Home Informaţii la zi Încărcătoarele pe roți CASE – studiu de profitabilitate
Încărcătoarele pe roți CASE – studiu de profitabilitate

Încărcătoarele pe roți CASE – studiu de profitabilitate

0

Noile generații de utilaje pentru construcții sunt nu numai eficiente, dar și extrem de versatile. Cererile constructorilor legate de performanțe sau de costuri sunt atent studiate de către fiecare producător internațional de utilaje, care oferă propriile soluții tehnologice menite să ofere avantaje cât mai mari utilizatorilor.

Producătorul CASE Construction a mers mai departe, proiectând o nouă generație de încărcătoare capabile nu numai să ofere utilizatorului soluții eficiente de încărcare, dar și posibilitatea de a fi utilizate în domenii economice diferite decât cel al construcțiilor. Astfel, proprietarul unui utilaj poate acum să fie sigur că, atunci când termină lucrarea pentru care a achiziționat mașina, aceasta va fi profitabilă în continuare, putând lucra pentru proiecte diferite, inclusiv în cadrul unor dane portuare.

De curând, șase modele CASE 721F au fost achiziționate pentru a lucra într-un port european, mai precis fiind utilizate pentru manevrarea și încărcarea îngrășămintelor chimice, ce urmau a fi transportate apoi în întreaga lume. De fapt, proprietarul docurilor căuta o soluție eficientă pentru a transporta cantități mari de material vrac de la depozite până la dock-ul de încărcare, și de aici în nave de tip cargo, pentru a fi trimise mai departe pe apă. Între acestea, exista o distanță ce trebuia acoperită într-un timp cât mai scurt, fiecare oră de întârziere la încărcare a unei nave costând sume importante de bani.

De la activitate portuară la reciclare

În acest caz, soluții tehnologice clasice, precum macarale portuare de mare capacitate sau un sistem de benzi transportoare, toate presupuneau costuri mari de construcție, aprobări greu de obținut de montaj și mai ales o flexibilitate redusă atunci când se schimba specificul mărfurilor de încărcat. Soluția utilizării unor încărcătoare pe pneuri de mare capacitate a fost atractivă de la început, în cele din urmă analiza economică dovedind că este cea mai bună variantă posibilă.

Încărcătoarele pe roți CASE de 14 tone s-au dovedit a fi alegerea corectă. Aceste mașini extrem de robuste și avansate din punct de vedere tehnologic sunt proiectate pentru a asigura manevrabilitate, o forță mare a cupei și un consum mic de combustibil. Din punct de vedere tehnologic, materialul sub formă de granule era stocat în șapte depozite, într-o zonă ce se întinde pe 15 hectare. Încărcătoarele preluau din aceste depozite materialul și încărcau apoi îngrășămintele în buncărele de alimentare. Mai apoi, acestea alimentau benzile transportoare care cărau îngrășămintele către silozuri, pentru ambalare. Fiecare încărcător CASE putea transporta 40 de chintale odată.

Un utilaj de serie, care lucrează și pentru aplicații speciale

De ce aceste utilaje de la CASE Construction sunt atât de speciale, fiind preferate pentru o activitate precum cea portuară? Este clar că noile încărcătoarele pe roți de la CASE oferă și alte avantaje, în afara celui care se referă la cantitatea de material pe care o pot manevra. Motorul acestora utilizează tehnologia HI-eSCR, dezvoltată de producătorul FTP, care elimină necesitatea de recirculare a gazelor de eșapament sau utilizarea oricărui filtru de particule diesel (DPF). Astfel, motorul este construit numai din componente durabile, nu necesită nici un fel de mentenanță și este eficient din punct de vedere al consumului de carburant, dar și al costurilor de întreținere.

Arhitectura unică a motorului oferă și alte avantaje, de exemplu faptul că încărcătorul poate fi utilizat în apropierea materialelor inflamabile, întrucât temperatura de evacuare este de 200 grade Celsius, mult mai mică decât cea degajată de un motor ce utilizează filtru final de particule DPF.

O altă funcție extrem de importantă în aplicațiile de manevrare a materialelor o reprezintă opțiunea CASE Heavy Duty Cooling, care previne înfundarea radiatorului. În acest caz, un filtru intern extrem de subțire este montat special pentru a bloca particulele mai mari. Radiatorul este  etanș, crescând astfel performanța de autocurățare a ventilatorului reversibil.

Cerințe speciale? – nimic mai simplu

Totuși, specificul activității de transport al îngrășămintelor chimice a necesitat și câteva dotări speciale, care au fost însă rapid realizate de producător, fără a fi necesare modificări costisitoare la nivelul design-ului sau al dotărilor tehnice. Astfel, deoarece îngrășământul transportat putea coroda părțile metalice în timp, întreaga mașină a fost acoperită cu o ceară specială, iar anumite piese au fost înlocuite cu un material ce nu este afectat. Dotările opționale au fost, de asemenea, adaptate. De exemplu, dimensiunile cupei au fost modificate pentru a fi în concordanță cu reglementările de trafic, așa cum se cere în cazul vehiculelor utilizate în porturi.

Povestea flotei de șase utilaje nu s-a oprit aici, proprietarul utilizând ulterior o parte din mașini la una din stațiile sale de reciclare. Și în acest caz, conversia mașinilor s-a făcut rapid, practic fiind schimbată numai cupa. De fapt, motorul puternic FPT Industrial de 195 CP a fost cel care a dus greul, indiferent de activitate. Faptul că a oferit întotdeauna puterea necesară pentru a duce la bun sfârșit fiecare activitate, păstrând în același timp consumul la o valoare constantă, a reprezentat un atuu extraordinar în fața utilizatorului.

În plus, deoarece utilajele lucrează în ture prelungite, siguranța în timpul lucrului este extrem de importantă. Noua generație de încărcătoare de la CASE are partea din spate alungită și joasă, pentru ca operatorul să poată controla vizual întreg câmpul din spatele mașinii, în plus camerele video din spate oferind informații importante, chiar și atunci când operatorul încarcă sau descarcă cupa. Tot pentru a putea lucra perioade cât mai lungi fără să obosească, acesta se bucură acum de o nouă cabină cu un confort de cinci stele, cu scaune ergonomice cu înălțime ajustabilă și ventilație, și sisteme de filtrare a aerului, dar și un sistem eficiente de presurizare.

Titan Machinery Romania este distribuitor exclusiv pentru România al utilajelor agricole CASE IH și utilajelor de construcții CASE Construction, echipamente de talie mondială, secondate de cel mai înalt nivel de service şi piese de schimb.

Titan Machinery Romania are reprezentanțele locale din Cluj, Constanța, Craiova, Oradea, Roman, Slobozia, Timișoara și sediul central la București. Aici sunt disponibile servicii de consiliere, vânzare și service pentru toate utilajele și echipamentele distribuite în România.