Home Constructii Exploatari de suprafata si subteran Exploatare sigură, agregate de calitate superioară
Exploatare sigură, agregate de calitate superioară

Exploatare sigură, agregate de calitate superioară

0

Pentru a fi un jucător mondial pe piaţa utilajelor, nu este sufficient să produci maşini de calitate, de multe ori trebuie să faci faţă celor mai variate cerinţe ale cumpărătorilor, fără a renunţa niciodată la caracteristicile care te-au consacrat. Compania Metso, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de concasare şi sortare din lume a reuşit un adevărat tur de forţă în Spania, acolo unde a trebuit să satisfacă cerinţele tehnologice ale celei mai mari companii de exploatare a rocilor dure din ţară.

Colaborarea dintre Ofitas de San Felices, cea mai mare companie de exploatare a rocilor dure din Spania şi Metso are o istorie îndelungată. Aceasta datează încă din anul 1973, când familia Ajuria a achiziţionat una dintre cele mai vechi companii de exploatare a rocilor dure din ţară, a cărei activitate se apropie de 100 de ani, fiind înfiinţată în anul 1919.

Iñigo Ajuria, Managing Director al societăţii Ofitas de San Felices explică motivele pentru care acest parteneriat cu producătorul Mesto funcţionează de 40 de ani fără întrerupere: „de-a lungul anilor, utilajele Metso au făcut dovada productivităţii şi fiabilităţii lor, ceea ce a rezultat în produse finite de înaltă calitate. Un mare avantaj pentru noi a fost răspunsul prompt primit atunci când ne-am confruntat cu probleme şi am avut nevoie de asistenţă. De fapt, cooperarea dintre cele două companii, dincolo de problemele zilnice de afaceri, include relaţii personale de lungă durată.“

Producătorul spaniol, unul dintre cei mai respectaţi din sectorul construcţiilor, oferă nu numai material de calitate bună, ci este şi un exemplu de profesionalism în domeniu, securitatea angajaţilor fiind primordială: „Împărtăşim obiectivul şi strategia Metso în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare – zero accidente şi am reuşit să o implementăm cu succes. În plus, Metso ne-a ajutat să îndeplinim cele mai stricte standarde de calitate şi cerinţe privind dimensiunea sorturilor impuse în Spania.“ Ofitas a fosto deschizătoare de drumuri în domeniul exploatării agregatelor, implementând în premieră o serie de tehnologii noi ale constructorului Metso pe piaţa spaniolă. Astfel, a fost prima companie care a utilizat sistemele mobile de concasoare cu fălci Lokotrack de mare capacitate acestea deplasându-se pe şenile, un sistem unic mobil de transport, dar şi noua generaţie de concasoare cu con HP4.

Rezultatele au fost atât de bune, încât în prezent compania operează două sisteme de concasare fixe modern Metso, unul localizat la Guadix, în apropiere de Granada, iar cel mai nou în San Felices, Haro, în provincia Rioja. Ambele cariere au ca obiect de activitatea prelucrarea mecanică a rocilor dure de tip ophite, specifice zonei geodezice din sudul Europei. Sistemele de concasoare-prelucrare Metso au sarcina de a transforma aceste roci extreme de dure în agregate de cea mai bună calitate pentru căile ferate, dar şi în material concasat pentru producerea mixturilor de asfalt sau a betonului. Compania are de asemenea o carieră satelit lângă Vitoria, în Peñacerrada.

Primul amplasament fiind situată în imediata apropiere a unei autostrăzi şi a faimoaselor podgorii Rioja, a fost necesară o atenţie deosebită faţă de mediul înconjurător, nivelul prafului eliminate în aer trebuind să fie cu mult mai redus decât în mod normal. Din acest motiv, specialiştii de la Metso au ales un sistem special de acoperire a concasoarelor utilizate cu scopul de a apropie de zero emisiile de praf în atmosferă.

Instalaţia fixă de la San Felices, pusă în funcţiune în urmă cu un an, se află ascunsă într-o zonă muntoasă la sud de oraşul Vitoria din nordul Spaniei. Noua instalaţie de la Metso a înlocuit una mai veche, ce oferea un proces tehnologic de extragere a ophitului extrem de complicat. Cu două linii de producţie separate, noua instalaţie produce acum toate produsele finite necesare – de la aggregate pentru căile ferate până la agregatele mai fine, necesare pentru producerea asfaltului şi a betonului.

Datorită cererilor mai scăzute venite din partea clienţilor, cariera produce în acest moment 4.000 de tone de agregate pe zi, dar la capacitate maximă, instalaţia ar putea atinge o productivitate de 8.000 de tone pe zi, dintre care 30-35% reprezintă agregatele necesare pentru construcţia liniilor de cale ferată pentru trenuri de mare viteză, iar restul de 65-70% nisip şi aggregate de mici dimensiuni.

Cele două linii de producţie sunt conectate prin benzi transportoare transversale, rezultatul fiind spectaculos, flexibilitatea oferită de această alegere tehnologică ducând la rezultate uimitoare, aici putându-se produce fără nici o modificare a procesului de producţie până la 12 feluri diferite de agregate finite.

În funcţie de cererea pentru produse finite, materialul poate fi direcţionat către concasoarele cu con HP4 şi HP400, apoi către concasorul cu impact cu ax vertical de tip Barmac. Cerinţe stricte privind granulometria agreg atelor . Normele spaniole privind granulometria produselor finale devin din ce în ce mai stricte. Procentul de agregate cu formă tridimensională distribuită neuniform (coeficientul de formă pentru agregatele pentru căi ferate trebuie să fie peste 90%) din agregatele pentru căi ferate trebuie să fie sub 10%, iar pentru agregatele de asfalt şi beton, sub 15%: „Prin utilizarea concasorului cu con Metso HP4 şi a concasorului cu impact cu ax vertical tip Barmac, putem respecta cele mai stricte norme.

Calitatea superioară a produselor noastre este motivul pentru care am supravieţuit actualei crize economice. Sperăm să creştem extracţia totală din cele trei cariere peste cele 1,5 milioane de tone anuale, deoarece capacitatea instalaţiei de concasare permite o productivitate dublă“ a declarat inginerul Carlos Fernandez.