Home Informaţii la zi Încărcătoarele Volvo au transformat un hotel de gheață, într-o locație de vis
Încărcătoarele Volvo au transformat un hotel de gheață, într-o locație de vis

Încărcătoarele Volvo au transformat un hotel de gheață, într-o locație de vis

0

Icehotel, cea mai populară destinație de vacanță din Suedia este acum deschis 365 de zile pe an, și nu doar câteva luni, așa cum se întâmpla până de curând. Totul a fost posibil datorită unei super flote de încărcătoare frontale Volvo care au lucrat la foc continuu, la temperaturi de îngheț, pentru a dezvolta acesta concept inovator și sustenabil, într-un adevărat ținut de basm.

În mod normal, atunci când mercurul din termometre scade, amatorii de vacanțe zboară spre destinații însorite cu plaje de nisip, însă pentru cei care tânjesc după un climat mai rece, Icehotel este destinația ideală. Localizat la 200 de km în interiorul Cercului Polar al Suediei, Icehotel a încălzit inimile localnicilor și ale turiștilor, atrăgând în jur de 50.000 de oameni anual, care vin special să admire Luminile Nordice.

Un început…rece

Modernul iglu de dimensiuni impresionante este “copilul de suflet” al fondatorului Yngve Bergkvist. “Când m-am mutat aici prima dată, oamenii mi-au spus că iernile sunt întunecate și reci”, își amintește acesta. “Nici măcar managerul de turism nu a fost convins că vreun om normal la cap ar putea veni să viziteze Jukkasjärvi, în mijlocul iernii. Am vrut neapărat să schimb acea percepție și am început să mă gândesc cum ne putem folosi de mediul rece, pentru a crea ceva productiv și palpitant”.

De la înființarea sa în anul 1989, această atracție turistică a fost construită și pusă în funcționare doar pentru o perioadă de patru luni, între mijlocul lui decembrie și mijlocul lui aprilie, în fiecare an. Dar în decembrie 2016, aceeași locație a dezvăluit Icehotel 365, primul hotel de gheață permanent din lume. Acum, cei mai înfocați fani ai frigului se pot bucura de această experiență unică pe parcursul întregului an, și se pot desfășura în voie în cei 2.100 de mp, care găzduiesc 20 de camere, galerii de artă și, bineînțeles, un bar de gheață de 200 de mp.

 Să se spargă gheața!

Gheața naturală este cultivată și recoltată din râul Torne, care curge lângă complexul hotelier. Odată cu venirea primăverii, o mare parte din Icehotel și din operele de artă se topesc în râu. “Am experință în științele mediului și am crezut dintotdeauna că trebuie să utilizăm și să reciclăm fiecare bucată din ceea ce construim”, spune Bergkvist. Sustenabilitatea este importantă sub toate aspectele, pentru acest hotel. Apa pluvială este folosită pentru a reduce alimentarea conductelor magistrale, iar apa menajeră care provine din sistemul de răcire este reutilizată.

Reprezentanții complexului hotelier fac tot posibilul să evite emisiile de dioxide de carbon și utilizează electricitate din surse regenerabile. Panourile solare generează electricitate mai mult decât suficientă, pentru a menține temperatura scăzută în interiorul hotelului, în timpul lunilor mai călduroase.

Folosirea luminii constante a soarelui de la miezul nopții din interiorul Cercului Polar, între lunile mai și septembrie, reprezintă o metode sustenabilă pentru a putea ține hotelul deschis, întregul an. Soarele se va asigura că oaspeții vor avea parte de un somn friguros în timpul nopții, și de dimineți mai călduroase.

Un proiect de lucru aparte

Condițiile de lucru ale construcției unice au reprezentat adevărate provocări atât pentru muncitori, cât și pentru utilaje. Alf Kero, managerul de șantier, care lucrează la această locație de peste 10 ani, mărturisește: “Cea mai mare provocare legată de planificarea și construcția hotelului de gheață este, bineînțeles, temperatura”, care scade chiar și până la minus 40 de grade. “Din acest motiv, am folosit doar utilaje marca Volvo, pentru că sunt robuste, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și extrem de fiabile”, a adăugat acesta.

O flotă puternică de încărcătoare frontale Volvo, inclusiv modelele L60E, L35B, L30B și modelul vintage L50 din 1992, au fost utilizate la recoltarea gheții, mutarea zăpezii și a blocurilor de gheață folosite la construcție, și la îndepărtarea zăpezii. Procesul de cultivare și recoltare a gheții naturale a început în urmă cu cinci ani de zile. “Începând cu luna ianuarie, îndepărtăm zăpada de pe zonele marcate ale râului. Mai apoi, folosim utilajele pentru recoltarea ce are loc la mijlocul lui martie și depozităm gheața pentru următorul sezon”, explică Kero. Acest lucru reduce deșeurile și emisiile, deoarece gheața nu trebuie transportată de la sursă la locul de depozitare, iar ceea ce nu se folosește se returnează în râu.

O nouă eră glaciară

Popularitatea tot mai mare a hotelului nu a trecut neobservată în rândul comunității locale. “Au văzut cum oameni din întreaga lume, inclusiv vedete, au venit aici pentru a experimenta această iarnă specială. Toate aceste lucruri au schimbat în timp imaginea unui loc rece și întunecat, în ceva pozitiv”, a mai spus Bergkvist. Dar asta nu este tot. “Construim un loc de joacă realizat integral din gheață și zăpadă, care provin din excesul de material din râu și de la construcția Icehotel”, afirmă șeful de proiect Mats Persson, care lucrează și ca operator.

Locul de joacă este un proiect realizat de Icehotel împreună cu municipalitatea Kiruna, agenția guvernamentală locală Tekniska Verken și designerii de la PinPin Studio. Studenții de la școala locală din Hjalmar Lundbohmsskolan au jucat, de asemenea, un rol important în procesul de creație.