Home Informaţii la zi Viitorul în construcția de drumuri – inteligent, sigur, durabil
Viitorul în construcția de drumuri – inteligent, sigur, durabil

Viitorul în construcția de drumuri – inteligent, sigur, durabil

0

Cel mai important producător de utilaje și tehnologii destinate construcției și reparației drumurilor va expune peste 90 de utilaje, printre carei 33 de premiere mondiale, pe o suprafață de 13.000 m² în cadrul expoziției Bauma 2022. Astfel, Wirtgen este al doilea cel mai mare expozant din cadrul târgului de la Munchen, tema centrală a întregului stand de prezentare fiind reprezentată de soluțiile tehnologice ale viitorului, durabile și sigure. Grupul Wirtgen ajută astfel clienții săi să răspundă rapid și eficient din punctul de vedere al costurilor la cerințele tot mai mari ridicate de infrastructura rutieră, de protejare a mediului, a celor legate de siguranța muncitorilor.

Sisteme inteligente de producție

Grupul Wirtgen consideră că procesul de construcție al drumurilor trebuie privit ca un întreg unitar, aici existând și cel mai mare potențial ecologic și economic din industrie. Soluțiile Grupului Wirtgen acoperă întregul lanț de producție, iar compania va oferi o vedere de ansamblu a acestuia în cadrul standului său. Vizitatorii vor vedea practic cum clienții grupului pot dezvolta propriile proiecte de construcție de drumuri într-un mod durabil și profitabil, datorită interacțiunii eficiente a utiajelor și soluțiilor tehnice provenite de la mărcile specializate Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann și Benninghoven.

Tranziția digitală, motorul siguranței și sustenabilității pe șantiere

Pe lângă eficiența utilajelor și a proceselor alternative de producție, tranziția digitală și soluțiile de lucru în rețea reprezintă factori importanți pentru dezvoltarea continuă a procesului de construcție a drumurilor. Astfel, în „Zona de tehnologie”, Wirtgen Group prezintă tehnologii emblematice specifice diferitelor aplicații de șantier, precum și soluțiile și tehnologiile digitale de mâine, dar care sunt deja disponibile astăzi.

Premiere mondiale și invenții prezentate de toate mărcile grupului

Orientarea către sustenabilitate a Grupului Wirtgen se reflectă și în premierele și inovațiile mondiale ale mărcilor sale de utilaje care vor fi prezentate în cadrul Bauma.

  • Noua generație de utilaje compacte de frezat Wirtgen vine acum gata echipată cu sistemul de control Mill Assist, care are rolul de a asigura un mod de lucru eficient și durabili în timp a lucrării. Pe lângă faptul că acesta alimentează utilajele de producere a asfaltului de înaltă calitate cu asfalt uzat, sistemele de amestecare și reciclare la rece model KMA 240i fac acum posibilă și producerea materialelor pentru straturile de bază ale șoselelor, stabilizate cu liant hidraulic.
  • Noua generație de finisoare de asfalt „Dash 5” demonstrează că la Vögele verdele nu este doar o culoare de mașină. Producătorul prezintă în cadrul expoziției două finisoare Highway Class, SUPER 1900-5(i) și SUPER 2100-5(i), precum și grinzi extensibile de ultimă generație, seria AB 500 și AB 600.
  • Pentru șantierele care necesită compactare fără emisii de gaze poluante, Wirtgen a lansat compactoarele tandem cu alimentare electrică din seria HD CompactLine de la Hamm. Compactoarele electrice tandem sunt ideale pentru toate zonele în care este necesară  compactare cât mai silențioasă. Deoarece acestea sunt solicitate să lucreaze adesea și în zone în care este impus un nivel de vibrație redus, specialistul Hamm oferă pe lângă sistemele electrice de compactare cu vibrații și oscilații, și compactoare electrice cu oscilații.
  • Motorul noului concasor cu impact Kleemann, MOBIREX MR 130(i) PRO este de asemenea complet electric. Cu posibilitatea de a se cupla la o sursă de alimentare externă, utilajul asigură un consum redus de energie calculat pe tona de produs finit.
  • Pentru producția sustenabilă de asfalt în modul de producție discontinuă (batch), Benninghoven prezintă la Bauma, printre altele, și sistemul inovator Revoc. Arzătorul multicombustibil EVO JET face posibilă utilizarea combustibililor regenerabili, cum ar fi BTL (Biomass to Liquid) și rumegușul. Ambii combustibili sunt neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon. La fel, pentru depozitarea bitumului neutru din punctul de vedere al conținutului de carbon, Benninghoven va prezenta și rezervoare de bitum încălzite electric.

 

BAUMA 2022 – gama F de utilaje Wirtgen de frezare la rece

Odată cu modelul W 100 Fi, producătorul german lansează o noua generație de utilaje de frezare la rece compacte. Utilajele din această serie, modelele W 100 Fi, W 120 Fi și W 130 Fi sunt acum dotate cu tehnologiile deja incluse în echipamentele de frezat de mare capacitate din seria F, cele mai moderne de pe piață. De asemenea, în premieră mondială, utilajele din clasa compactă pot fi echipate cu o cabină tip confort, ceea ce mărește atât siguranța, cât și confortul operatorului.

Un utilaj din clasa de 1 metru cu Mill Assist și WPT integrate

Utilajele de frezare sunt în general echipate cu mai multe sisteme de asistență digitală: Mill Assist, Wirtgen Performance Tracker (WPT) și sistemul de nivelare Level Pro Active, deja integrate pe utilajele de frezat de mare capacitate din seria F. Acum, clienții vor beneficia de aceste sisteme automate și pe utilajele din clasa compactă.

Frezare mai eficientă cu Mill Assist – acesta are rolul de a stabili în mod automat cel mai bun raport între performanța de frezare și costurile de operare. Acesta mărește productivitatea utilajului, reducând consumul de motorină și apă, precum și emisiile de CO2.

Mill Assist controlează automat turația motorului, permițând utilizare unei plaje largi de viteze. Astfel, la turații mici, consumul de combustibil și vârfurile de sarcină sunt reduse semnificativ. La turații mari, utilajul atinge o calitate excepțională a frezării, și bineînțeles un randament ridicat calculat la suprafața prelucrată.

Operatorul poate selecta  una dintre următoarele trei moduri de lucru: „ECO” (optimizarea costurilor), „optimizarea randamentului” sau „calitatea frezării”. Astfel, de exemplu, este posibil să se definească calitatea de mărunțire între o măcinare grosieră și una foarte fină, prin simpla apăsare a unui buton.

Nivelare precisă cu LEVEL PRO ACTIVE – Sistemul de nivelare LEVEL PRO ACTIVE, utilizat cu succes la utilajele de frezat de mare capacitate din seria F, este acum disponibil și pentru clasa compactă. Dezvoltat de Wirtgen special pentru utilajele de frezat la rece, sistemul de nivelare oferă o operare intuitivă cu ajutorul ecranului central de control. Toți senzorii și măsurătorile asociate acestora sunt afișați clar pe ecran, oferind posibilitatea de a lucra eficient. Sistemul este complet integrat în controlul central al utilajului de frezat la rece și permite un grad ridicat de automatizare, deoarece funcțiile importante ale mașinii sunt interconectate. În plus, acesta oferă numeroase funcții automate și comenzi suplimentare care au rolul de a simplifica sarcina operatorului, precum ridicarea automată a echipamentului de frezare pentru depășirea unui capac de canal.

Versatilitate ridicată, flexibilitate maximă – Cu dimensiunile lor compacte și greutatea optimizată, utialjele de la Wirten pot fi utilizate pentru diferite sarcini de șantier și pot fi transportate cu ușurință. Astfe, fie că șantierul este o autostradă, drum național, parcare sau în centrul orașului, aceste utilaje puternice pot fi utilizate peste tot la fel de bine. Datorită productivității ridicate, sunt folosite pentru reabilitarea suprafețelor de uzură sau înlocuirea totală a straturilor, pe șantiere de toate dimensiunile. Datorita înlocuirii rapide a tamburului de frezat FCS, care permite diferite spații între cuțite, dar și diferite lățimi de lucru, utilajele de frezat compacte Wirtgen pot fi recalibrare intr-un timp foarte scurt, direct pe șantier, pentru diverse aplicații.

tags: