a II-a

 Continuăm prezentarea poveștii de succes a firmei JIUL CONSTRUCT, începută în numărul din luna septembrie al revistei noastre. Plecând de la o activitate realizată cu pasiune, și anume alpinismul utilitar, dl. Militaru Ștefan, directorul firmei, a construit încetul cu încetul o afacere de succes în domeniul construcțiilor, afacere bazată integral pe utilajele achiziționate de la societatea Titan Machinery, unul dintre cei mai importanți distribuitori de utilaje de construcții din România. Portofoliul firmei include nume importante de constructori de utilaje la nivel mondial, precum CASE Construction Equipment sau Wacker Neuson.

În prezent, compania deține un parc auto format din trei buldoexcavatoare CASE, model 580 SV, respectiv ST 580, în prezent achizițiile fiind orientate mai mult spre utilaje cu poluare zero, precum un mini-excavator electric EZ17e, un mini-dumper model DW 15e, cu motor electric,  și un cilindru compactor tandem articulat de 2.400 kg, model RD24, toate produse de către prestigioasa firmă germană Wacker Neuson.

Echipa de Comunicare și Relații publice a Titan Machinery România împreună cu redactorii revistei Utilaje & Construcții continuă această istorie reală, care a început acum mai bine de 6 ani, o poveste care arată cum poți pune pe picioare o firmă de construcții de la zero, și aici includem și partea financiară, bazându-te numai pe profesionalism și dedicare. Este vorba despre firma JIUL CONSTRUCT din localitatea Lupeni, județul Hunedoara, care are ca partener și furnizor de tehnică – exclusiv Titan Machinery.

 

”Colaborarea noastră nu este numai un contract de vânzare/cumpărare, ci mai mult de atâta, este o colaborare pe termen lung, o colaborare foarte intensă pe procesul de achiziție, de la licitație și până la livrare. Ba chiar și după livrare, deoarece sunt necesare numeroase documente și apar numeroase provocări atunci când lucrezi cu fonduri europene, iar la Titan Machinery am găsit cei mai competenți specialiști, care răspund la problemele noastre indiferent de oră”- Militaru Ștefan, Director General Jiul Construct.

 

Reporter: Cum a venit această pasiune pentru domeniul construcțiilor, un domeniu vast, în care nu știi dacă poți să îți amortizezi investițiile în timp real. Cum a început această pasiune, și cum au decurs lucrurile?

Militaru Ștefan: Încă de mici, eu și fratele meu, eram luați de tatăl nostru să îl ajutăm în lucrări de instalație, era instalator sanitar. Mergeam cu el la diferite lucrări și învățam cum se câștigă banii, și corect, și onest, pentru munca depusă. Așa am început. După care chiar dacă prima facultate a fost de inginerie și protecția mediului în industrie, specializarea mea a fost către construcții, și am dezvoltat acest domeniu, ulterior terminând și facultatea de construcții la universitatea din Petroșani.

Apoi, a urmat activitatea de alpinism utilitar și încetul cu încetul am extins domeniul de competență, și am ajuns în prezent să deținem un parc de utilaje performante CASE dar și de utilaje electrice Wacker Neuson, toate achiziționate de la Titan Machinery. Avem operatori specializați pentru fiecare utilaj. În medie, avem 25 de angajați, iar operatorii specializați și autorizați de utilaje au rămas la noi de când au venit prima dată, așa că nu avem probleme cu găsirea personalului profesionist.

Reporter: Cum descrieți colaborarea cu Titan Machinery?

Militaru Ștefan: Toate utilajele sunt achiziționate numai de la Titan Machinery, eu sunt un om conservator îmi place să continui colaborările pe care le am și să le mențin pe termen lung.

Aici am găsit de fiecare dată rezolvarea problemelor noastre, chiar dacă noi suntem mai departe de centrul de la Timișoara, chiar și prin telefon, atunci când a fost necesară doar o soluție rapidă. Nici nu știu dacă, din punctul de vedere al împărțirii zonelor, are vreo importanță, deoarece am fost sprijiniți și de echipele de la Craiova sau Timișoara, atunci când am avut nevoie. Esențială pentru noi este intervenția echipei mobile, care să rezolve problemele tehnice pe loc.

Doresc să subliniez relația profesională de calitate care o avem de la început cu Bogdan (n.r. Bogdan Marian, Manager de Zonă Utilaje Pentru Construcții al Titan Machinery). Bogdan nu este numai manager de vânzări, are numeroase cunoștințe pe partea de consultanță, este foarte bine documentat și știe foarte bine ce să ne pună la dispoziție.

O scurtă întâmplare care a dovedit buna colaborare cu Titan Machinery: undeva în 2019/ 2020 am avut intenția de a achiziționa un utilaj, am plătit și avansul, după care s-a instalat pandemia, a apărut lipsa de cash-flow pe piață, băncile dădeau creditele mult mai greu. Am fost într-un punct critic, deoarece dacă achiziționam utilajul riscam să intrăm într-o lipsă acută de numerar și să avem un blocaj.

În acel moment l-am sunat pe managerul de zonă și l-am întrebat dacă avem posibilitatea să suspendăm achiziția. O altă firmă ar fi mărit mai târziu dobânda, ar fi zis că nu se poate și am fi pierdut avansul, dar la Titan Machinery am găsit o mare înțelegere, și s-a dovedit că colaborarea noastră este cu adevărat pe termen lung. Pot spune că am reușit să facem achizițiile de până în prezent și deoarece am avut o mână întinsă de la Titan Machinery.

 

Reporter: Ce tipuri de lucrări desfășurați în prezent și mai ales, cum a-ți ajuns să vă dezvoltați în mod constant, indiferent de problemele apărute?

Militaru Ștefan: În domeniul construcțiilor, construcții rezidențiale, nerezidențiale și cu scop industrial dar și rețele edilitare, de apă, de canalizare. Ca si construcții aici se construiesc pensiuni, mai puțin blocuri, case, rețele edilitare. Noi trebuie să ne adaptăm la piață și trebuie să ne ajustăm după cerințele pieței, mai ales ținând cont că este o piață atipică în Valea Jiului. În zona noastră cea mai mare provocare în construcții este să ai de lucru și pe perioada iernii.

Atunci când majoritatea lucrărilor se restrâng, noi avem această provocare să ne menținem angajații și pe perioada iernii. Astfe, am încercat să ne diversificăm: dacă pe perioada verii ne folosim de utilaje pentru fundații de case, sau la rețele edilitare, pe perioada iernii am căutat să încheiem contracte de dezăpezire, cu magazinele locale în special, parcări și chiar beneficiari privați. Autoritățile locale au un rol foarte important în comunitatea noastră. Prin intermediul autorităților și finanțatorilor cu ajutorul cărora am desfășurat activitățile pot spune că au avut un rol important și au adus un aport mare, astfel că activitatea noastră s-a dezvoltat mult mai accelerat.

 

Reporter: Ce planuri de viitor aveți? Veți continua extinderea afacerii la fel de rapid?

Militaru Ștefan: Suntem prezenți în anumite zone din județ, deja din acest an am început să ieșim cu echipe și pe plan regional și județean, avem planuri de dezvoltare, suntem cu utilaje în Reșița, în tot județul, dar cred că trebuie să ne adaptăm permanent cererii pieței. O să avem o perioadă în care partea de achiziție de utilaje va fi mai relaxată. Pe prim plan este acum dezvoltarea unei clase de școală profesională, de 12 elevi, la liceul tehnologic, pe partea de construcții, care vor veni în practică la noi . Vrem să ne dezvoltăm activitatea și spre educație, să aducem un beneficiu pentru generațiile viitoare.

 

Reporter: Ce-i sfătuiți pe tinerii care intră în acest domeniu de antreprenoriat și intenționează să deschidă o afacere în construcții?

Militaru Ștefan: Cred că principalul factor trebuie să fie curajul. Nu am avut un capital cu care să pornesc, practic am deschis societatea gratis, aceasta era oferta pe atunci pentru studenții din anii 3 sau 4. O șansă are fiecare, are nevoie doar de curaj și să creadă în ei că poate să reușească.

Cu siguranță această istorie a unei firme de construcții ridicată cu muncă și pricepere va avea o continuare, în următorii ani, în revista noastră. Suntem siguri că parteneriatul cu distribuitorul de utilaje Titan Machinery va continua și el și se va dezvolta.

Similare

1 din 922