Metso – soluţii la cheie

Metso – soluţii la cheie

0

Cu o istorie îndelungată şi o experienţă de peste 100 de ani în domeniul producerii de echipamente de concasare şi sortare, producătorul finlandez Metso este în prezent un furnizor global, fiind prezent în peste 100 de ţări din întreaga lume. Pe piaţa din România, brandul Metso a fost reprezentat de către importatorul Bergerat Monnoyeur, dar începând din anul 2013 are în România propria reprezentanţă Metso Minerals.

Utilaje&Construcții: Metso este o companie cu prezenţă globală, care oferă mai mult decât utilaje pentru concasare și sortare, oferă soluții la cheie. Ce reprezintă practice această ofertă, aplicată la piața din România?

Costin Dumitru: O soluție „la cheie” începe prin identificarea aplicaţiei, tipul materialului de prelucrat, produsele finale cerute şi cerinţele legate de cantitate şi calitate. Metoda de derocare și metoda de alimentare a instalaţiei de concasare şi sortare sunt alte informaţii cheie pentru aplicaţiile de carieră. Pentru a întocmi cea mai bună soluție din punct de vedere al reducerii costurilor și al prețului optim al produselor finite, avem nevoie să știm dacă există sau nu energie electrică la faţa locului și tipul instalaţiei dorite de client: fixă, mobilă sau semi-mobilă.

În funcție de relocarea acestei instalații sau cât de des se dorește acest lucru, putem consilia clientul privind tipul de soluţie de concasare – sortare.

Dacă este necesar, se poate efectua o analiză a materialului de prelucrat, pentru a obține date şi caracteristici relevante ale materialului. Metso deţine ca şi pe alte continente, în Europa, două laboratoare de testare pentru prelucrarea mineralelor: unul în Macon, Franța și celălalt în Tampere, Finlanda.

Având toate aceste informații, care descriu caracteristicile materialului de prelucrat, putem începe proiectarea fluxului tehnologic cu ajutorul unui software de simulare propriu Metso denumit BRUNO. Acesta este un instrument unic Metso, care ne ajută în proiectarea fluxului tehnologic, optimizarea capacității la diferite setări ale echipamentelor de concasare şi sortare, echilibrarea încărcării echipamentelor, evitând astfel suprasarcinile și blocajele din viitoarea instalație și, de asemenea, primind informaţii despre calitatea produselor finite, uzura și costurile de producție.

Bazat pe un flux tehnologic adecvat, proiectul de ansamblu (vedere de sus / lateral) poate începe, luând în considerare toate aspectele importante menționate mai sus. Suplimentar, soluţia agreată cu viitorul beneficiar include şi informaţii cum ar fi: tipul instalaţiei, tipul depozitării, capacitatea şi destinaţia produselor finale, necesitatea unui sistem de protecţie împotriva prafului, standardele de siguranţă şi zgomot, etc.

După primirea comenzii, faza de management de proiect începe în principal cu proiectarea de bază şi în detaliu din punct de vedere mecanic si electric, montajul şi instalarea, punerea în funcţiune a instalaţiei şi instruirea şefului punctului de lucru şi a operatorilor.

Fiecare pas este în permanenţă comunicat clientului, reuşind astfel să facem trecerea de la etapa de comandă fermă la etapa de operare a instalaţiei.

Utilaje&Construcții: Metso este o marcă cunoscută și apreciată în România, utilajele fiind comercializate până acum prin intermediul unor companii importante din țară. De ce s-a luat decizia ca marca Metso să fie reprezentată direct pe piața din România?

C.D.: Producătorul Metso a decis să fie direct prezent pe piaţa din România deoarece în acest fel putem fi mai aproape de clienţii noştri şi le putem oferi un suport mai bun. La nivel global, din ce în ce mai mult discutăm de “soluţii”, nu doar de echipamente de concasare şi sortare şi a fost dovedit de-a lungul timpului că suportul şi soluţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic şi economic vin din partea producătorului.

Utilaje&Construcții: Care sunt planurile de extindere pe piața din zonă în acest an și pe termen mai lung pentru Metso?

C.D.: Toţi jucătorii importanţi din piaţa producerii de agregate sunt clienţi Metso, dar mai există şi clienţi care nu au informaţii privind echipamentele de concasare şi sortare Metso şi soluţiile de înaltă calitate pe care le oferim. Ne dorim să avem o legătură strânsă cu clienţii noştri şi ne concentrăm pe principalii contractori de lucrări de importanţă majoră cum ar fi autostrăzi, lucrări C.F.R. etc., principalii furnizori de agregate, dar şi clienţii interesaţi de depunerea de proiecte pentru fonduri europene în vederea achiziţionării acestor tipuri de echipamente. Trebuie amintit că piaţa furnizării de agregate numără peste 2.000 de exploatări active (balastiere şi cariere).

Utilaje&Construcții: Cum se vede piața construcțiilor din România din punctul de vedere al unuia dintre cei mai importanți producători mondiali de utilaje de concasare și sortare? Consideraţi că din punct de vedere al vânzărilor piaţa prezintă potenţial?

C.D.: Investiţiile în echipamente pentru concasare şi sortare sunt investiţii pe termen lung. Echipamentele principale, cum ar fi concasoarele şi ciururile, reprezintă de cele mai multe ori doar o parte din costul total al investiţiei. Clienţii noștri sunt conştienţi de aceste lucruri şi caută să investească în produse şi soluţii de top. Numeroasele soluţii oferite de Metso la nivel european şi global, se regăsesc parţial şi la unii dintre clienţii noștri activi din România. Deşi piaţa românească a fost atinsă de instabilitatea politică şi economică din ultima perioadă, Metso vede în România o piaţă în ascensiune uşoară, o piaţă cu potenţial şi o piaţă în care viitorii colaboratori vor şti să investească eficient în soluţii profitabile, fiabile şi de calitate, care să le asigure o transparenţă reală a costurilor de exploatare şi o exploatare îndelungată a instalaţiilor în funcţiune.

Utilaje&Construcții: Cum apreciați că se va dezvolta această piață în viitor?

C.D.: România reprezintă o piaţă tânără pentru echipamentele de concasare şi sortare. România are o suprafaţă mare, dar în acest moment nu deţine mai mult de 600 km de autostradă. Există proiecte importante pentru autostrăzi şi infrastructură şi în viitorul apropiat numărul acestora va creşte.

UC: Care sunt avantajele utilajelor Metso comparativ cu celelalte mărci competitoare?

C.D.: Metso este un furnizor de top pentru soluţii de concasare şi sortare. Un prim avantaj este reprezentat de gama noastră de echipamente care acoperă toate nevoile clienţilor de la instalaţii fixe, mobile sau semi-mobile.

Toate echipamentele de concasare şi sortare prezente în instalaţiile mobile şi semi-mobile au fost instalate şi testate mulţi ani în aplicaţii fixe. Un alt punct forte îl reprezintă istoria noastră de mai bine de o sută de ani, de unde provine şi experienţa în producerea de astfel de utilaje. Primul concasor fix cu fălci a fost fabricat acum mai bine de o sută, iar primul concasor fix cu con a ieşit de pe linia de producţie în 1920. Apoi, în 1970 a fost produs şi primul echipament mobil Metso.

Şi nu în ultimul rând, un alt element care ne diferenţiază de competitori îl reprezintă inovaţiile tehnice unice pentru fiecare echipament.

Utilaje&Construcții: Ce tip de utilaje de concasare/sortare sunt acum specifice pieței din România? utilaje mobile sau fixe, de randament mare?

C.D.: Majoritatea clienţilor caută soluţii de concasare şi sortare cu costuri minime de producţie. În funcţie de aplicaţie şi nevoile clienţilor aceste soluţii pot fi fixe sau mobile, cu alimentare electrică sau diesel, iar datorită experienţei de mai bine de 100 de ani în domeniu, Metso poate oferi aceste soluţii.

Utilaje&Construcții: Există posibilitatea ca fiecare utilaj Metso să fie construit în funcție de specificațiile clientului și necesitățile sale?

C.D.: Fiecare soluţie oferită este gândită şi întocmită după nevoile clientului. Aceasta nu este o opţiune, ci o necesitate. Avem clienţi diferiţi cu nevoi diferite, de unde rezultă soluţii personalizate pentru fiecare client în parte. Obiectivul nostru principal este acela de a atinge nivelul maxim de satisfacţie al clientului, în termeni de reducere a costurilor şi optimizarea preţului de producere a produselor finale.

Utilaje&Construcții: Vorbind de stațiile de concasare/ sortare de mare productivitate, asigurați și montajul acestora? Ce ne puteţi spune despre service şi serviciile after sales oferite în România?

C.D.: Specialiştii noştri şi suportul service sunt pregătiţi să întreţină şi să repare atât echipamentele Metso, cât si brandurile adiacente, Metso fiind furnizor de componente pentru alte 19 branduri adiacente: GfA, Bergeaud, Dragon, Svedala, Nordberg, Hewitt-Robbins, CFBK*, Neyrtec, Attila, Babbitless, Loro & Parisini, Barmac, Altairac, Denver, Emmisa, Lokomo, Allis Minerals Systems, Yernaux, Masterskreen.

Pe lângă predictibilitatea înlocuirii unor componente rezultată din mentenanţa preventivă şi discuţiile cu clienţii noştri, avem un timp bun de reactive la solicitările acestora şi termene de livrare confortabile. Metso, ca furnizor de top pentru tehnologia de concasare si sortare, deţine mai multe turnătorii, iar piesele de uzură sunt perfecţionate şi testate în permanenţă.

Oferindu-le clienţilor noştri piese de uzură cu durată de viaţă ridicată, reducem costurile de operare. De asemenea, specialiştii noştri şi suportul service pot oferi sprijin în optimizarea capacităţii şi uzurii echipamentelor deja existente. Nu în ultimul rând, toate echipamentele şi brandurile adiacente Metso au sprijinul nostrum în montaj, punere în funcţiune şi întreţinere.