Home Informaţii la zi Monocilindrii compactori HAM, tip VC, economisesc timp și bani
Monocilindrii compactori HAM, tip VC, economisesc timp și bani

Monocilindrii compactori HAM, tip VC, economisesc timp și bani

0

Două utilaje de compactare din gama HAMM, model H 25i VC au realizat o lucrare rutieră de înaltă eficiență în Bad Fredeburg, Germania. Aceasta este o regiune muntoasă, în general roca de aici, ardezia, fiind extrem de dură. Soluția normală propusă pentru construcția unui drum este aceea de a concasa roca extrasă, a o transporta la nivelul șantierului viitoarei șosele, unde este ulterior compactată. De această dată, sa reușit datorită noilor compactoare HAM o reducere semnificativă de timp și bani prin eliminarea concasorului din cadrul lanțului tehnologic.

 

În apropiere de Bad Fredeburg, un oraș din regiunea muntoasă Sauerland din Germania, două compactoare Hamm H 25i VC cu un singur cilindru, pregătite special, au reușit să concaseze și să compacteze un material atât de dur precum ardezia. Acestea au fost utilizate pentru construcția unui terasament în rambleu cu o înălțime maximă de 15 m, baza unui nou drum de centură. Rulourile compactoare monocilindrice VC au fost utilizate pentru această lucrare deoarece numai ele pot asigura un proces de construcție de înaltă eficiență, care elimină necesitatea concasării rocilor și implicit o mare parte din transportul materialului de terasament. Rezultatul: șantierul de construcție a drumui a durat mai puțin și în plus a fost marcată o reducere importantă a costurilor.

 

Alegerea proiectului potrivit pentru compactorul monocilindric VC

Șeful de șantier a descoperit cilindrul H 25i VC la Bauma 2019 în cadrul standului Wirtgen: „am fost imediat cuceriți de conceptul original al sistemului de compactare. Cu toate acestea, până acum lipsea proiectul potrivit”.  Dar, a apărut acest proiect de terasament pentru o șosea de ocolire ce urma să fie construită pe baza materialului de ardezie extras local: „când am văzut roca, m-am gândit imediat că compactorul monotambur Hamm ar putea zdrobi cu ușurință acest material”.

Inițial, proiectul prevedea ca ardezia să fie concasată la fața locului de mai multe utilaje specializate de concasoare pentru a obține o dimensiune maximă a particulelor de 200 mm, urmând a fi apoi încărcată în camioane cu ajutorul unui excavator, apoi transportată pe șantier unde urma să fie utilizată la construcția terasamentului. Buldozerele ar fi distribuit apoi roca de-a lungul drumului, astfel încât compactoarele monocilindrice să o poată compacta strat cu strat.

Un proces tehnologic mai simplu și o rentabilitate dublă

Pentru acest șantier, echipa de constructori din Sauerland a prezentat însă o alternativă mai simplă și mai rentabilă – fără concasor și cu o reducere considerabilă a numărului de camioane de transport, folosind în schimb două compactoare monocilindrice H 25i VC. Mai întâi a fost organizată o zonă de testare, iar rezultatele au fost cât se poate de concludente: compactoarele monocilindrice VC ale Hamm au reușit să spargă piatra precum un concasor, direct la dimensiunile cerute.

Echipa de control al calității a fost, de asemenea, mulțumită de calitatea materialului obținut și de gradul de compactare al fiecărui strat. În coordonare cu studiile geotehnice, a fost apoi definită o înălțime de 40 cm pe strat. Conținutul optimal de material a fost stabilit la 6%, cu maximum 10%. Pentru a se asigura că și conținutul de apă a fost adecvat, fiecare strat a trebuit să fie pulverizat cu apă. „După câteva zile de muncă a fost evident că am fost mult mai rapizi utilizând cilindrii compactori în locul concasoarelor. Principalul motiv pentru care am înregistrat o eficiență mare a fost faptul că am lucrat pe straturi de compactare”, explică Michael Tillmann.

 

Dublă utilizare: concasor și cilindru cu picior de oaie

Pe suprafața cilindrului compactoarelor VC sunt prevăzute nu mai puțin de 150 de suporturi. Aceste suporturi permit fixarea a diverse instrumente: tije rotunde cu vârf sau picior de oaie. Echiparea cu tije rotunde cu vârf este utilizată, în special, în domeniul minier, cilindrul vibrant generând o încărcare dinamică punctuală ce poate atinge 50 t, putând astfel concasa eficient roca. În același timp, și solul este compactat. În acest fel, compactoarele monocilindrice VC nu numai că pot zdrobi rocile, ci și reduc tensiunile din stânca de sprijin a lucrării.

Pentru compactarea în soluri coezive, cilindrul poate fi echipat cu picioare de oaie speciale. În prezent, Hamm oferă două variante diferite de instrumente de spargere cu tijă rotundă: una clasică, și una specială, tip daltă, pentru materiale dure. Datorită formei lor geometrice și a vârfurilor din metal dur, acestea sunt special concepute pentru concasarea materialelor cu diferite rezistențe.

 

Șantiere optimizate: reducerea costurilor cu aproximativ 50%

Pentru majoritatea șantierelor ce utilizează roca din zona de lucru, etapele sunt următoarele: extracția materialului și încărcarea în camioane, transport, încărcarea în concasor, concasarea lui, încărcare materialului prelucrat în camioane, transportul pe șantier, descărcarea uniformă de-a lungul viitorului drum și compactarea lui.

Cu compactoarele monocilindrice VC, procesul se scurtează. Practic, se reduce numărul de etape. rămânând numai: extragerea  și încărcarea, transportul la șantier, așternerea materialului în mod uniform cu ajutorul buldozerelor, concasarea lui și compactarea cu compactorului monocilindric VC. Astfel, un șantier va costa mult mai puțin.

În cazul prezentat mai sus, costurile de concasare și compactare au fost reduse cu aproximativ 50%. Reducerile au rezultat din scăderea drastică a numărului de camioane pentru transport. În plus, aici a fost nevoie de numai două compactoare monocilindrice VC și un buldozer. Utilajele suplimentare planificate inițial pentru concasarea ardeziei – două concasoare, două excavatoare și două basculante – nu au mai fost necesare. Costurile de personal și de funcționare au fost, de asemenea, reduse în consecință. Un alt punct pozitiv: utilizarea compactoarelor monocilindrice VC a contribuit, de asemenea, la o reducere semnificativă a amprentei de CO2 a întregului amplasament.

Utilaje pentru șantiere grele

În timpul concasării rocilor, componentele utilajului sunt supuse unor solicitări mult mai mari decât la compactarea normală. De aceea, Hamm a proiectat gama de compactoare VC similar cu modul de construcție al utilajelor utilizate în cadrul șantierelor grele. Astfel, de exemplu, articulația în 3 puncte, cadrul de rezistență inferior, cadrul frontal și suspensia cilindrului, inclusiv transmisia, au fost ranforsate suplimentar în comparație cu compactoarele monocilindrice normale.

În plus, toate compactoarele monocilindrice VC rulează cu anvelope EM deosebit de robuste, iar operatorii beneficiază de un scaun spate extra înalt. Compactorul monocilindric VC este, de asemenea, echipat standard cu sistemul de gestionare Hammtronic și sistemul de control al gradului de compactare Hamm Compaction Meter.

Feedbackul clientului

Feedbackul din partea utilizatorilor în ceea ce privește cele două modele de compactoare H 25i VC a fost foarte pozitiv, cei doi operatori ai utilajelor fiind foarte încântați de modul simplu de utilizare. Astfel, atunci când au luat în primire cele două compactoare cu cilindru de concasare, un tehnician le-a prezentat pe scurt toate detaliile, și apoi aceștia s-au apucat imediat de treabă, fără probleme tehnice suplimentare.

Operatorii au apreciat și confortul cabinei, mărimea ei dar și calitatea scaunului.

Șeful șantierului a spus că, prin reducerea etapelor de lucru sa obținut o productivitate record de 4.500 mc/zi, aproape dublu decât calculele inițiale.