Home Informaţii la zi JCB lansează ofensiva X
JCB lansează ofensiva X

JCB lansează ofensiva X

0

Începutul de an a fost mai mult decât fulminant pentru JCB, specialiștii englezi anunțând în cadrul unei prezentări la care au participat ziariști de pe întregul continent european lansarea unei noi game de excavatoare, numită generic seria X. Acestea au fost prezentate ca fiind cele mai bune excavatoare produse vreodată de JCB, primul model, JCB 220X fiind deja pregătit pentru producția de serie.

Seria X reprezintă o piesă de rezistență pentru producătorul englez, acesta construind un nou centru de demonstrații, situat în apropierea cartierului general din Rocester – UK, special conceput pentru a prezenta la lucru, cu diferite echipamente, noile game de excavatoare.

Despre seria X

Primul model de excavator pe șenile, JCB 220X, reprezintă rezultatul unei investiții de 110 milioane lire sterline, patru ani de activitate intensă și mii de ore de lucru în condiții reale. De ce este atât de deosebit? Tim Burnhope, director global JCB pentru dezvoltare și inovații, ne-a declarat că noua serie X exprimă în fiecare element constructiv obsesia pentru detalii dar și obsesia de a produce unele dintre cele mai bune excavatoare produse vreodată de către JCB.

Pompele hidraulice Kawasaki reprezintă o adevărată operă de artă, fiind considerate cele mai puternice și moderne sisteme existente în prezent pe piață. De asemenea, totul a fost regândit, de la motor la poziția centrală a brațului sau interiorul cabinei, finisările fiind realizate la cel mai înalt nivel. Dacă vorbim de perfecțiune și grija pentru detalii, chiar și ușile de vizitare ale compartimentului motorului sau de acces la sistemele de lubrefiere sunt special proiectate cu balamale suplimentare, rezistente, din oțel pentru a rezista la șocuri, pentru excavatoarele ce lucrează în cariere de piatră sau alte zone cu utilizare extremă aceste uși fiind chiar ranforsate suplimentar.

“Odată cu lansarea noii generații 220X, JCB a trecut la un nou nivel de dezvoltare de produs și asamblare de mașini de care va beneficia toți clienții din domeniu, care vor achiziționa excavatoare. Fiecare detaliu al acestor excavatoare a fost examinat și perfecționat, pentru a putea furniza o durabilitatea maximă și fiabilitate în timpul operațiunilor de lucru. Mai mult decât atât, am ușurat munca operatorului și a tehnicianului de service, prin reducerea timpilor morți pentru client și prin creșterea profitabilității. Seria 220X anunță nașterea unei noi generații de excavatoare JCB care vor aduce un plus de încredere, în toată lumea”, a spus Tim Burnhope, Directorul de Inovație și Creștere din cadrul JCB.

Operatorul – “motorul” principal

Inginerii JCB s-au focusat pe mediul de lucru al operatorului, acesta rămânând în continuare cel mai important element atunci când se pune problema eficienței unui utilaj. Acesta are acum o cabină deosebită, mai lungă cu 100 mm mai lungă și cu un metru mai lată, deci cu 15% mai mare față de utilajele din seriile anterioare. Cabina incorporează în structură cadrul ROPS și are geamuri plate. Cel mai impresionant lucru la noua cabină rămâne, însă, nivelul scăzut de zgomot de 68dB(A), din interior, față de 73dB(A) cât era la generația anterioară.

Pentru a mări vizibilitatea, motorul ștergătorului de parbriz este instalat în partea stângă jos a parbrizului din față. Trei opțiuni de scaun dezvoltate împreună cu Grammer, oferă un maximum de confort, beneficiind, printre altele, de încălzire și ventilare. Manetele servo sunt montate în cadrele scaunului, astfel că se mișcă odată cu operatorul, în timp ce cabina este așezată acum pe patru sisteme de fixare, pentru o mai bună izolare.

Toată această atenție pentru detaliile din interiorul cabinei, precum și pentru toate funcțiile de control, au fost concepute în mod ergonomic, pentru ca operatorul să fie concentrat 100% în timpul lucrului. În partea dreaptă a operatorului se află un dispozitiv de comandă nou-nouț, care înglobează toate comutatoarele și funcțiile de control, într-o singură unitate. Un monitor de 7” ajustabil a fost dotat cu meniuri intuitive și funcționalitate.

Design durabil

Noile excavatoare JCB din clasa de 20 de tone au acum o înfățișare robustă și extrem de practică, de care va beneficia întreaga gamă. Proiectate și construite pentru a lucra eficient și profitabil, durabile și fiabile, noile excavatoare au o suprastructură cu o lățime de 2,7 metri, cu 200 mm mai mare decât modelele precedente.

Spațiul adițional le-a permis designerilor JCB să monteze brațul principal în centrul utilajului, ceea ce reduce efortul la care este supus rulmentul de rotire de mare diametru în timpul lucrului și oferă posibilitatea operatorului de a lucra cu mai mare acuratețe în timpul săpării. Permite, totodată, utilizarea cupelor mai mari, fără a fi nevoie să se modifice dimensiunea șenilelor.

Toate rezervoarele sunt acum instalate în interiorul structurii utilajului, pentru a reduce și mai mult riscul de avariere, și chiar și contragreutatea a fost proiectată pentru a preveni loviturile. Pe partea stângă a utilajului se află o gură de admisie cu o singură ușă de acces, astfel fiind reduse mai mult nivelurile de zgomot din exterior.

Eficiență crescută

JCB utilizează pentru seria X pompele hidraulice Kawasaki și supape Kayaba, care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului, optând pentru cea mai nouă generație de distribuitoare hidraulice pentru a reduce pierderile hidraulice. Diametrele furtunelor circuitelor hidraulice au crescut până la 15 mm, oferind astfel un debit hidraulic mai mare, fără a crește viteza uleiului. Menținerea vitezei uleiului în furtunele cu diametre mărite are ca rezultat o uzură mai mică și microfisuri mai puține, crescând astfel durata de viață a furtunului.

În design-ul și proiectarea noilor excavatoare de 20 de tone, JCB a avut luat în considerare deziderate precum calitatea și durabilitate. Compania a primit peste 1.000 de cereri pentru aceste utilaje, de la clienți din întreaga lume. Echipa de ingineri a petrecut patru ani pentru a îmbunătăți fiecare detaliu, pentru a le face simplu și ușor de întreținut. Utilajele au fost proiectate bineînțeles cu ajutorul tehnologiei CAE, pe care echipa a folosit-o și pentru a le proiecta virtual. Înainte ca orice piesă să fie comandată de la furnizori, linia de producție știa exact cum trebuie să asambleze componentele.

Chiar și modul în care noile excavatoare au fost construite a fost schimbat, 42% dintre componentele utilajelor fiind construite acum pe linii secundare de producție, dublu față de perioada anterioară. Acest lucru permite inspecții adiționale de calitate și controale de fiabilitate mai numeroase.

Beneficii ale noilor excavatoare JCB 220X

  • Cabină cu 15% mai mare, cu structură ROPS integrală, ce oferă niveluri de zgomot reduse.
  • Suprastructură cu 200 mm mai largă, ce permite o asamblare/instalare îmbunătățită.
  • Brațul principal ce poate fi montat, pentru o acuratețe crescută a săpării și pentru durabilitate.
  • Cabină intuitivă și ergonomică cu interfață ușor de utilizat.
  • Uși laterale mai solide pentru mai multă durabilitate și o protecție mai mare.