Home Constructii Constructii civile MEVA Sisteme de cofraje, creştere a cifrei de afaceri cu 10 procente
MEVA Sisteme de cofraje, creştere a cifrei de afaceri cu 10 procente

MEVA Sisteme de cofraje, creştere a cifrei de afaceri cu 10 procente

0

MEVA Sisteme de cofraje, filială a grupului german Meva Schalungs – Systeme GmbH este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa românească a sistemelor de cofraje pentru structuri din beton şi accesorii. Compania are o experienţă de aproape 13 ani pe piaţa din România, reuşind în acest timp să-şi construiască un portofoliu bogat de proiecte şi referinţe, printre care Cartierul Constantin Brâncuşi, America House, Cora Lujerului, Metrorex Magistrala 4 Racord 1, Hotel Ramada Sibiu sau Stadionul Naţional Lia Manoliu.

După o perioadă dificilă pentru întreaga industrie a construcţiilor, în anul 2012 piaţa de cofraje a cunoscut o uşoară creştere, MEVA Sisteme de cofraje reuşind să-şi crească cifra de afaceri, prin dezvoltarea de produse adaptate cerinţelor clienţilor, care îmbină calitatea cu materialele accesibile. Despre evoluţia pieţei şi a companiei, problemele cu care se confruntă, dar şi strategiile de dezvoltare am discutat cu doamna Adriana Georgescu, director economic MEVA Sisteme de cofraje SRL.

UnderConstruction: Cum a evoluat piaţa de cofraje în anul 2012 comparativ cu anul 2011? Ce aşteptări aveţi de la 2013?

Adriana Georgescu: Faţă de anul 2011, anul trecut a fost indiscutabil mai bun, nu doar pentru societatea noastră, ci şi pentru piaţă în general. Din păcate, evoluţia net pozitivă nu s-a menţinut pe întreg  parcursul anului, schimbările politice inducând o oarecare stare de expectativă printer antreprenori, ele suprapunându-se cu perioada de iarnă. Astfel, sezonul de iarnă 2012-2013 reprezintă un punct de restart, pentru piaţa construcţiilor. Comenzile din zona economiei private concurează cu proiectele de infrastructură, finanţate din bani publici, iar schimbările la nivel politic influenţează direct momentul demarării acestor proiecte.

UC: Care a fost evoluţia MEVA Sisteme de cofraje în anul 2012? Care este strategia de dezvoltare în 2013?

A.G.: MEVA Sisteme de cofraje SRL a reuşit în anul 2012 performanţa de a creşte cifra de afaceri cu peste 10 procente – şi aceasta în condiţiile în care am resimţit din plin presiunea asupra preţurilor din partea clienţilor noştri. Pentru 2013 şi anii ce urmează, grupul MEVA mizează pe capacitatea sa de a inova şi pe calitatea produselor şi serviciilor sale. Invităm toţi antreprenorii să ne viziteze standul din cadrul celui mai important târg de construcţii, BAUMA 2013, din München, Germania, pentru a se convinge de competenţele noastre. În aceeaşi ordine de idei, mizăm în 2013 pe o extindere a bazei de clienţi în întreaga ţară.

UC: Care sunt principalele probleme ale pietei de cofraje în România?

A.G.: Principala problemă cu care ne confruntăm la ora actuală constă în blocajul financiar, care s-a instaurat în piaţă. Unele estimări pornesc de la cel puţin un miliard de euro, datorii către firmele de construcţii. Asta înseamnă că şi acestea au la rândul lor dificultăţi în a-şi plăti furnizorii. O altă problemă vine din incertitudinea cu privire la alocările bugetare pentru diferitele proiecte deja începute precum metroul Bucureşti sau alte proiecte de infrastructură.

UC: Putem vorbi de volume de vânzări importante în 2012 comparativ cu activitatea de închiriere?

A.G.: Pentru noi, MEVA Sisteme de cofraje, volumele din vânzări sunt deocamdată comparabile cu cele din închirieri. Dar, pentru clienţii noştri, avem nu doar condiţii foarte bune la închiriere, având în vedere calitatea produselor şi a serviciilor noastre, precum şi piaţa din România, ci şi o serie întreagă de inovaţii. Aici aş dori să amintesc de ChiriePlus, un serviciu care este menit să ofere clientului un confort sporit, noi preluând o serie de riscuri ce pot deriva din uzura cofrajelor aflate la client.

UC: Ce noutăţi se regăsesc în oferta MEVA Sisteme de cofraje?

A.G.: O noutate pentru piaţa românească, pe care dorim să o promovăm inclusiv pe alte pieţe din regiune, este cofrajul uşor AluAs. Acesta combină două caracteristici ale unor serii întregi de produse marca MEVA, într-unul singur: gabarit redus – ceea ce face ca acest cofraj să poată fi folosit pe şantiere fără macara, un lucru care este din ce în ce mai des întâlnit în România – şi materiale care permit aplicarea unor preţuri deosebit de competitive în piaţa românească. Pentru proiecte de anvergură mai mare, venim cu placa alkus, realizată 100% din material sintetic, care constituie o alternative foarte avantajoasa faţă de lemn în cazul utilizărilor multiple. Acest material garantează utilizarea sa fără cusur

timp de minim 7 ani. Ceea ce este important de ştiut, este că aceste produse sunt perfect compatibile cu întreg sortimentul de accesorii.

UC: Ne puteţi da câteva exemple de proiecte importante în 2012 la care au fost utilizate cofrajele MEVA?

A.G.: Aş aminti aici complexul de agrement „La Stejari” din apropiere de Bucureşti – cu piscine, terenuri şi săli de sport, unde s-au folosit peste 35.000 mp de cofraje MEVA, ansamblul rezidenţial „Edenia” – unde, pentru un bloc de 2S+P+11 au fost folosiţi 37.000 mp de cofraje – precum şi de staţia de epurare de la Slatina, care s-a realizat cu sisteme de cofraje MEVA. Lista ar putea continua, dar cred că aceste exemple sunt foarte elocvente pentru competenţele MEVA în mai toate ariile de activitate din construcţii.