Home Informaţii la zi Concept-X- Doosan prezintă viitoarele șantiere fără muncitori
Concept-X- Doosan prezintă viitoarele șantiere fără muncitori

Concept-X- Doosan prezintă viitoarele șantiere fără muncitori

0

Sectorul construcțiilor prinde viteză… tehnologiile de vârf și digitalizarea își fac loc încet dar sigur. Dacă propulsia electrică încă nu și-a dovedit eficiența iar utilajele, oricât de puternice sunt și tehnologizate, au încă nevoie de operator, iată că din ce în ce mai mult un lucru se conturează clar: dronele se pare că au locul lor asigurat pe cerul viitorelor șantiere. Se pare că reprezintă singura opțiune de a putea controla un număr mare de utilaje în timp real, dintr-o singură “privire”.

Doosan rămâne un jucător important pe piața internațională și este hotărât să se afirme din ce în ce mai mult prin lansarea unor tehnologii revoluționare. În acest context, prezentarea soluției de control globale pentru șantiere Concept-X, care își propune creșterea productivității și siguranței în cadrul șantierelor nu a reprezentat tocmai o surpriză.

În schimb, anunțui că acest sistem automat va fi comercializat începând cu anul 2025 a reprezentat adevărata surpriză.

Spre viitor, în zbor

Doosan Infracore a dezvăluit „Concept-X” în cadrul evenimentului Proving Grounds din zona Boryeong City, Coreea, la care au participat peste 200 de persoane, printre care primarul orașului Boryeong, directori din Bosch, ASI, LG U + si PoteNit, reprezentanți ai agențiilor guvernamentale și savanți din diverse instituții academice.

Concept-X este o soluție de control care poate fi folosită pentru a analiza topografia locului de muncă prin scanarea suprafețelor cu ajutorul dronelor 3D, astfel încât să poată fi stabilite planuri operaționale pe teren. Un alt rol important al acestei tehnologii este acelea de a opera echipamente de construcții, cum ar fi excavatoarele și încărcătoarele autonome, fără operatori.

Pe scurt, Concept-X se va ocupa integral de santierul viitorului, unde în locurile cele mai periculoase vor fi prezente doar utilajele, lăsând personalul uman să se concentreze pe sarcini de analiză și management mai sofisticate.

Deși anumite tehnologii individuale fără pilot au fost deja introduse în domeniul utilajelor de construcții, prezentarea de către Doosan Infracore a tehnologiilor de automatizare fără pilot care să acopere întregul proces de exploatare al unui șantier reprezintă o premieră absolută.

Răspuns în timp real la modificările de pe teren

Concept-X cuprinde o gamă largă de tehnologii de ultimă generație, situate la vârful a ceea ce numim acum a patra revoluție industrială, precum recunoașterea imaginilor, tehnologii cognitive și de control, tehnologii de conducere autonomă, comenzi de la distanță bazate pe viitoarea tehnologie de transmitere a datelor 5G, drone 3D, dar şi un sistem de estimare a volumului de muncă.

Noile tehnologii introduse includ hărți tridimensionale de lucru bazate pe informațiile oferite de drone, o tehnologie care permite echipamentelor de construcții, cum ar fi excavatoarele și încărcătoarele pe roți, să efectueze lucrări de șantier în parametri optimi fără existența unor operatori, indiferent de condițiile de lucru și de problemele întâlnite. De asemenea, Concept-X include și tehnologia care permite monitorizarea în timp real a progresului lucrărilor și corectarea rapidă a oricărei abateri.

Propietarul sistemul Concept-X, Doosan Infracore,  afirmă că soluția integrată de control și comandă va spori semnificativ productivitatea și fezabilitatea economică pe fiecare șantier, prin reducerea timpului de lucru și a costurilor necesare pentru fiecare tip de construcție, dar şi creşterea semnificativă a siguranţei pe şantiere. Doosan Infracore intenționează să comercializeze Concept-X începând din 2025, după o verificare minuţioasă a fiecărui sistem în parte.

„Concep-X nu este doar o tehnologie fără echipa. Mai degrabă, ea integrează mai multe tehnologii de ultimă generație care pot răspunde imediat la toate modificările care pot apărea simultan pe șantiere.”, a declarat președintele și CEO-ul Dongyoun Sohn. „Va deveni o tehnologie centrată pe oameni care nu numai că aduce îmbunătățiri remarcabile în economie și siguranță, dar creează și mai multe locuri de muncă în industriile de înaltă tehnologie.”

Pentru a atinge acestfel de performanțe, Doosan Infracore colaborează deschis cu diferite institute universitare, investind masiv în start-up-uri. Compania s-a angajat în cooperare academică-industrială cu Universitatea Națională din Seul, Universitatea Yonsei și Universitșatea Hanyang pentru a dezvolta noi tehnologii de viitor. În anul 2018, Doosan Infracore, în parteneriat cu LG U +, a introdus pentru prima dată în lume o tehnologie de control de la distanță 5G.