Informaţii la ziJob Report UCNewsOnlineProductie, transport, si turnare asfalt si betonslide

WIRTGEN România: constructorii de drumuri dau dovadă de un profesionalism remarcabil

De nouă ani revista Utilaje&Construcții începe anul cu interviul directorului general Wirtgen România. Luna ianuarie reprezintă un bun moment pentru a face o analiză succintă a anului trecut și a face predicții pentru anul curent. Și cum piața construcțiilor din România, în special rutiere, este una particulară, care oscilează de la un an la altul în funcție de politica internațională și mai ales internă, fondurile europene reprezentând una dintre sursele principale de dezvoltare, patronii firmelor specializate în lucrări de infrastructură trebuie să se adapteze, și mai ales să performeze în funcție de câteva criterii care nu depind de ei.

În orice caz, între atâtea variabile există și o constantă: utilajele Wirtgen, care an după an sunt tot mai eficiente și mai performante, constructorul german rămânând de mulți ani în topul preferințelor constructorilor de drumuri, indiferent dacă este vorba de utilaje de frezare, reciclare, finisoare de asfalt sau alte echipamente performante.

 

Cele mai performante utilaje Wirtgen sunt deja la lucru

Domnul Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România este conlocutorul nostru tradițional din ultimii ani, și de fiecare dată a dorit nu numai să puncteze momentele importante ale evoluției vânzărilor de utilaje marcate de specificitatea pieței locale, dar să și readucă în amintirea celor care l-au cunoscut imaginea fostului director general Cătălin Serețean, care are un loc special permanent în sufletul acestora, lăsând o amprentă profesională deosebită care se resimte și în prezent în activitatea firmei.

Directorul general Wirtgen România este și un bun cunoscător al utilajelor, putem spune chiar până la ultimul șurub, fiind ani de zile și șeful diviziei de service a grupului pentru țara noastră. Un pasionat în domeniu care, pe baza unei experiențe de zeci de ani, poate estima exact situația actuală a pieței din România și mai ales viitorul acesteia.

“Cererea de utilaje destinate construcției drumurilor este la cel mai înalt nivel. În anul 2022 s-au solicitat utilaje moderne, cu o echipare de vârf. Constructorii cer utilaje de performanță dar și prietenoase cu mediul. Șantierele sustenabile reprezintă o realitate în acest domeniu, aici reciclarea și interesul pentru reducerea amprentei de carbon nu reprezintă cerințe de viitor, ci sunt puse în practică pe șantierele din întreaga țară” – Dan Pălăngeanu, director general Wirtgen România.

Utilaje&Construcții: Cum apreciați evoluția pieței de construcții de drumuri din România în anul 2022?

Dan Pălăngeanu: S-a păstrat același trend crescător ca și în anii trecuți, chiar dacă nu a fost spectaculos. Putem spune că cererea de utilaje a fost mai mare cu aproximativ 10% în 2022, comparativ cu 2021, ca de obicei cu accent în partea a doua a anului. În ceea ce privește activitatea noastră de întreținere și reparații, tot ca de obicei am păstrat ritmul și calitatea, și în plus avem acum 9 tehnicieni noi, foarte buni, ceea ce reprezintă un mare câștig, în special pentru clienții noștri.

Utilaje&Construcții: Utilajele Wirtgen pentru construcția drumurilor sunt eficiente, oferind numeroase funcții avansate de lucru dar și de control. Piața din România este adaptată pentru astfel de utilaje complexe?

Dan Pălăngeanu: Da, categoric da. Constructorii cunosc exact performanțele utilajelor Wirtgen, lucrează deja de ani de zile cu ele și pot să vă spun că cererea în prezent este centrată pe utilaje de înaltă performanță, din ce în ce mai bine echipate și cu o productivitatea înaltă. De altfel, nivelul de echipare superior nu reprezintă un impediment în utilizarea lor la maxim de eficiență de către operatorii din România, posturile de lucru fiind astfel proiectate încât să fie user friendly, cu alte cuvinte au comenzi aproape intuitive.

Operatorii sunt școliți de Wirtgen România: aceștia au primul contact cu noile utilaje prin intermediul specialiștilor noștri, care stau alături de ei suficient timp până se simt confortabil în exploatarea mașinii. Organizăm cursuri gratuite pentru operatori dar și pentru project manageri și inginerii care lucrează cu ele.

Utilaje&Construcții: Cum este aplicat de către Wirtgen conceptul de dezvoltare durabilă? Există un interes printre constructorii de drumuri din România să pună în practică cele mai noi tendințe legate de protejarea mediului?

Dan Pălăngeanu: Suntem în fruntea acestor tendințe cu utilajele noastre, iar piața din România este de asemenea interesată. Un singur exemplu: la mijlocul anului trecut am adus în România un utilaj de frezare și reciclare la rece tip Wirtgen W240CR, un proiect fost susținut de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj), în parteneriat cu producătorul mondial de utilaje Wirtgen GROUP și cu implicarea directă a specialiștilor din cadrul Wirtgen România. Acest proiect a suscitat interesul a numeroși profesioniști din domeniul construcțiilor rutiere, printre participanți numărându-se reprezentanți ai Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Iași, Brașov, Timișoara și București, dar și a unor firme care desfășoară sau au intenția să dezvolte activități legate de reciclarea la rece a straturilor asfaltice.

Există un interes deosebit pentru achiziționarea de utilaje eficiente, care să recicleze și să reutilizeze suprafețele asfaltice deteriorate, și nu numai. Constructorii români pun din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitate, pe activitățile de reciclare, reducerea amprentei de carbon. Utilizarea materialelor reciclare reprezentând un sector de activitatea căruia specialiștii din țara noastră îi acordă multă atenție.

Utilaje&Construcții: Noile generații de utilaje Wirtgen sunt mai rapide, mai precise?

Dan Pălăngeanu: De fapt, viteza nu reprezintă cea mai importantă parte a activității de construcție a drumurilor, ci calitatea lucrării, rezistența în timp la un trafic intens. Viteza depinde de tipul de asfalt așternut, de categoria materialului și grosimea sa. Utilajele Wirtgen garantează așternerea lui corectă, din punctul de vedere al grosimii, planeității, densității, cu un control simplu dar total din partea operatorilor dar și a coordonatorilor de șantier. Astfel, există aplicații speciale pe telefonul mobil dezvoltate de Wirtgen de control a stratului așternut, al modului de lucru al utilajului, care pot transmite rapoarte de activitate periodic. Acum utilajele comunică între ele, cu șeful de șantier, cu sediul firmei simplu și rapid. Pot calcula singure viteza vântului, temperatura asfaltului, cantitatea de material și cilindrii compactori pot schimba, de exemplu, în mod automat, atunci când situația o cere, între modul de lucru cu oscilație și cel cu vibrație.

 

Utilaje&Construcții: Ce utilaje noi de la grupul Wirtgen vom vedea pe șantiere în anul 2023?

Dan Pălăngeanu: Cu siguranță noua generație de finisoare, generația a 5-a de la VÖGELE, mai eficiente și cu comenzi simplificate, care asigură un control complet asupra suprafeței de așternere. De asemenea, constructorii vor putea achiziționa noua generație HC de cilindri compactori HAMM pentru compactat pământul sau HX pentru asfalt, aici remarcându-se și primul cilindru compactor full-electric disponibil pe piața mondială. Noile utilaje Wirtgen destinate frezării asfaltului sunt echipate în dotarea de serie cu sistemul Mill Assist, care stabilește în mod automat cel mai bun raport între performanța de frezare și costurile de operare. Acesta mărește productivitatea utilajului, reducând consumul de motorină și apă, precum și emisiile de CO2. Alte aplicații importante sunt reprezentate de sistemul de nivelare LEVEL PRO ACTIVE. Noua gamă PRO de concasoare Kleemann este de asemenea gata de livrare.

Ne așteptăm ca în anul 2023 să înregistrăm o creștere a vânzărilor similară cu cea din anul 2022, iar după cum se poate constata, producătorul Wirtgen este gata să ofere cele mai bune utilaje pentru a lucra eficient și de o calitate foarte bună.

Similare

1 din 887