Home Constructii Dezvoltare durabila Iluminatul modern, o oportunitate pentru creșterea eficienței operaționale
Iluminatul modern, o oportunitate pentru creșterea eficienței operaționale

Iluminatul modern, o oportunitate pentru creșterea eficienței operaționale

0

Considerat o soluție de bază în vederea îmbunătățirii eficienței energetice, iluminatul modern reprezintă și o modalitate extrem de importantă de a crește eficiența operațională. Astfel, în conditiile în care România și-a asumat alinierea la standardele europene în ceea ce privește eficiența energetică, implementarea proiectelor de iluminat modern devine o prioritate, mai ales în segmentul iluminatului public.

Oportunitățile de dezvoltare în această zonă, atât prin prisma utilizării eficiente a energiei electrice, dar și din perspectiva reducerii costurilor operaționale, au fost discutate în cadrul Romanian Lighting Industry Forum 2015, organizat de Govnet Conferences în 5 Martie 2015.

Evenimentul a adus laolaltă delegați ai Guvernului României, ai autorităților locale ori ai autorităților de reglementare; asociații reprezentative, companii din sfera privată, atât producători de echipamente de iluminat, cât și dezvoltatori de proiecte integrate, beneficiari sau experți în managementul deșeurilor din iluminat.

Maricel Popa, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, a subliniat importanța adoptării de soluții de iluminat eficient: „Implementarea sistemului de iluminat cu LED, iluminatul modern vă va ajuta să economisiți la factură și să investiți în alte sectoare. Sunt foarte multe proiecte de eficiență energetică care au fost în 2007-2013 și 2014-2020, numeroase granturi pentru eficiență energetică. Chiar săptămâna viitoare, cu Fondurile Norvegiene la Ministerul Economiei va fi lansat al doilea call de eficiență energetică”.

Rezultatele pozitive obținute în urma implementării unor asemenea sisteme au fost confirmate de către Valentin Littera, Șeful Departamentului de Iluminat Public al Primăriei București care a explicat că în urma înstalării de aparate de iluminat cu LED în locul celor energofage, consumul de electricitate în zonele vizate din București a fost redus cu 25 pănă la 40 de procente anual.

Pe lângă instalarea unor sisteme de iluminat cu LED, Dorin Beu, Președintele Comitetului Național Român de Iluminat a explicat că este esențial să se implementeze și sisteme de control:

„Este extraordinar de important controlul. Șansa pe care o avem acuma cu LED-ul trebuie să fie susținută și de un sistem de control”.

În acest fel, fie că este vorba despre iluminatul public sau cel interior, se obțin, în plus față de îmbunătățirea eficienței energetice, o reducere semnificativă a costurilor de mentenanță, precum și o flexibilitate crescută în ceea ce privește administrarea sistemelor de iluminat.

Soluții de control, de iluminat inteligent ori alte sisteme integrate, tehnologii moderne de iluminat, dar și aspecte legate de managementul deșeurilor provenite din aparatele de iluminat, au fost expuse si dezbătute în cadrul evenimentului alături de partenerii Govnet Confernces: Adrem Automation, Adrem Invest, Amiras, Energobit Schreder, Lighting Luxten, Philips, Recolamp și Steinel Management.