Home Informaţii la zi Noul excavator JCB JZ140
Noul excavator JCB JZ140

Noul excavator JCB JZ140

0

JCB a lansat pe piață excavatorul pe șenile JZ141, un utilaj extrem de competitiv ce combină performanța modelului existent JZ140 cu soluția de motorizare JCB EcoMAX de 55 KW preluată de la echipamentul JS131. Noul utilaj poate fi comandat în varianta cu un singur braț sau în versiunea HD pentru utilizarea în aplicațiile de excavare grele.

Dar probabil că, în afara performanțelor de lucru, acest utilaj va fi cu adevărat apreciat de către constructori datorită dimensiunilor sale de gabarit, partea sa superioară, de rotire, fiind mai scurtă longitudinal cu aproape 30% comparativ cu un utilaj convențional. Astfel, acesta este recomandat pentru lucrări în spații înguste, dar unde este necesară o putere de excavare mare, fiind din acest punct de vedere un utilaj unic pe piață.

Performanță și economie

Modelul reduced swing JCB JZ141 a fost conceput pentru clienții din industria de închirieri și cea de construcții, fiind un utilaj tailing swing redus, ce nu solicită utilizarea de AdBlue sau regenerare DPF. Pentru a putea menține fluxul total al pompei la nivel maxim, excavatorul pe șenile utilizează pompe hidraulice cu debit mărit, de 130 litri/minut, în același timp permițând reducerea turației maxime de lucru a motorului de la 2.050 rpm la doar 1.800 rpm. Rezultatul – nivele de zgomot reduse, de doar 70dB, măsurat în cabină, cu o îmbunătățire de 20% a consumului de combustibil.

JCB JZ141 este constructiv mai scurt cu 29% față de un utilaj convențional de greutate similară. Acest lucru face lucrul în spații urbane înguste mai ușor de realizat și reduce, totodată, riscul de avariere a părții din spate a mașinii. De asemenea, noul excavator de la JCB poate opera pe o singură bandă a unui drum rutier, oferind astfel posibilitatea alegerii unor soluții eficiente de mecanizare companiilor de închirieri și contractorilor.

Pentru a compensa lungimea redusă, acesta are o contragreutate mai mare, aceasta fiind completată de poziționarea inovativă a motorului și a componentelor hidraulice în partea din spate, JCB JZ141 oferind astfel o stabilitate excelentă pe orice tip de teren, datorită centrului de greutate situat optim. În plus, ușile cu deschidere largă ale capotei superioare și laterale contragreutăților înlesnesc accesul la operațiunile de service și la punctele de mentenanță.

Soluții pentru un lucru eficient

În ciuda dimensiunilor reduse, inginerii JCB nu au făcut nici un compromis în ceea ce privește confortul operatorului, modelul JCB JZ141, cabina preluată de la modelul JS fiind full size, aceasta încorporând standard protecția TOPS, sistemele de protecție ROPS și FOPS fiind, de asemenea, disponibile. Cabina oferă o vizibilitate totală excelentă, cu camere video amplasate în partea din spate a excavatorului, suficient de puternice pentru ca acesta să poată observa imediat orice obstacol din spatele utilajului. Operatorii vor mai aprecia și scaunul KAB ce furnizează confort și ajustări suplimentare, dar și dotări precum suspensie pneumatică, încălzire, ventilație sau suport electric lombar, acestea fiind însă opționale. Bordul a fost dotat cu un display color de 7”, cu funcții multiple, care afișează instant informații operaționale ușor de citit. Ecranul de start poate fi personalizat cu informațiile preferate ale operatorului.

Utilizarea motorului JCB EcoMAX controlat electronic crește și mai mult eficiența sistemului telematic LiveLink, care este inclus în dotarea standard a modelului JCB JZ141. LiveLink oferă acum informații precise legate de consumul de combustibil, alături de date privind modul de operare, ajutându-i, astfel, pe manageri să reducă utilizarea de carburant și să crească eficiența flotei de utilaje. Restricționarea zonală în timp real furnizează un plus de securitate și de mutare ECU între sistemul LiveLink și unitățile de control ale motorului, prevenind în acest fel utilizarea neautorizată a excavatorului.

JCB JZ141- variante de lucru

Excavatorul este disponibil constructiv și în varianta cu lamă de buldozer sau cu balustrade suplimentare, pentru un plus de siguranță pentru operatori și tehnicienii de service. Acesta este singurul excavator pe șenile din clasa de 15 tone care întrunește standardele de emisii Tier 4 Final, fără să necesite un Filtru de Particule Diesel (DPF) sau un aditiv fluid de evacuare, precum AdBlue.

Caracteristici cheie

  • Nu necesită AdBlue sau regenerare DPF,
  • Acces simplu și rapid la motor și filtre,
  • Economie de combustibil de până la 20%,
  • Nivele reduse de zgomot atât în cabină, cât și în exterior,
  • Designul tailswing permite lucrul în condiții de spațiu redus,
  • Sistem telematic JCB LiveLink îmbunătățit.