Home Informaţii la zi CASE începe producţia lui DL550B
CASE începe producţia lui DL550B

CASE începe producţia lui DL550B

0

Acum trei ani CASE Construction Equipment a prezentat „Proiectul Minotaur”, un buldozer-încărcător compact și deosebit de puternic, primul de acest fel din lume. Producătorul mondial de utilaje pentru construcții a profitat de excepționala platformă cu care era dotat încărcătorul compact pe șenile Case DL550B, extrem de robustă și bazată pe un cadru de rezistență profil C pentru a o echipa cu o lamă de buldozer.

În acest an, buldozerul- excavator, primul de acest fel din lume, a intrat în producția de serie, primind în plus mai multe sisteme de control și comandă electronice, care să asigure o fiabilitate și o productivitate cât mai mare.

Un utilaj compact care poate să niveleze sau să încarce

Primul utilaj „doi în unul ” a avut o istorie interesantă, de la concepție și până la producerea sa în serie. Directorul CASE CE responsabil cu realizarea acestor echipamente compacte a afirmat atunci când a fost lansat oficial că ideea de „concept”, așa cum a fost prezentat acum trei ani, a fost numai o etapă tranzitorie, din punctul lui de vedere: „Scopul nostru final a fost să îl vedem produs şi lucrând. DL550B este aici astăzi ca rezultat al pasiunii și al implicării inginerilor, al proiectanților şi al celorlalți colegi care au petrecut sute de ore studiind și testând. De asemenea, este meritul clienților din industria construcțiilor, care ne-au prezentat opiniile lor legate de felul în care ar trebui să funcționeze acest utilaj.”

Dacă prima sa calitate este robustețea, a doua este flexibilitatea, DL550B putând fi configurat în funcție de cerințele utilizatorului fie cu şenile, fie cu roţi, astfel putând fi utilizat pentru orice fel de teren. Din acest motiv, el este echipat şi cu sistemul CASE Universal Machine Control, care permite un control riguros al maşinii.

Dar ceea ce este mai interesant este faptul că are integrat un sistem numit CASE SiteControl CoPilot, care permite pilotarea utilajului din afara sa. Mașina cântărește aproximativ 18.000 de kilograme și are un motor de 114 cai putere. În plus, poate fi compatibil cu o gamă largă de accesorii, de orice fel, astfel încât vorbim despre un utilaj extrem de versatil.

DL550B – un minibuldozer adevărat

CASE DL550B dispune de o lamă care poate fi orientată hidraulic de către operator pe șase direcții. Aceasta este atașată direct de șasiu și poate fi acționată de la cuplajul ce face legătura cu motorul, similar sistemelor PTO de la camioane. Acest design robust asigură stabilitatea dar și o funcționare lină, elemente foarte importante atunci când este vorba de un mini-buldozer. De asemenea, toate forțele de rezistență care se acumulează la nivelul lamei în timpul lucrului, precum și întreaga forță de împingere se exercită direct asupra șasiului de rezistență al utilajului și în cuplajele de fixare ale brațelor, așa cum se întâmplă în cazul încărcătoarelor compacte care utilizează ca și echipament auxiliar o lamă de buldozer.

Astfel, un încărcător compact normal, cu o lamă de buldozer utilizată ca și echipament de lucru nu poate fi eficient decât punctual, pentru lucrări de mică anvergură, și în nici un caz nu va putea oferi performanțe adevărate sau precizie pe termen lung, așa cum este posibil cu DL550B.Noul design este esențial pentru performanțele mașinii, oferindu-i acesteia o rezistență și fiabilitate foarte bune, deoarece puterea de împingere este canalizată de-a lungul întregii mașini. Dar utilizarea unei lame puternice, cu orientare pe șase direcții a necesitat un nou sistem de control din partea operatorului al mișcărilor acesteia. Acesta este mult mai intuitiv și mai simplu, comparativ cu sistemul complicat de control care este impus de  o lamă de atașament obișnuită.

Eficient ca un încărcător sau ca un buldozer?

Chiar dacă soluția aleasă pentru echipamentul de buldozer, și anume montarea direct pe șasiul de rezistență pare definitivă, trecerea în modul de lucru încărcător compact, adică clasic, este extrem de simplă. Practic, operatorul detașează cu ajutorul unui sistem hidraulic lama de cadrul C și preia un alt echipament de lucru.

Utilajul ofertat în prezent pe piață a suferit însă numeroase modificări comparativ cu conceptul inițial, capacitatea sa de ridicare fiind mult mărită. Astfel, mașina vine în dotarea standard cu o cupă de 1,25 metri cubi, ceea ce o aproprie de încărcătoarele clasice de 10 – 12 t.

De asemenea, sistemul de sprijin al brațului ce permite ridicarea pe verticală permite o încărcare mai bună a camioanelor, iar îmbunătățirile suplimentare de structură  dar și performanțele tehnice au permis o creșterea capacității de operare nominală cu 1.000 de kilograme. Astfel conform afirmațiilor directorului de producție de la CASE CE, DL550B este în prezent una dintre cele mai puternice și versatile mașini construite vreodată, pentru clasa sa de utilizare.

DL550B a fost proiectat pentru a deveni unul dintre cele mai solicitate utilaje doi-în-unu în următorii ani, care să ajute la simplificarea gestionării flotelor și la extinderea ofertelor de servicii pentru proprietarii săi. De la șantierele de amenajare a terenurilor la lucrările de construcții rezidențiale, întreprinderile de mici dimensiuni care au nevoie să achiziționeze un buldozer compact vor avea acum un dublu câștig, pentru că buldozerul lor va putea acum să devină rapid un încărcător eficient sau orice alt utilaj necesar pe șantier. Pentru a oferi însă un nivel optim de performanță, întreg circuitul hidraulic a fost schimbat, astfel că DL550B are posibilitatea de a oferi o putere de lucru pentru echipamentele auxiliare ce depășește performanțele actualelor încărcătoare compacte CASE.

Experiența unor noi comenzi intuitive

DL550B oferă o experiență unică operatorilor, datorită noilor joysticks-uri cu comandă electro-hidraulică (fiecare mișcare a lor presupune trimiterea unei comenzi electrice rapide spre sistemul hidraulic de lucru), care funcționează extrem de precis. Deplasarea înainte și înapoi, schimbarea direcţiei, toate sunt controlate cu joystick-ul din stânga, în timp ce joystick-ul din dreapta controlează cupa şi braţul.

Utilajul este compatibil și cu alte sisteme de control ce pot fi implementate la cerere, de exemplu cele ce presupun stații de lucru 2D și 3D. Astfel, operațiunea de nivelare poate deveni extrem de precisă, de la lucrările ce presupun utilizarea lamei pentru stratul suport al șoselei și până la cele de nivelare fină a suprafeței de bază. Ele oferă cele mai bune rezultate în special pe șantierele mici, acolo unde buldozerele sau autogredere mari nu pot să intre datorită dimensiunilor restrânse.

Aceste sisteme de finisare extrem de precise vor lucra pe viitoarele încărcătoare DL550B împreună cu sistemul CASE Universal Machine Control. Acesta oferă un sistem de control unic pentru sistemul de ghidare al lamei, sistemele de susținere și orientare ale oricărui atașament care va fi montat pe acest utilaj. De asemenea, acesta este compatibil cu sistemul CASE SiteControl CoPilot, un sistem ce permite operatorului să seteze echipamentul pentru a obține o pantă cu un anumit unghi de înclinare sau o anumită grosime de nivelare, fără să fie necesară utilizarea în prealabil a unui laser, catarg de stație de lucru sau GPS, indiferent de condițiile de lucru, astfel încât până şi operatorii mai puţin experimentaţi pot obţine rezultate incredibil de bune. Sistemul ajustează automat poziția lamei, eliminând trecerile suplimentare. Cu acest sistem, economia de combustibil este substanțială.

Utilajul este dotat cu un ecran multifuncțional LCD de 8 inci care servește și ca centru de control, nu numai de comandă, aici fiind afişate toate informaţiile necesare privind funcţionarea utilajului, o cameră integrată pentru mersul cu spatele, dar și sistem teelematic CASE SiteWatch.