EvenimenteInformaţii la ziInvestitiiNewsNoutati International LeaderOnlinePRODUCATORI newsslidesusUpdateUtilaje pentru construcţii

Komatsu Europe anunță vânzarea celei de-a 1000-a basculante cu șasiu articulat HM300

Basculantele cu șasiu articulat reprezintă utilajele de bază pentru exploatările de suprafață, în special cele de mari dimensiuni, realizând ceea ce nu reușește nici un camion normal, și anume transportarea unor bucăți de material cu greutăți de sute de kilograme de la locul de derocare din munte și până la concasoarele fixe de mare capacitate. Amenajarea acestor exploatări în terase, de multe ori cu diferențe mari de nivel, impune o deplasare nu numai în pantă dar și în curbe extrem de strânse. Numai basculantele cu șasiu articulat pot realiza astfel de performanțe, în condiții de siguranță, dar chiar și așa, nu orice producător se poate lăuda cu performanța adusă în acest sector de activitate de către utilajele Komatsu.

Komatsu este unul dintre cei mai importanță producători mondiali de utilaje și lider absolut în domeniul construcțiilor de basculante speciale pentru activități de mining. Bineînțeles, această recunoaștere internațională a venit în urma unor rezultate unice, chiar și printre constructorii de utilaje. Astfel, trebuie amintit că producătorul japonez a implementat pentru prima dată sistemul său autonom de transport în cadrul unei flote de basculante cu șasiu rigid Komatsu cu mai bine de 30 de ani în urmă, dovedind un avans tehnologic incredibil, comparativ cu cerințele tehnice ale perioadei respective, avans care s-a păstrat și în prezent.

Piața construcțiilor din Europa mizează pe Komatsu

Deși autobasculantele articulate Komatsu au început să fie prezente pe șantierele de autostrăzi sau în cadrul marilor exploatări de suprafață de piatră din Europa de abia din anul 2003, acestea s-au bucurat rapid de aprecierea constructorilor.

Sfârșitul anului 2021 a adus producătorului Komatsu o aniversare importantă, în special prin semnificația sa legată de recunoașterea fiabilității utilajelor sale, și anume vânzarea basculantei articulate cu numărul 1000, acesta fiind un model Komatsu HM300.

Încă de la lansarea din anul 2003 pentru piața europeană, basculantele articulate Komatsu s-au dovedit a fi o alegere perfectă pentru clienți, pentru orice șantier și în orice condiții, datorită motorului său puternic, sistemului avansat Komatsu de control al tracțiunii, modurilor de lucru selectabile ce permit reglarea performanțelor livrate de utilaj în concordanță cu cerințele șantierului, dar și a unui exterior robust și soluțiilor de ultimă generație utilizate la proiectarea suspensiilor și retarderului.

În cadrul unui eveniment special organizat pe 14 decembrie 2021, o basculantă articulată de 30 de tone și un excavator hidraulic PC360, noi, au fost livrate de către Komatsu societății Imerys, liderul mondial în dezvoltarea de tehnologii dedicate industriei de extracție a minereurilor, la cariera sa Croix-Gérard din Poigny, Franța.

Parteneriatul dintre Komatsu și Imerys durează de mulți ani, și a culminat cu un protocol încheiat în anul 2020 privind livrarea de basculate articulate care să facă față oricăror tipuri de teren, în Franța funcționând numeroase cariere cu o suprafață de deplasare abruptă și alunecoasă, datorită terenului predominant argilos. Analizând mai multe tipuri de basculante articulate, specialiștii grupului Imerys au ajuns la concluzia că HM300 acoperă toate cerințele pentru a lucra în viteză și mai ales deplină siguranță pe orice tip de șantier și suprafață de deplasare.

Experiența de top în domeniul construcției de basculante de șantier, precum și sistemele de control avansate, precum KTCS, care controlează automat alunecarea roților în condiții dificile de deplasare au reprezentat argumente importante pentru piața de construcții europeană.

Gama de basculante articulate Komatsu

Producătorul japonez oferă o gamă completă de basculante de șantier, cu șasiu articulat sau rigid, cu capacități de lucru cuprinse între 30 și până la 400 de tone, perfect adaptate pentru cele mai grele oeprațiuni din construcții sau mining. Acestea oferă totdeauna cele mai bune caracteristici în ceea ce privește sistemul de suspensii, transmisia, oferind astfel și cele mai bune performanțe de lucru.

Basculanta cu șasiu articulatKomatsu HM300-5 are o sarcină utilă maximă de 28 tone și o capacitate de umplere a benei de 17,1 mc. Înăltimea de lucru este de 2.830 mm, ceea ce permite o încărcare ușoară și rapidă. În plus, cei doi cilindri de ridicare asigură un unghi de 70 grade al benei la descărcare. Modurile de lucru selectabile permit operatorului să aleagă între modul “Putere” și “Economic” pentru a adapta performanțele utilajului la condițiile de lucru.

 

Specificații tehnice

Putere motor     248 / 332 (kW/CP),

Greutate operațională goală/plină            25.395 / 53.475 kg,

Sarcină utilă maximă      28 t,

Capacitate benă               17,1 mc.

 

Basculanta cu șasiu articulatKomatsu HM400-5 – are o sarcină utilă maximă de 40 tone și o capacitate de umplere a benei de 24 mc. Înălțimea de încărcare este de 3.164 mm, ceea ce permite o încărcare ușoară și rapidă. Și aici, același sistem de basculare cu doi cilindri de ridicare asigură un unghi de 70 grade. Și acest model ofers două moduri de lucru selectabile, ceea ce permite obținerea celor mai bune performanțe de lucru cu un consum minim de combustibil.

 

Specificații tehnice

Putere motor     353 / 473 (kW/CP),

Greutate operațională goală/plină            35.055 / 75.135 kg,

Sarcina utilă maximă      40 t,

Capacitate benă               24 mc.

 

Avantajele utilizării în cele mai grele condiții de șantier a basculantelor articulate Komatsu includ beneficii unice pe piață, precum programul gratuit de mentenanță Komatsu Care sau sistemul de monitorizare de la distanță Komtrax cu acces gratuit pe toată durata de viață a utilajului.

Monitorul color multifuncțional cu afisaj în limba română montat pe consola centrală de comandă și control include un indicator și ghid ECO, meniu de afișare a utilizării utilajului și plan de mentenanță.

Ventilatorul acționat hidraulic cu sens reversibil permite, prin simpla schimbare a sensului de rotire o autocurățare rapidă, astfel ca sistemul de răcire să poată să lucreze la capacitate maximă indiferent de nivelul de praf din aer.

Operatorul poatte utiliza două moduri de lucru, în funcție de activitatea desfășurată: Putere și Economic, utilajului având în plus o funcție de oprire programabilă la ralanti.

Bena încălzită permite o descărcare bună a materialului, chiar și la temperaturi scăzute, indiferent de gradul de umezire al acestuia.

Opțional, basculantele articulate Komatsu pot fi achiziționate cu cântar, ce permite calculul exact al masei materialului transportat, oblon benă spate sau extensii laterale de 200 mm pentru aceasta.

Sistemul de control al tracțiunii Komatsu (KTCS)

Unul dintre sistemele electronice ultraperformante care au adus basculantele Komatsu în topul vânzărilor în Europa este și sistemul de control al alunecării fiecărei roți în timpul deplasării, acesta funcționând împreună cu alte tehnologii de ultimă oră dezvoltate de către producătorul japonez. Astfel, a apărut sistemul avansat de control al tracțiunii KCTS care echipează toate basculantele articulate Komatsu.

KTCS asigură automat o tracțiune optimă indiferent de condițiile de deplasare, anotimp sau tip de sol. Dacă alunecarea anvelopei este detectată de unul dintre senzorii de viteză amplasați pe fiecare dintre cele patru roți, aceasta declanșează automat blocarea diferențialului ce transmite mișcarea între punți. Dacă fenomenul de alunecare continuă, sistemele inteligente de frânare controlează automat roata care alunecă, oferind un control perfect al tracțiunii pe parta opusă.

Acest sistem oferă nu numai o securitate sporită în timpul lucrului, dar îmbunătățește productivitatea și durabilitatea anvelopelor.

Sistemul de transmisie al mișcării K-ATOMiCS

Sistemul de transmisie controlat electronic  K-ATOMiCS este unic în lume, fiind dezvoltat special de către Komatsu. Supranumit și „sistemul de control total”, acesta gestionează atât motorul, cât și transmisia puterii de la acesta spre roți prin monitorizarea stării vehiculului. Această tehnologie concepută de Komatsu garantează în plus o schimbare lină a treptelor de viteză în cutie și crește durata de viață a acesteia.

 

Similare

1 din 985