Home Constructii Constructii civile LIEBHERR R 936 – Litronic Long Reach susţine testul timpului
LIEBHERR R 936 – Litronic Long Reach susţine testul timpului

LIEBHERR R 936 – Litronic Long Reach susţine testul timpului

0

Încă mai există antreprenori care văd, dincolo de scăderile din sectorul de construcţii, și posibilităţile pe care acesta le oferă. Compania Korolis, din Galaţi, este un exemplu în acest sens. În urmă cu doi ani, compania a achiziţionat 30 de hectare de teren în apropierea comunei Umbrărești devenind un furnizor important pentru numeroși constructori de drumuri, și nu numai.

Activitatea de extragere a agregatelor este doar mijlocul spre un scop final, și anume, amenajarea unui iaz piscicol pentru exploatare industrială. „Intenţionăm să amenajăm un iaz piscicol pentru exploatare industrială. Deja am început lucrările și treptat, treptat ne extindem. Momentan am început cu 10 hectare, dar ne putem extinde până la 30, dacă există cerere. Este un proiect mare, care se va derula în următorii 20 de ani”, spune Costel Rădulescu, directorul general al companiei Korolis.

LIEBHERR R 936  Litronic Long Reach, pregătit de acţiune

Însă, pentru realizarea unui proiect de o asemenea amploare și durată, este nevoie nu doar de un plan detaliat, de calcule exacte pentru investiţii, dar și de echipamente fiabile, care să reziste testului timpului și unei exploatări intense.

Utilajele trebuie să lucreze cu braţul în apă, să repete ciclurile de scoatere și depozitare pe mal cu o frecvenţă cât mai mare, fără timpi neproductivi, precum cei necesari gresării periodice a componentelor în mișcare, mai ales la nivelul braţului și cupei, și fără defecţiuni. Aceste cerinţe nu sunt ușor de îndeplinit, astfel că deloc întâmplător, cel mai nou membru al flotei Korolis este un excavator pe senile LIEBHERR R 936 Litronic Long Reach, achiziţionat la începutul acestui an, de la reprezentanţa Liebherr România. Acest utilaj este unul special, având incluse numeroase opţionale, dar și un braţ care acoperă o rază mare de acţiune, conceput să înlocuiască în fluxul tehnologic o draglină, rolul său fiind însă mult mai complex, proprietarul firmei spunând că intenţionează să îl utilizeze și pentru alte aplicaţii, acolo unde nevoie de o mașină puternică.

Costel Rădulescu, director general Korolis: „Pentru că săpăm sub nivelul terenului și extragem pietrișul și nisipul din apă aveam nevoie de un excavator cu un braţ de 15 m, dar și cu o cupă destul de mare, pentru productivitate crescută. Faţă de draglină, acest excavator este mai productiv, mai fiabil, are un consum de combustibil mai mic și îl putem folosi dacă este nevoie și în alte aplicaţii. În plus, am căutat un utilaj care să facă faţă provocărilor lucrului în condiţii dificile și care să fie rezistent în timp, pentru că este un proiect ce se întinde pe o perioadă îndelungată. Acest excavator Liebherr a răspuns cerinţelor noastre și ne-a fost livrat de către Liebherr România în luna februarie”.

După o atentă analiză a cerinţelor clientului, dar și a condiţiilor de pe teren, configuraţia propusă de către specialiștii Liebherr România a fost următoarea: un excavator LIEBHERR R 936 IIIB Litronic Long Reach, cu o greutate de operare de 33,3 tone, capacitate a cupei de 1 mc (care să facă faţă unui material de săpat cu o densitate de 1,6 t/mc), echipat cu un motor Liebherr tip D 936 ce îndeplinește standardele de poluare Tier IIIB și dezvoltă o putere de 218 CP.

Pentru a îndeplini cerinţele impuse de client în ceea ce privește braţul, s-a optat pentru un brat de bază cu o lungime de 8,5 m și un balansier de 6,3 m, atingând astfel o rază totală de săpare la nivelul solului de peste 15 metri și o adâncime de săpare de 11 m.

În balastieră lucrează încă două încărcătoare frontale și două excavatoare, dar excavatorul Liebherr este punctul central al întregului flux operaţional. Acesta trebuie să facă faţă unui vârf de producţie de până la 5.000 mc de agregate zilnic. Astfel, în anul 2014, din balastiera din Condrea a companiei Korolis au fost transportaţi 200.000 mc de agregate: nisip, pietriș, piatră mare sau balast. Potenţial există, însă momentan cererea pe piaţă nu este atât de mare. „Extragem două tipuri de agregate: partea inferioară a terenului este nisip și pietriș cu granulaţie mică, acest tip de agregate având căutare mai mare, pe când în partea superioară avem piatră cu sorturi mai mari, foarte bună pentru construcţia de drumuri, întrucât se compactează bine, dar cum nu există proiecte de drumuri, nu există nici cerere prea mare pentru acestea”.

50 de ani de experienţă în construcţia excavatoarelor hidraulice

Cu peste 50 de ani de experienţă în proiectarea și fabricarea excavatoarelor hidraulice, constructorul german Liebherr este un lider pe acest segment, fiabilitatea și rezistenţa echipamentelor sale fiind dovedită în timp.

Modelul LIEBHERR R 936 Litronic Long Reach solicitat de către compania Korolos înglobează o serie de sisteme și detalii tehnice unice, precum circuitul hidraulic dublu, Positive Control, foarte eficient, special proiectat pentru utilajele care lucrează perioade lungi de timp la sarcini mari și care efectuează cicluri de lucru ce presupun mai multe mișcări simultane.

R936 deţine ca și standard LPC adică ,,Liebherr positive control’’ un sistem unic de management și control electronic ce asigură, prin intermediul unui circuit hidraulic dublu și a unei reţele de senzori montaţi în punctele cheie ale utilajului un randament ridicat al utilajului, indiferent dacă vorbim de mișcări de schimbare a poziţiei sau mișcări de lucru.

Eficienţa sistemului se poate constata practic prin:

–          Viteze maxime de lucru atât în cazul comenzilor individuale cât și a celor simultane,

–          Control direct și total al mașinii de către operator,

–          Control precis și efficient al mișcărilor la nivelul echipamentului de lucru,

–          O interacţiune optimă între sistemul hidraulic și componentele electronice.

–           Pompa dublă cu debit variabil originală Liebherr asigură un debit maxim de 238 l/min, aceasta având presiunea maximă limitată la 380 bari, acestea valori variind însă în funcţie de condiţiile de lucru, operatorul având permanent la dispoziţie puterea necesară pentru a îndeplini operaţiunile solicitate, cu un consum minim de combustibil.

Elementele angrenajelor de rotire, motorul, rulmenţii, componentele electronice, hidromotoarele, cilindrii hidraulici sunt produse în fabricile Liebherr. Liebherr R 936 are inclus în dotarea sa și un sistem automat de lubrifiere a componentelor hidraulice cu mișcări ciclice, ceea ce înseamnă mai mult timp alocat activităţii productive și mai puţine opriri pentru întreţinere.

 

Operatorul, pregătit pentru randament maxim

Cabina este izolată fonic, atunci când sunt toate geamurile și ușa închisă zgomotul interior fiind la un nivel foarte scăzut, oferind astfel operatorului un confort unic. De asemenea, pentru ca acesta să poată lucra timp îndelungat eficient, Liebherr a creat un scaun ergonomic cu suspensie pneumatică, ajustabil în 6 direcţii, cu încălzire, cabina fiind prevăzută și cu un sistem de aer condiţionat automat.

Operatorul are o vizibilitate excelentă asupra câmpului de lucru, dacă este nevoie geamul faţă fiind detașabil, în plus furtunele hidraulice ale braţului și cupei sunt acum montate astfel încât să nu stânjenească câmpul vizual.Deoarece utilajul execută rapid cicluri de lucru de extragere și încărcare în camion a agregatelor, prin rotire cu până la 1800, camera video de monitorizare a spate-lui utilajului reprezintă o necessitate pentru a lucra în condiţii de siguranţă maximă. Displayul color de înaltă rezoluţie cu ecran tactil și monitor video integrat este proiectat astfel încât ca să permită operatorului ca dintr-o singură privire să se asigure că utilajul funcţionează în parametrii normali și este sigur.

Excavatorul pe senile LIEBHERR R936 Litronic Long Reach, achiziţionat de către Korolis este dotat cu un sistem de monitorizare GPS și GSM LiDAT Plus, acesta permiţând monitorizarea în timp real a parametrilor de funcţionare ai mașinii: „Acest sistem ne este de ajutor. Putem vedea, direct de la birou, unde este utilajul, cât consumă, cât lucrează, cât stă. Este extrem de util, deoarece pot astfel să verific în orice moment productivitatea utilajului, timpii de staţionare și consumul, și să iau deciziile corecte rapid”, afirmă directorul Korolis. În plus, sistemul LiDAT facilitează operaţiunile de service, în cazul unei defecţiuni, tehnicienii putând diagnostic problema direct de la sediu, fără a se mai deplasa la locul de lucru, ceea ce înseamnă și costuri mai mici cu reparaţiile, scutindu-se o deplasare a serviceului mobil pentru a constata defecţiunea dar și posibilitatea ca mașina să funcţioneze incorrect până la detectarea defecţiunii de către operator.

Excavatoarele Liebherr dispun ca și standard de sisteme de monitorizare prin satelit -LiDAT. LiDAT este sistemul inteligent Liebherr de management al flotelor şi parcului de maşini. LiDAT este un sistem de transmisie şi poziţionare de date pentru maşinile Liebherr şi maşinile altor producători. Bazat pe o tehnologie de transmisie de date de ultimă oră, acesta furnizează informaţii cu privire la locaţia şi operarea maşinilor utilizatorului care permit gestionarea eficientă a acestora, programarea optimă a funcţionării şi a supravegherii de la distanţă şi, nu în ultimul rând, generarea de raporturi privind consumul de motorină.