Informaţii la ziNewsOnlinesusUpdateUtilitati publice

Atlas Copco prezintă HiLight S2+, pentru un șantier mai sigur, mai productiv

Siguranţa este esenţială pentru succesul oricărei tip de șantier, iar iluminarea corectă, adecvată mediului înconjurător, reprezintă o cerință de bază. Cu toate acestea, constructorii trebuie să facă față mai multor provocări, trebuind să găsească în plus soluții sustenabile economic și eficiente pe termen lung, care să genereze costuri reduse de funcționare, respectând standardele legate de nivelul de zgomot, de intensitate luminoasă şi de emisii de CO2. Din fericire, turnurile de luminat moderne de la Atlas Copco au fost create pentru a-i ajuta pe constructori să facă față cu succes tuturor provocărilor.

În continuare, sunt prezentate cinci moduri prin care turnurile de lumină vă pot ajuta să reduceţi emisiile de CO2, să respectaţi reglementările de mediu și de utilizare în vigoare, cu costuri reduse de exploatare:

1. Reducerea emisiilor de CO2

Industria construcțiilor produce aproximativ 20%  din totalul emisiilor poluante la nivel planetar, progresele tehnologiilor implementate pe șantier fiind îndreptate spre o funcționare ecologică a echipamentelor, inclusiv cele de iluminat.

În mod tradiţional, turnurile de lumină se bazează pe energia produsă de către generatoarele cu  motoare diesel. În prezent însă, sunt disponibile mai multe surse alternative de alimentare a acestora, în funcție de solicitările șantierelor. De exemplu, modelele exclusiv electrice pot utiliza energie electrică de la reţeaua națională.

De asemenea, se pot utiliza baterii independente litiu-ion, care în combinație cu surse regenerabile de energie oferă o soluţie tehnică cu 100% emisii zero. Turnurile de iluminat cu panouri solare HiLight S2+ de la Atlas Copco folosesc această tehnologie nepoluantă și care asigură, în plus, un nivel zero de zgomot. Panourile solare, care pot fi scoase din carcasa lor și aliniate spre soare, pot lucra autonom atunci când producţia lor de energie este mai mare decât cererea.

2. Îmbunătăţirea eficienţei energetice

De asemenea, tipul de proiectoare utilizate este de asemenea important pentru șantier. Cele mai eficiente sunt proiectoarele cu LED-uri de ultimă generaţie, cu o durată de viaţă de 50.000 de ore, acestea fiind capabile să asigure o distribuţie optimă a luminii pentru a acoperi o suprafaţă de până la 6.000 m2.

Un turn de lumini care utilizează o cantitate redusă de curent și un sistem de lumini LED  este modelul Atlas Copco HiLight H6+, cu generator diesel. Proiectoarele cu LED-uri cu intensitate reglabilă asigură nivelul adecvat de luminozitate pentru fiecare situaţie şi moment al zilei. Astfel, emisiile de CO2 sunt reduse cu până la 40% iar HiLight H6+ poate lucra autonom peste 300 de ore.

3. Reducerea costurilor totale (TCO)

Tehnologiile sustenabile sunt adesea asociate cu cheltuieli mai mari. Pentru turnurile de iluminat de la Atlas Copco această idee se dovește falsă, deoarece tehnologiile ecologice încorporate permit  obţinerea unui TCO mai redus datorită costurilor mai mici de realimentare, funcţionării mai eficiente din punct de vedere energetic şi utilizării surselor de energie regenerabile, în paralel cu costuri de întreținere mai mici.

4. Un nivel ridicat de siguranţă

Turnurile care oferă o lumină adecvată pentru suprafața de lucru garantează securitatea muncitorilor dar și faptul că aceștia lucrează cu randament maxim. În majoritatea ţărilor, nivelul de iluminare este reglementat prin lege. De exemplu șantierele normale trebuie să asigure un nivel de iluminare pe timp de noapte de cel puţin 32 de lucşi. Mediile de lucru mai dificile, cum ar fi construcţia căilor ferate, necesită lumini mai puternice, capabile să furnizeze 50 de lucşi.

5. Respectarea celor mai dure reglementări

Reglementările privind lucrul pe șantiere, în special în centrul marilor aglomerări urbane, sunt foarte drastice, nivele maxime de poluare și zgomot admise fiind la valori extrem de reduse. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care păstrarea productivității unei activități de șantier în centrul orașului devine extrem de dificilă.

Soluția pentru aceste probleme este oferită de unele dintre cele mai avansate modele de turnuri de iluminat de la Atlas Copco, care oferă o funcţionare silenţioasă precum şi emisii minime. Astfel, reglementările privind nivelul redus de emisii, cum ar fi cele ale standardului Stage V, sunt de obicei relativ uşor de respectat, deoarece turnurile funcţionează în principal cu motoare sub 90 kW.

În ceea ce priveşte nivelul de zgomot ce trebue să fie aproape de zero, proiectanții de la Atlas Copco au luat în calcul acest aspect încă din timpul fazei de proiectare. Astfel, HiLight S2+, cel mai silenţios turn de lumină existent pe piaţă, are un nivel de zgomot maxim de numai 55 dBA.

Similare

1 din 879