Job Report UC

AFACERI PORNIND DE LA ZERO LA JIUL CONSTRUCT

Reportaj realizat de Bogdan Constantin,

PR & Communication Specialist Titan Machinery,

în colaborare cu Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII

  • Partea I –

A fi un constructor de succes înseamnă să fii dispus în permanență la ultimele tehnologii apărute, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, cât și din punct de vedere al executării lucrării, fiecare amănunt fiind deosebit de important în economia lucrărilor și al dezvoltării firmei de construcții. Totodată este un domeniu extrem de atrăgător pentru oricine dorește să pornească pe acest drum, și nu numai din punct de vedere financiar… case, blocuri, dar și instalarea rețelelor de apă, de electricitate, sau construcțiile de mare anvergură, cele de infrastructură: rutieră, feroviară, alimentare cu apă, energie electrică… șamd, fiecare șantier reprezintă o provocare, pentru că apar de nenumărate ori situații neprevăzute care pot da toate lucrurile peste cap.

Echipa de Comunicare și Relații publice a Titan Machinery România împreună cu Partenerii de la Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII vă prezintă o poveste reală, care a început acum mai bine de 6 ani, o poveste care arată cum poți pune pe picioare o firmă de construcții de la zero, și aici includem și partea financiară, bazându-te numai pe profesionalism și dedicare. Este vorba despre firma JIUL CONSTRUCT din localitatea Lupeni, județul Hunedoara, care are ca partener și furnizor de tehnică – exclusiv Titan Machinery.

Încrederea, cea mai bună investiție

Domnul Militaru Ștefan, directorul firmei Jiul Construct, este un om care nu are nimic de ascuns: a pornit pe propriile forțe, cum s-ar spune de jos, în anul 2008, atunci când făcea alpinism utilitar. După cum își aduce aminte de acei ani în care pasiunea reprezenta baza afacerii, munca de alpinism utilitar necesită multă atenție, siguranță, fiind însă o activitate foarte grea. De la această activitate și până la o afacere în construcții nu este decât un pas: ”… pe măsură ce timpul a trecut, am căutat modalități de a-mi face munca mai ușoară, și astfel, încetul cu încetul, am migrat către construcții, fiind un domeniu înrudit cu alpinismul utilitar: dacă faci alpinism utilitar te pricepi la majoritatea lucrărilor de construcții”.

Dar, și această perioadă de trecere spre construcții nu a fost cu nimic mai ușoară: ”În perioada 2013 – 2015 am trecut doar pe lucrări de construcții, am început cu lucrări de termoizolații, după care firma sa extins, am continuat cu lucrările de construcții rezidențiale, unde au apărut diferite necesități, legate de a ajuta muncitorii și oamenii cu mijloace de lucru mecanizate. De exemplu, era destul de greu să faci o fundație la o casă doar cu săpătură manuală”.

Colaborarea cu distribuitorul de utilaje Titan Machinery a început odată cu achiziționarea primului buldoexcavator CASE 580 SV.  A urmat anului 2019, când extinderea firmei a necesitat o nouă achiziție, care a fost tot un buldoexcavator CASE 580 SV. Mulțumiți de calitatea utilajelor și de susținerea permanentă a importatorului, directorul Jiul Construct a decis achiziționarea în anul 2021 a celui de al treilea buldoexcavator CASE, un model ST 580.

Dl. Militaru Ștefan spune despre colaborarea pe termen lung cu Titan Machinery, care s-a finalizat și cu achiziția altor utilaje, inclusiv marca Wacker Neuson, că nu a fost însă întâmplătoare: ” în anul 2017, când am avut prima achiziție de buldoexcavator, un proiect pe fonduri nerambursabile, am realizat o analiză de piață în care am luat în calcul oferta mai multor importatori care ofereau buldoexcavatoare cu date tehnice similare. Utilajele de la CASE, importate prin TITAN MACHINERY, au fost cele care au câștigat licitația din punctul de vedere al raportului calitate/preț.”

Utilajele electrice, șansa de a avea un profit mare și de proteja oamenii și mediul

Un șantier reprezintă un loc în care utilajele fac un zgomot destul de mare, iar atmosfera devine un pic mai poluată ca de obicei. De aceea, șantierele sunt de obicei așezate la distanță față de locuințe sau întreprinderi cu birouri. Dar, ce se întâmplă când nu este posibil să lucrezi izolat? Pentru șantiere de case, amenajări peisagistice sau chiar infrastructură locală de alimentare cu apă utilajele electrice reprezintă cea mai bună soluție.

Deocamdată, acestea nu sunt prea răspândite pe șantiere, existând ideea că numai firmele de construcții cu un parc mare de utilaje clasice își permit luxul unora electrice, și numai la aplicații speciale în care caietul de sarcini cere explicit reducerea la minim a zgomotului și a poluării.

Dar, pentru Dl. Militaru Ștefan acestea sunt prejudecăți. În opinia sa, un utilaj cu acționare 100% electrică, produs de o marcă specializată, de prestigiu, aduce un câștig garantat oricărei firme, indiferent de mărimea ei, protejând însă și sănătatea oamenilor și a  mediului din jurul șantierului. Astfel, în anul 2021, bazându-se pe un proiect cu fonduri europene, parcul de utilaje al societății Jiul Construct a crescut cu un mini-excavator EZ17e cu acționare integral electrică, un mini-dumper model DW 15e, cu motor electric,  și un cilindru compactor tandem articulat de 2.400 kg, model RD24, toate produse de către prestigioasa firmă germană Wacker Neuson.

Trecerea spre flota de utilaje electrice a fost făcută în primul rând datorită informațiilor complete oferite de specialiștii Titan Machinery și a sprijinului permanent oferit: ”când s-au lansat proiectele naționale, noi nu aveam prea multe informații despre utilajele electrice. În momentul în care a apărut o resursă de finanțare europeană a utilajelor electrice am sunat imediat pe directorul de vânzări din zonă ca să vedem ce oportunitate putem găsi la Titan Machinery.

Vreau să felicit întreaga echipă de la Titan Machinery pentru inițiativa de a aduce în România aceste utilaje electrice și de a le oferta pe piață, despre acestea noi având puține informații la acel moment. În urma consultării cu specialiștii firmei, am aflat numeroase informații noi despre ele, despre performanțele lor,  dar și despre costurile de exploatare și mentenanță care sunt mult mai mici comparativ cu utilajele cu motor clasic.

De exemplu, unul din utilajele Wacker Neuson care lucrează acum pe șantierele noastre are costurile de exploatare la maxim 15% pe oră din costul cu combustibilul a unui utilaj clasic. Datorită acestor utilaje, noi am devenit deja foarte competitivi ca și costuri de lucru. În ceea ce privește partea de mentenanță, utilajele electrice nu au motor termic, nu au filtre de aer, de motorină, și nici revizii de făcut. Singurele cheltuieli sunt cu uleiul hidraulic și filtrul de ulei hidraulic. Deoarece nu mai există nici o poluare a aerului, dar nici poluare fonică, inclusiv operatorul este mai mulțumit de modul în care lucrează”. 

”Colaborarea noastră nu este numai un contract de vânzare/cumpărare, ci mai mult de atâta, este o colaborare pe termen lung, o colaborare foarte intensă pe procesul de achiziție, de la licitație și până la livrare. Ba chiar și după livrare, deoarece sunt necesare numeroase documente și apar numeroase provocări atunci când lucrezi cu fonduri europene, iar la Titan Machinery am găsit cei mai competenți specialiști, care răspund la problemele noastre indiferent de oră”- Militaru Ștefan, Director General Jiul Construct.

 

Similare

1 din 7