Informaţii la ziNewsOnlineslidesusUpdateUtilaje pentru construcţii

Excavatorul Komatsu HB365-3 hybrid, lider de piață în clasa de 36 de tone

Utilajele terasiere au evoluat spectaculos din punctul de vedere al tehnologiilor înglobate în ultimii 30 de ani. Sub presiunea unei piețe a construcțiilor în dezvoltare vertiginoasă, constructorii solicită utilaje din ce în ce mai eficiente, mai rezistente, capabile să îndeplinească sarcini specifice în diverse medii de lucru. Consumul orar joacă un rol primordial, mai ales în contextul creșterii explozive a costurilor cu combustibilii diesel.

Și dacă în fiecare an noi generații de utilaje sunt lansate, marii constructori internaționali oferind echipamente cu performanțe care acum câțiva ani păreau de neatins, competiția fiind dură, există totuși un câștigător care a făcut diferența în ultimii 15 ani pe piețele din întreaga lume, și anume excavatoarele cu tehnologia Hybrid inclusă produse de către constructorul japonez Komatsu.

 

Eficiența la superlativ

De aproape 15 ani constructorul japonez Komatsu, unul din liderii pieței mondiale de utilaje terasiere produce cele mai eficiente excavatoare din lume, bazate pe un sistem de acționare Hibrid. Primele excavatoare pe șenile cu acționare hibridă Komatsu HB215LC Hybrid au intrat în producția de serie în anul 2008 în Japonia. Ulterior, gama de excavatoare Hibride a început să fie cerută pe toate continentele, cel mai nou model, Komatsu HB365LC/NLC-3 lucrând acum pe șantierele din întreaga lume în mii de exemplare. Indiferent de tipul șantierului și de climat, acesta lucrează la fel de eficient și cu un nivel de poluare extrem de redus, performanțele sale fiind încă neatinse de nici un utilaj cu acționare diesel clasică.

Performanțele unice ale excavatoarelor de 356 tone Komatsu HB215LC Hybrid:

  • Consum mai mic cu 20 – 30% comparativ cu excavatoarele cu motor diesel din aceeași clasă.
  • O productivitate orară mai mare, deoarece ciclul său complet de lucru este mai rapid decât la orice alt excavator.
  • Cel mai mic nivel de poluare de pe piață.
  • Condensatorul său de curent este mai eficient decât orice baterie electrică existentă în prezent și în plus nu conține elemente nocive pentru mediu.

“Simplul fapt că are un consum de 18-20 l/oră, pe când celelalte modele similare de pe piață au un consum de 26-32 l/h face ca excavatorul HB365LC/NLC-3 să reprezinte în România prima alegere pentru clienții care lucrează în cariere de piatră, balastiere sau la decopertare” – Răzvan Marcu, Managing Director KUHN România.

Utilaje&Constructii: Câte utilaje Komatsu au fost vândute în total în România ?

Răzvan Marcu: Pe piața din România au fost vândute aproximativ 80 de excavatoare Hibrid într-un interval de 6 ani. Kuhn România (fostă Marcom) a început comercializarea acestora odată cu introducerea pe piața internațională a seriei 2. Seria anterioară, care fusese proiectată special pentru piața asiatică, nu a fost promovată în Europa.

 

Utilaje&Constructii: La a câta generație de utilaje hibride s-a ajuns în prezent? Cum au evoluat de la o generație la alta performanțele lor pe șantier?

Răzvan Marcu: Am ajuns la a patra generație, dacă ținem cont de ultimul update de motorizare. Trebuie totuși să explicăm că este vorba de 2 modele diferite: HB215, model din clasa de 22 de tone, a trecut prin 3 generații: Seria 1, destinată pieței asiatice și Seriile 2 și 3, destinate pieței din Europa. În prezent, acest model a fost scos din gama de utilaje deoarece urmează să fie înlocuit de excavatorul de 22 de tone, electric.

De asemenea, în 2018 a fost introdus excavatorul hibrid HB365, model din clasa de 36 de tone, acesta devenind foarte rapid utilajul de referință pentru piața din România și Europa.

 

Utilaje&Constructii: Despre excavatorul hibrid HB365 nu odată s-a vorbit ca despre un lider de piață, în ultimii ani. De fapt, ce cotă de piață deține în prezent în România?

Răzvan Marcu: Nu este un secret că încă de la momentul intrării în portofoliul nostru de vânzări, cota de piață a modelului HB365 a crescut și a rămas, pentru gama de excavatoare de 36 de tone, între 30% și 40% an după an, astfel acesta devenind liderul absolut al pieței de construcții din România.

Utilaje&Constructii: HB 365 a fost totdeauna prezentat nu numai ca cel mai eficient utilaj de pe piață, dar și printre cele mai rezistente. Deoarece are deja o istorie de peste 6 ani pe piața din țara noastră, cum s-a comportat în realitate? Primele modele vândute mai sunt încă în funcțiune?

Răzvan Marcu: Toate utilajele hibrid vândute de noi lucrează și acum fără probleme. Două dintre echipamente au depășit deja 12.000 de ore de funcționare, altele se apropie rapid de 10.000 de ore de funcționare. Este clar pentru oricine că fiabilitatea excavatoarelor hibrid Komatsu nu poate să fie pusă la îndoială!

 

Utilaje&Constructii: Care este opinia utilizatorilor lui din România, pornind de la calitățile care sunt cerute de aceștia utilajelor de performanță, aici incluzând și costurile de achiziție?

Răzvan Marcu: Ținând cont că are un cost de achiziție mai crescut decât a unui excavator diesel 100%, dar are un consum orar mult mai scăzut, diferența de preț se amortizează mai rapid dacă prețul motorinei este în creștere sau dacă numărul de ore lucrate anual este mare. Când prețul motorinei era mai jos, amortizarea diferenței de cost dintre un excavator hibrid Komatsu și excavatoarele convenționale din piață era de 1,5 ani de la momentul achiziției. În ultimii doi ani, de când ne confruntăm cu prețuri ridicate la motorină, amortizarea se face in maxim 1 an.

Costurile de întreținere, pe de altă pare, nu sunt mai scumpe decât la un utilaj clasic. Din contră, echipamentul hibrid nu necesită o mentenanță specifică, trebuind monitorizați doar parametrii de lucru.

În schimb, utilizatorul poate să se bucure de performanțele sale superioare, precum viteza de lucru și productivitatea mai mare. Deoarece rotirea este pur electrică, excavatoarele hibride se rotesc cu 20% mai rapid decât echipamentele convenționale. Suplimentar, gradul de poluare este mai redus cu peste 30%.

Utilaje&Constructii: De obicei, cine a cumpărat un utilaj hibrid HB365-3 a revenit și a mai achiziționat și alte utilaje Komatsu de același tip?

Răzvan Marcu: Clienții noștri au înțeles rapid avantajele acestei tehnologii și nu doar că au revenit pentru noi achiziții, dar au și recomandat hibridul nostru prietenilor sau partenerilor de afaceri.

Încrederea în calitatea și productivitatea utilajelor noastre hibride este atât de mare, încât sunt clienți care au deja flote de astfel de utilaje. De exemplu, avem un client care are 9 echipamente Hibrid în flotă și destul de mulți alți clienți cu 4-6 echipamente.

 

Utilaje&Constructii: Utilajele hibrid sunt achiziționate cu preponderență pentru anumite activități?

Răzvan Marcu: Pe orice șantier pe care au fost utilizate, eficiența a fost la fel de mare și întreruperile neprevăzute pentru reparații aproape inexistente. Așadar, nu pot spune că există o aplicație favorită, dar este evident că sunt utilizate în special pentru lucrări de săpare si încărcare, unde consumul înregistrat este cel mai scăzut. Explicația este simplă: cu cât utilajul face mai multe rotiri, cu atâta este mai eficient.

Similare

1 din 935