Exploatari de suprafata si subteranInformaţii la ziNewsOnlineslidesusUpdateUtilaje de cariera si mineritUtilaje pentru construcţii

Concasoarele mobile cu con dau formă viitorului

Concasoarele Sandvik sunt cele mai avansate concasoare cu con din lume, fiind proiectate pentru a satisface cele mai exigente cerințe legate de calitatea agregatelor produse. Populare atât în cariere, cât şi în balastiere, concasoarele mobile cu con Sandvik produc materiale cu o formă excelentă.

Mobilitatea echipamentelor Sandvik le ajută să răspundă oricărei aplicații de concasare secundară şi terţiară, ieşind în evidenţă printr-o bună gestionare a uzurilor.  În plus, gama vastă de opțiuni ale camerei de concasare și ajustări ale excentricităţii, conferă concasoarelor mobile Sandvik titlul de cele mai versatile și de încredere concasoare cu con de pe piață.

Flexibilitatea oferită de multiplele configurații ale concasoarelor mobile Sandvik, pe senile sau pe roţi acţionate electric,  reprezintă o soluţie optimă pentru situaţiile când locaţiile nu sunt permanente.

Printre alte avantaje ale concasoarelor mobile cu con Sandvik, în comparație cu o instalație fixă, menționăm:

 • Costurile de exploatare pot fi gestionate foarte ușor și precis,
 • Timpii pentru punerea în funcţiune sunt drastic reduşi,
 • În majoritatea cazurilor, nu sunt necesare autorizaţii de construcţie,
 • Nivelul de automatizare este o condiţie de bază şi importantă pentru obţinerea performanţei maxime în utilizarea concasoarelor cu con, iar variantele mobile le au integrate în configuraţie din fabrică.

Imporanța constructivă a conurilor

Din punct de vedere constructiv diferenţiem două tipuri de concasoare cu con :

 • în care axul principal este susţinut în 2 puncte,
 • în care axul principal este susţinut într-un singur punct.

În prima variantă constructivă, axul principal este susținut vertical cu un sistem hidraulic ce constă dintr- un cilindru utilizat pentru menţinere sau deplasarea axului principal pe verticală, rolul fiind său fiind acela de a regla concasarea în mod automat și continuu sub sarcină. Acest design puternic permite o concasare de mare performanță datorită puterii mari și a valorilor mari de forță dezvoltate.

Al doilea caz axul principal este fix, reglajele setărilor de lucru realizându-se prin înfiletarea părții superioare, acolo unde unde este fixat blindajul.

Performanţele concasoarelor cu con sunt definite de: fanta de lucru (CSS – Close Size Setting), amplitudine, viteză, forma camerei de concasare, mărimea materialul la alimentare şi raportul de reducere.

Amplitudinea excentrică a conului este unul dintre cei mai importanți parametri în definirea performanţelor concasorul cu con. Astfel, în cazul concasoarelor cu con susţinute în două puncte amplitudinea poate fi reglată, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru utilizator.

Mantaua (blindajul) concasorui cu con se rotește într-o mișcare de pendul conic, ceea ce înseamnă că nu rămâne axat pe centrul camerei de spargere, el pendulând în jurul axei, având o mișcare de apropiere-depărtare de blindajul fix, concav. Această mișcare creează acțiunea de concasare. Astfel, într-un anumit punct al blindajului fix (concav), materialul este concasat când mantaua se apropie, în continuare acesta căzând în camera de concasare atunci când mantaua se deplasează spre poziţia cea mai îndepărtată de ax.

Amplitudinea excentrică reprezintă distanța de la manta la axă, definind viteza cu care materialul cade prin cameră. Dacă conul are o amplitudine excentrică mare, atunci materialul va cădea în cantități și mai mari cu fiecare rotație a mantalei deoarece mantaua se îndepărtează mai mult de concavitate (blindajul fix), astfel încât există mai mult spațiu pentru ca particulele să cadă.

Inălțimea unei zone de concasare este distanța pe care o particulă o parcurge prin cădere gravitațională în timpul unei mișcări de rotire complete, astfel încât o cameră cu o excentricitate mare va avea mai puține zone de concasare, deoarece particulele vor cădea cu viteză mai mare într-o singură rotație.

Astfel, având o amplitudine excentrică mai mare va rezulta un produs mai grosier, deoarece va fi concasat de mai puține ori în timpul mișcării de coborâre a sa prin camera de concasare.

Amplitudinea excentrică definește și un al doilea parametru – capacitatea concasorului.

O amplitudine excentrică mai mare înseamnă mai puține zone de concasare, astfel încât traiectoria prin concasor este mai rapidă. Cu cât traiectoria prin concasor este mai rapidă, cu atât capacitatea acestuia este mai mare.

Prin urmare, modificarea setărilor amplitudinei excentrice schimbă semnificativ modul în care funcționează concasorul:

 • dacă se măreşte amplitudinea excentrică, crește capacitatea,
 • dacă se reduce amplitudinea excentrică, rezultatul va fi mai puțin produs grosier.

Producția grosieră trebuie adesea recirculată, costând timp și bani.

Obținerea amplitudinei excentrice potrivite înseamnă echilibrarea acestor doi factori – capacitatea și gradația producției – pentru a ajunge la cel mai eficient rezultat general.

Concasoarele cu con Sandvik CH permit găsirea unui echilibrul între tonaj și granulometrie, permițând schimbarea rapidă și ușoară a amplitudinei excentrice. Sunt construite cu o bucșă excentrică reglabilă. Prin rotirea bucșei se poate schimba cu ușurință mărimea amplitudinii excentrice la valoarea care se potrivește cel mai bine obiectivelor de concasare, astfel acest utilaj oferă atât flexibilitate cât și versatilitate.

Este un fapt cunoscut că odată cu apariţia uzurii dimensiunea de alimentare scade pâna la 20 %  în cazul în care axul principal este susţinut într-un singur punct.

Sandvik a realizat performanţa de a păstra aproape aceeaşi dimensiunea maximă de alimentare cu ajutorul sistemului CLP – “Constant Liner Performance” (Performanţa Constantă a Blindajelor). Acesta a fost proiectat pentru a păstra mărimea maximă la alimentare pe toată durata de viață a blindajelor. În plus toate blindajele utilizează același batiu, asfel că la schimbarea formei blindajelor nu apar alte costuri suplimentare.

Principalul factor care contribuie la performanța slabă a concasoarelor cu con este selectarea camerei de concasare. Dacă potrivirea între blindaje – în combinație cu setarea de aruncare excentrică – este incorectă, atunci raportul optim de reducere nu poate fi atins. Sandvik a descoperit că o configurație greșită a camerei de concasare poate provoca o pierdere a raportului de reducere de până la 40%.

Condițiile greşite de alimentare pot fi, de asemenea, un factor. Orice problemă întimpul alimentării, fie că este de la material segregat, un alimentator nealiniat sau blocaje în cameră, poate duce la scăderea performanței cu până la 30%.

Distribuția neuniformă a materialului în cameră înseamnă că sistemul hidraulic (mecanismul care exercită o forță ascendentă asupra mantalei), nu poate menține o presiune egală. În funcție de tipul problemei, o alimentare incorectă poate provoca fie fluctuații de presiune în timp, fie în diferite părți ale camerei. Orice fluctuație a presiunii înseamnă că forța optimă nu va fi furnizată în mod constant ceea ce duce la o performanță scăzută a concasorului.

Acestea sunt cele două cauze principale ale performanței de concasare suboptime, în plus pierderile în raportul de reducere pot fi cauzate și de selectarea greșită a blindajelor sau de un profil sau un design nepotrivit al camerei. În mod surprinzător, selectarea unui aliaj greșit nu are niciun efect atunci când vine vorba de raportul de reducere (deși acest lucru va afecta durata de viață a pieselor uzate din concasorul).

 

Reguli generale ce trebuie urmărite în timpul concasării

 • asigurarea unei capacităţi optime astfel încât camera de concasare să fie în permanenţă plină peste nivelul conului, acest aspect contribuind la concasarea pietrei pe piatră (atriţia pietrei), maximizează timpul de schimbare al blindajelor (reduce apariţia uzurii premature al blindajelor), reduce apariţia “săltării” conului,
 • o alimentare granulometrică în acordanţă cu tipul de configuraţie a camerei de concasare (dimensiunea maximă acceptată, ţinând cont şi de apariţia uzurii precum şi de procentul de nisip acceptat de producător la alimentare),
 • calculul capacității maxime în funcție de caracteristicile rocii (indicele de lucru – WI, indicele de abraziune AI, umiditate),
 • urmărirea unui raport de reducere maxim acceptat funcţie de rocă (de exemplu 1/3).

Bergerat Monnoyeur, distributor autorizat Sandvik Mobiles în România, vă oferă opt modele de concasoare mobile Sandvik cu con pe şenile şi șase variante de concasoare mobile Sandvik cu con pe roţi.

SC BERGERAT MONNOYEUR SRL

E-mail: office@b-m.ro

Telefon: 0747185657

Website: www.bm-cat.com/ro-ro

 

 

Similare

1 din 936