Home Constructii Potain MDT 809 construiește acceleratorul de particule FAIR
Potain MDT 809 construiește acceleratorul de particule FAIR

Potain MDT 809 construiește acceleratorul de particule FAIR

0

 

  • Cea mai mare macara turn cu braț orizontal construită de Manitowoc, cu o capacitate de până la 40 t și o lungime a brațului de 80 m lucrează acum pentru grupul Strabag în Germania.
  • Antreprenorul austriac lucrează cu macaraua la capacitate maximă pentru a putea să acopere toate solicitările șantierului care se ocupă de construcția instalației de accelerare a particulelor FAIR din Darmstadt, Germania. A fost instalată pe 31 martie și va lucra timp de trei ani.
  • Strabag a ales Potain MDT 809 dintre toate ofertele de macarale turn din categoria 800 tm datorită transportului simplu, rapidității cu care poate fi montată și demontată, similare cu cele oferite in general de macarale mai mici.

 

După lansarea cu succes la Bauma 2019, modelul Potain MDT 809 a ajuns pe mai multe șantiere de construcții din America de Nord, Asia Pacific și Europa. Din decembrie 2019, cea mai mare macara turn cu braț orizontal produsă de Manitowoc lucrează pe cele mai faimoase șantiere din lume, ajutând de exemplu la reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris. Acum, Potain MDT 809 lucrează și în Germania, fiind un element vital pe șantierul de construcție a acceleratorului de particule FAIR din Darmstadt, unde va funcționa alături de o macara Potain MDT 259 în următorii trei ani.

Compania austriacă de construcții Strabag, a ales macaraua gigant Potain MDT 809 la sfârșitul anului 2020, în urma unui proces dur de selecție. Potain a fost preferat datorită designului său funcțional, capacității mari de încărcare, transportului simplu, asamblării rapide și eficiente, costurilor de operare reduse și performanțelor remarcabile, bazate pe cele mai noi tehnologii în domeniu, precum și a sistemului avansat de management a funcțiilor de lucru, Manitowoc Crane Control Sistem (CCS).

Macaraua turn Potain MDT 809 este disponibilă pentru trei variante de sarcină utilă maximă: 25 t, 32 t și 40 t. Strabag a ales varianta de 32 t, care oferă o sarcină maximă de 8,3 t la rază maximă. Macaraua are o rază maximă de acțiune de 80 m și o înălțime de lucru de 67,10 m, sub cârlig. Ridicarea și montarea brațului și contrabrațului pe inelul de rotire a durat doar o zi. Acest lucru a fost posibil datorită lucrărilor pregătitoare pe care le-a făcut Strabag, cum ar fi pregătirea segmentelor de turn de 15 m lungime și asamblarea brațului din segmente cu lungimi de 15 m.

 

Dragoste la prima vedere

„Când am văzut prima dată Potain MDT 809 la Bauma 2019, mi-am spus imediat că este cea mai bună. Pentru mine, a fost singura inovație reală la târg”, a declarat expertul în macarale turn Thomas Kühner, care lucrează pentru Strabag din 2006.

„La un an de la Bauma, a apărut proiectul FAIR, care ne impunea să ridicam sarcini de minim 5 t și să acoperim întregul șantier. Dintre macaralele disponibile, Potain MDT 809 a fost cea mai bună opțiune pentru noi datorită sistemului simplu de montare/demontare și faptului că poate fi transportată rapid”, a continuat el. „Avantajul principal a fost că brațul de lucru are doar 1,4 m lățime și mai puțin de 2,5 m înălțime, fiind necesare mai puține containere și camioane pentru transportul lui. De fapt, are aceleași cerințe de transport și montaj precum cele ale unei macarale de 450 tm, de dimensiuni standard.”

De când a sosit macaraua turn Potain MDT 809 la fața locului, specialiștii Strabag sunt 100% mulțumiți de ea. Macaraua este utilizată pentru diverse lucrări pe șantier și poate manevra o cupă  de 4 metri cubi, care cântărește 10 t, pe o rază de 70 m.

Cu cerințele sale simple de transport și montaj – care reduc costurile de logistică și mobilizare – MDT 809 îndeplinește toate așteptările Strabag, așa că este de așteptat ca macaraua să îndeplinească pe deplin cerințele de pe șantierul FAIR datorită în primul rând diagramei de sarcină, mecanismelor rapide și capacității sale de ridicare precise și adaptabile. Sistemul de control al macaralei (CCS), care este deja o caracteristică foarte populară pe toate modelele Potain, reprezintă un plus pentru operator, indiferent cât de experimentat este și asigură astfel eficiența de lucru necesară pentru șantiere de această dimensiune.

Împreună cu sistemul de control CCS, o altă funcție importantă, CraneSTAR Diag, asigură optimizarea perfectă a timpului de funcționare. CraneSTAR Diag permite accesul de la distanță la toți parametrii macaralei, oferind informații în timp real despre utilizarea macaralei, ușurând munca echipei de întreținere.

 

O super macara pentru un mega proiect

Acceleratorul de particule FAIR acoperă o suprafață de 150.000 mp în zona Darmstadt, fiind unul dintre cele mai mari șantiere din lume dedicate dezvoltării unui proiect de cercetare internațională. În centrul complexului, un tunel lung de 1.100 m ce face parte din acceleratorul de particule va fi amplasat la 17 m adâncime, fiind înconjurat de 25 de clădiri și alte structuri operaționale și de alimentare. Pentru finalizarea proiectului vor fi necesare 600.000 mc de beton (suficient pentru opt stadioane de fotbal) și 65.000 t de oțel (cât pentru nouă turnuri Eiffel).

Societatea MARCOM RMC ’94 este unicul distribuitor autorizat pentru România a întregii game de macarale turn Potain. Pentru orice informație și pentru comenzi puteţi apela la telefon 0722.30.30.26 sau scrie la adresa de e-mail  office@marcom.ro.