News

Beneficiile respectării eticii și integrității în afaceri

Interviu cu fondatorul și CEO-ul companiei UTILBEN

Să fii cu adevărat integru înseamnă să deții un set de principii etice, de la care să nu te abați indiferent de circumstanțe. Valorile înalte sunt puse cu adevărat la încercare în momentul în care te trezești în situația de a pierde bani dacă le respecți. Ce faci în acel moment? Îți asumi pierderile sau schimbi macazul?

UTILBEN este o companie care și-a făcut loc între liderii din industrie grație respectării unui model de business bazat pe integritate și caracter. Acest standard a fost implementat cu strictețe de fondatorii acestei organizații, Ruben și Oana Marian, și transmis mai departe celor 70 de angajați. Managementul insistă pe importanța dezvoltării unui business care depășește limitele furnizării de utilaje și prestării de servicii în domeniu. Calea spre succes ne-o indică Ruben, în cele ce urmează.

Ruben, de ce crezi că este mai simplu să faci afaceri cu integritate și caracter?

Afacerile înseamnă relații umane, în fond. Totul pleacă de la o legătură interpersonală. Consider că integritatea este o componentă esențială în construirea relațiilor puternice, pentru că fundația oricărei afaceri de succes este încrederea. Încrederea clienților tăi în tine, a furnizorilor și a partenerilor. Încrederea este poate singura constantă în antreprenoriat.

Un om de afaceri integru este acela care spune ce are de gând să facă, face ceea ce a spus și își asumă responsabilitatea pentru faptele sale. Bineînțeles, este o definiție simplificată, dar, în afaceri, consider că este esențial să fii perceput ca un om de încredere. Problema este că, în România de azi, o bună parte din antreprenori sunt priviți cu scepticism, tocmai din pricina caracterului lor schimbător. Dacă mediul de afaceri este lipsit de scrupule și dominat de corupție, progresul este inexistent.

De ce ai inclus în zona problemei de fond corupția?

Pentru că s-a dovedit că este un adevărat cancer al economiei. Banca Mondială a identificat corupția ca fiind cel mai mare pericol în dezvoltarea unei țări. Corupția creează un mediu de afaceri necompetitiv și afectează profitabilitatea. Ca să nu mai vorbim de implicațiile în politică, justiție, sănătate și educație. În plus, Parlamentul European a efectuat un studiu asupra pierderilor financiare cauzate de corupție în România, iar totalul a depășit 25 de miliarde de euro pe an.

Din păcate, corupția este înrădăcinată în cultura noastră. S-au creat adevărate mituri legate de acest fenomen, între care „dacă nu dai șpagă, nu poți să lucrezi cu statul”, „dacă vrei să ai o afacere, îți trebuie pile la ANAF” sau „dacă îți plătești toate impozitele, dai faliment”. Ca om de afaceri, fie le dai crezare acestor „povești nemuritoare”, fie te înarmezi cu îndelungă răbdare și adopți un model de business bazat pe integritate și caracter. Bineînțeles, beneficiile nu vor apărea imediat și este nevoie de timp, dar scurtătura corupției nu trebuie să fie niciodată o opțiune. Ai de ales între câștigul pe termen scurt și câștigul pe termen lung.

Ruben, când ai decis că vei urma un model de business bazat pe respectarea unor valorilor și principii clare?

Credința mea în integritate și onestitate indiferent de context mi-a fost insuflată de familie. Bunicii și părinții mei au fost fermieri, deci, oameni muncitori și cinstiți. Tatăl meu m-a învățat că recolta nu o obții imediat, ci este nevoie să plantezi, să uzi, să îngrijești, să tratezi, să te înarmezi cu răbdare și abia apoi vei culege roadele muncii tale.

Am crescut în România postdecembristă, aveam 5 ani la Revoluție. În anii ‘90, erai patron, nu antreprenor. Majoritatea oamenilor de afaceri nu aveau un model de bune practici de urmat și nu puneau mare preț pe principii și valori înalte. Etica nu era „la modă”, ci câștigul cât mai rapid și cât mai mare. Patronii făceau bani prin fapte de corupție, prin abuz de putere sau poziția de conducere pe care o aveau. Din păcate, libertatea și capitalismul au lăsat loc oportunității. Și este un eufemism.

Îmi amintesc sentimentele de frustrare și de revoltă interioară care m-au încercat în momentul în care am intrat în contact cu dealeri de utilaje din Germania și Anglia. Din cauza faptului că sunt român, eram tratat cu reținere și chiar desconsiderat. Mi-am promis că voi lupta pentru a schimba această percepție despre antreprenorul român și că întotdeauna voi face afaceri cu integritate și caracter.

Unde te-a adus adus acest model de business, 14 ani mai târziu?

Cine devii este mai important decât afacerea pe care o conduci sau profitul pe care îl obții. Trebuie să te întrebi tot timpul pentru ce vrei să fii recunoscut și ce moștenire vrei să lași în urma ta. La ce folos să fii milionar, dacă ți-ai pierdut reputația, familia sau ai ajuns la închisoare? Corupția nu este o scurtătură spre succes, ci începutul sfârșitului.

Profitul nu îl obții peste noapte, ci după ani întregi de muncă asiduă. În urmă cu 14 ani, am creat UTILBEN pornind de la o idee. Fără resurse inițiale, fără experiență și fără relații. Cu fiecare bătălie câștigată, am dobândit experiență, nădejde în forțele proprii, dar și încrederea partenerilor și clienților noștri.

14 ani mai târziu, UTILBEN este recunoscut drept un furnizor de încredere de utilaje fiabile și un etalon în materie de servicii de top. De la închirierea de echipamente agricole și de construcții, furnizarea de accesorii și atașamente, service specializat, piese de schimb, la licitații de utilaje. www.utilben.ro este cea mai mare platformă din România specializată în vânzarea de utilaje, atașamente și piese de schimb, cu peste 50.000 de produse listate.

Ruben, în încheiere, care este dorința ta supremă, dacă totul ar fi posibil?

Visul meu de antreprenor este ca România să devină țara cu cele mai bune condiții de a face business din lume! Cred că antreprenoriatul este soluția pentru dezvoltarea rapidă a țării noastre, atât din punct de vedere economic, precum și social. Bunăstarea vine din curaj, perseverență și viziune. Așa că îi îndemn pe toți tinerii visători și pe oamenii curajoși ai României să devină antreprenori și să creeze lucruri valoroase de care să se bucure întreaga omenire!

Similare

1 din 779