ConstructiiConstructii civileExploatari de suprafata si subteranInformaţii la ziNewsOnlineslidesusUpdateUtilaje pentru construcţii

Utilajele Komatsu reduc durata, dar și costurile marilor șantiere

Komatsu, un lider mondial în domeniul producției de utilaje de construcții, este un campion recunoscut al performanței pe marile șantiere: capacitatea mai mare de lucru, viteză mai mare, cicluri de lucru mai scurte, consum redus de combustibil, reprezintă numai câteva dintre avantajele oferite de noile generații de utilaje ale producătorului japonez. Eficiența acoperă la Komatsu toate aspectele așteptate de la un utilaj de mare capacitate: calitatea lucrărilor, dar și calitatea utilajelor, condițiile de lucru și de siguranță oferite operatorilor, precum gradul înalt de securitate asigurat tuturor celor care lucrează pe un șantier, inclusiv al echipelor de întreținere.

Utilajele de înaltă performanță de la Komatsu pot fi întâlnite pe șantiere din întreaga lume, lucrând în condiții de mediu diferite, pe șantiere destinate construcției de drumuri sau cariere de piatră în munți. În România utilajele de înaltă eficiență Komatsu reprezintă o normalitate pe șantiere, mai ales acolo unde se cere viteză de lucru și calitate a lucrărilor. Astfel, încărcătoarele Komatsu WA800-8 cu cupa lor de 11,5 mc și o sarcină utilă maximă de 10.700 kg se regăsesc în cadrul marilor cariere de piatră, pe când buldozereie D71 reprezintă un standard pe șantierele de drumuri din țara noatră.

 

Komatsu WA800-8, un utilaj central al marilor exploatări

Eficiența pe șantier a încărcătoarelor WA800-8 începe cu motorul economic, Komatsu realizând o capodoperă tehnologică de 638 CP, cu două turbine cu geometrie variabilă, un sistem de recirculare a gazelor evacuate răcite, noi tehnologii de control a funcționării motorului, un sistem de ventilare închis al carterului, acesta respectând cele mai dure cerințe în ceea ce privește nivelul redus de poluare, și continuă până la cupa de 11,5 mc. Aceasta, chiar dacă este similară, din punctul de vedere al volumului, cu cea a utilajelor din generațiile anterioare, oferă o productivitate mai mare, datorită unui factor de umplere mărit. Creșterea volumului de material încărcat a fost posibilă datorită reproiectării acesteia de către specialiștii grupului. Comparativ cu varianta anterioară, capacitatea de ridicare a utilajului a crescut cu 14%.

Eficiența se numește WA800-8 – Chiar dacă la un singur ciclu de lucru încarcă mai mult, acest lucu nu este suficent pentru specialiștii Komatsu, care doresc cu adevărat să ofere la acest nivel cele mai eficiente utilaje din lume. Astfel, chiar dacă este vorba de peste 20 t de material de transportat o dată, creșterea vitezei de lucru, și deci implicit reducerea timpului necesar realizării unui ciclu complet de lucru a reprezentat o altă cheie a creșterii randamentului de lucru.

La acest nivel, nimic nu este simplu și nu poate fi trecut cu vederea: stabilitatea utilajului în timpul lucrului este garantată de masa proprie de 115 tone, dar și de echipamentul de control electronic, care se asigură că mișcările de încărcare-descărcare sunt precise, acesta reacționând cu o viteză mult mai mare decât timpii de reacție ai operatorului. Astfel, sistemul de apropiere de camionul de șantier și descărcare este semi-automat iar sistemul de săpare este automatizat.

 

Mai mare, dar foarte sigur – Cu o înălțime de 5.600 mm, egală cu ampatamentul, WA800-8 este un utilaj perfect echilibrat în timpul lucrului, chiar dacă descarcă la o înălțime maximă de aproape 7 metri. Operatorul poate astfel lucra liniștit, în plus noua cabină acoperind cerințele celor mai noi reglementări ROPS / FOPS privind rezistența la deformare în cazul căderii unei greutăți, sau la răsturnare. Aceasta este foarte spațioasă, oferă un mediu de lucru complet reproiectat, cu o vedere largă și neobstrucționată a zonei de lucru. Pe timp de noapte, vizibilitate zonei de lucru este asigurată datorită noilor sisteme de iluminare de 22 LED, acestea fiind oferite în pachetul standard.

Ținând cont de dimensiunile impresionante de gabarit, de exemplu înălțimea cabinei fiind de 5,60 metri, și măsurile de siguranță în timpul lucrului sunt la același nivel excepțional. Astfel, a fost creat sistemul Komvision, acesta având rolul de a evita coliziunile sau atingerea altor muncitori pe șantier din cauza zonelor oarbe, care nu permit operatorului o vizibilitate directă.

Sistemul Komvision se bazează în cazul încărcătorului Komatsu WA800-8 pe o rețea de cinci camere video ce realizează o vedere panoramică a zonei din jurul utilajului, vizibilă pentru operator pe un monitor dedicat. O cameră video suplimentară color cu o linie-indicator de distanță, ce poate fi urmărită de operator pe monitorul din cabină permite aprecierea de către acesta a distanțelor față de diferite obstacole.

Komatsu D71-24, cel mai puternic buldozer din clasa sa

Buldozerele cele mai solicitate în întreaga lume sunt cele din clasa de greutate medie. Acesta sunt utilizate pe șantiere din întreaga lume, dar utilizarea lor este în general limitată atunci când lucrează pe șantiere de mari dimensiuni, acolo unde sunt preferate cele din clasa superioară.

Acest lucru a fost valabil însă până la apariție noii serii de buldozere D71-24 a producătorului japonez Komatsu.

Komatsu D71EX-24 / PX-24 depășește această barieră, fiind în prezent cel mai puternic buldozer cu transmisie hidrostatică (HST) din clasa sa de mărime, fiind eficient chiar și pe șantiere de mari dimensiuni, fiind utilizat pentru orice activitate ce presupune împingerea pământului, deplasarea laterală a lui, adăugarea de material, pentru lucrări pe teren moale șamd.

Pe șantierele din România Komatsu D71EX-24 / PX-24 este utilizat colo este nevoie de putere și eficiență. Productivitatea unică a buldozerului Komatsu se datorează mai multor factori, printre care echiparea sa cu un motor puternic Komatsu de 240 CP dar și cu cea mai puternică transmisie hidraulică existentă, precum și posibilitatea de montare, în funcție de cerințele șantierelor, a unor șenile cu presiune redusă pe sol.

Eficiența înseamnă viteză, dar și calitate – cu o masă proprie cuprinsă, în funcție de dotări, între 22.600 și 24.000 kg, acesta asigură o viteză de lucru constantă, chiar dacă lucrează sub o sarcină mare, dacă este selectat modul de lucru E. În modul de lucru P, motorul furnizează puterea maximă pentru a face față celor mai grele lucrări. Acesta crește automat turația motorului pentru a obține o putere maximă atunci când sarcina la nivelul lamei crește.

Calitatea nivelării solului, dar și siguranța pentru ceilalți lucrători din șantier sunt garantate și de vizibilitatea unică a operatorului asupra marginilor de tăiere ale lamei datorită capotei motorului care este înclinată mult în față, un design specific buldozerelor Komatsu. În plus, acest design unic al capotei permite asigurarea unui echilibru perfect în timpul lucrului și o manevrabilitate foarte bună.

Un buldozer “all-around” – este la fel de eficient indiferent de tipul șantierului. Komatsu D71EX-24 / PX-24 oferă aceeași precizie de lucru pentru orice tip de șantier, de la construcția unui teren de golf și până la cea a unei autostrăzi. Oferă aceleași performanțe superioare indiferent dacă este necesară o precizie ridicată de prelucrare a suprafeței, o viteză mare de lucru sau atunci când lucrează pe terenuri cu suprafețe dure.

Aceste performanțe cumulate precum și multi-funcționalitatea sa sunt posibile și datorită lamei sale de mare capacitate, rezistentă la uzură. De asemenea, șasiu său este prevazut cu lanțuri de șenilă Parallel Link (PLUS) și cu bucșe rotative, ceea ce reduce semnificativ timpii de întreținere și costurile de exploatare (TCO).

 

Societatea MARCOM RMC ’94 este unicul distribuitor autorizat pentru România a întregii game de utilaje terasiere Komatsu. Pentru orice informație și pentru comenzi puteţi apela la telefon 0722.30.30.26 sau scrie la adresa de email  office@marcom.ro.

 

Similare

1 din 965