Home Informaţii la zi Primul buldozer Komatsu D475A-8 în acțiune
Primul buldozer Komatsu D475A-8 în acțiune

Primul buldozer Komatsu D475A-8 în acțiune

0

Cursa pentru a oferi cel mai bun utilaj specializat, cu o productivitate cât mai mare și costuri de exploatare și de întreținere reduse este acerbă între marii constructori mondiali de echipamente terasiere. Iar utilajele de mare capacitate, acei monștrii impresionanți care pot muta munții din loc, reprezintă cu adevărat ceea ce putem spune că ar fi top-of-the top în domeniul tehnologiei și eficienței, acestea reușind să facă de multe ori diferența dintre producători.

Producătorul japonez Komatsu, unul dintre cei mai mari constructori mondiali de utilaje de construcții și miniere, a reușit în ultimii 20 de ani să devină un adevărat deschizător de drumuri în domeniul tehnologiilor de vârf, reprezentând un  reper pentru șantierele de construcții din întreaga lume, numele Komatsu devenind similar cu calitatea și performanța.

Bătălia giganților

Dacă acum aproape 30 de ani basculantele cu șasiu rigid Komatsu făceau istorie, acești giganți ce pot transporta peste 100 t de material fiind instruiți să funcționeze autonom, trebuie spus că producătorul japonez a avansat rapid tehnologic în toată această perioadă, în prezent excavatoarele sale de mare tonaj sau buldozerele fiind  proiectate să lucreze împreună în interiorul celor mai mari exploatări miniere din întreaga lume, într-un ritm alert, cu cele mai mici costuri de exploatare, fiind remarcabile prin fiabilitatea lor în medii de lucru grele.

Buldozerul Komatsu D475A-8 cu o masă totală de 115 t este cel mai nou utilaj de mare capacitate lansat pe piața mondială, iar primul exemplar a fost deja livrat la scurt timp de la prezentarea oficială spre un site de producție cu totul deosebit situat pe continentul European.

Exploatarea șisturilor petroliere este în prezent considerată ca fiind extrem de eficientă financiar, cu condiția de putea prelucra o cantitate mare de material (șist) cu costuri cât mai mici. Mai precis, din opt tone de șist se poate obține o tonă de petrol de șist.

Și cum prețul petrolului a scăzut, a devenit imperativă modernizarea tehnologiei de extragere a minereului, care în mod clasic se realiza prin dinamitare pe suprafețe mari, o tehnică costisitoare. Calculele teoretice au arătat proprietarilor exploatării de șisturi bituminoase că  buldozerul Komatsu D475A-8 poate realiza aceeași activitate de extragere a materialului mult mai rapid și cu costuri mai mici.

Astfel, ajunse la a opta generație, buldozere Komatsu de peste 100 tone s-au dovedit a fi nu numai puternice, dar și rapide, oferind cele mai scurte cicluri de lucru posibile. Motorul de 1040 CP, produs de asemenea de către Komatsu, care livrează o putere incredibilă de 934 CP la mersul cu spatele, a fost conceput pentru a oferi viteze maxime ridicate în timpul lucrului, până la 11,2 km/h, respectiv 14,3 km/h în sens invers.

Utilajul a fost construit la fabrica Komatsu din orașul Osaka, Japonia, toate părțile lui fiind produse în două luni, fiind ulterior transportat pe componente în Europa. Apoi, cu ajutorul trailerelor, acestea au străbătut 2.300 km pe uscat, în cele din urmă fiind asamblate într-o locație specială aleasă de către Komatsu în numai cinci zile. Pentru asamblarea lor au fost necesare două macarale pentru poziționarea precisă a șasiului, cu o greutate de 38 t, precum și a structurilor de rezistență ale celor două șenile, fiecare de câte 12 t. Înainte de a fi montate, scarificatorul și lama semi-U de  27,2 mc capacitate, care poate fi reglabilă hidraulic pe două direcții, au fost atent testate.

În cele din urmă, buldozerul a fost încărcat pe un trailer special, străbătând ultimii 225 km, până la site-ul de producție, în 12 ore.

Avantaje nete pentru proprietar

Buldozerul Komatsu D475A-8 a intrat direct în producție, lucrând 24 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, în trei schimburi, ceea ce înseamnă între 5.000 și 7.000 ore pe an.

Scarificatorul lucrează pe o lățime de 3 metri, tehnologia de exploatare a șistului necesitând realizarea unor șanțuri cu lungimi cuprinse între 1000 și 2.000 m și lățime de până la 40 m.

Lama sa imensă este utilizată pentru a împinge materialul rezultat în urma scarificării pe distanțe cuprinse între 50 și 100 m, formându-se astfel depozite din care este transportat spre procesare.

Utilizarea buldozerului sa dovedit eficientă și din alt punct de vedere, roca prelucrată având dimensiuni mai mici decât cea rezultată din explozie, ceea ce asigură un grad mai mare de recuperare a bitumului la tona de material extras.

Operatorul utilajului are deja o experiență bogată, lucrând de mulți ani cu buldozere Komatsu de mari dimensiuni. Acesta a făcut o comparație între generațiile de utilaje, observând de exemplu faptul că atât cabina cât și postul de lucru sunt mai comode, de altfel această îmbunătățire resimțind-o de la o generație la alta. Alte avantaje, comparativ cu modelele anterioare: un control al echipamentelor simplificat, levierul scarificatorului fiind foarte confortabil în utilizare.

După primele 460 ore de funcționare, directorul exploatării a declarat că a fost încântat de faptul că utilajul din momentul în care a sosit,  fost gata de lucru. De asemenea, noul D475-8 împinge mult mai ușor decât modelele anterioare, iar noul design al trenului de rulare asigură un mod de deplasare mai bine echilibrat, mai performant.

Sistemul de control al utilajului a arătat că 62,8% din timp buldozerul a lucrat în Eco-mode, consumului mediu fiind de 77,4 l/h. Făcând o comparație cu modelul anterior, acesta înregistra aceleași performanțe în mod de lucru Power, cu un consum similar, în condițiile în care actualul model este cu 106 CP mai puternic.

Costurile de operare în aceste condiții sunt cu adevărat mai mici, productivitatea fiind cu cel puțin 5% mai mare, în special când lucrează pe pante de 13 °. De asemenea, este cu 5-10% mai productiv în modul Power comparativ cu generația mai veche.

Cu 12% mai multă putere la deplasarea cu spatele – Un motor puternic și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil, conform standardului European Stage V face din D475A-8 un utilaj extraordinar, atât pentru scarificare, cât și pentru împingerea materialului. Puterea motorului a fost mărită de 1,12 or,  viteza de lucru în pantă a utilajului fiind acum mai mare. Ciclurile sunt mai rapide și productivitatea semnificativ mai mare.

Funcția de preselecție a vitezei – Pentru a reduce frecvența schimbărilor de viteză și pentru a spori confortul de lucru în timpul deplasării utilajului, acesta este echipat standard cu un mod de preselecție a vitezei. Operatorul poate alege o combinație de trepte de viteză înainte / înapoi prin preselectorul SUS / JOS de pe maneta de direcție. Apoi, pur și simplu selectează direcția de mers, treptele de viteză selectate intrând automat.

Transmisie automată – În modul standard, transmisia de înaltă eficiență a buldozerului Komatsu D475A-8 selectează automat cea mai potrivită treaptă de viteză pentru toate secvențele de lucru. De asemenea, aceasta include o funcție de preselecție a vitezei de deplasare, pentru a obține o productivitate mai bună, operatorul fiind mai puțin solicitat. Datorită transmisiei automate ECMV controlată electronic, dezvoltată de Komatsu, schimbarea treptelor de viteză se face în perfectă sincronizare cu situația de pe teren, astfel puterea motorului fiind utilizată eficient, și deci obținându-se un consum redus de combustibil și un randament superior.

Convertizorul de cuplu cu autoblocare – Combinat cu transmisia automată, convertizorul de cuplu cu blocare automată Komatsu poate reduce consumul de combustibil cu 10%, eliminând pierderile de energie inutile. Sistemul de control al șenilelor acționează automat convertizorul de cuplu, dacă este necesar, sau blochează mecanismul care conectează motorul direct la transmisie pentru aplicații care necesită mai puțină energie.

Moduri de lucru selectabile – Operatorul poate alege între „Putere” pentru putere maximă și „Economie” pentru modul de lucru cu economie de energie. Împreună cu selectarea modului de lucru automat sau manual, acestea fac posibilă optimizarea configurației de lucru pentru orice tip de șantier.

Societatea MARCOM RMC ’94 este unicul distribuitor autorizat pentru România a întregii game de utilaje terasiere Komatsu. Pentru orice informație și pentru comenzi puteţi apela la telefon 0722.30.30.26 sau scrie la adresa de email  office@marcom.ro.