Home Informaţii la zi HAMM, mai puternic ca niciodată
HAMM, mai puternic ca niciodată

HAMM, mai puternic ca niciodată

0

Grupul Wirtgen a demarat puternic în anul 2020, standul său din cadrul expoziției CONEXPO de la Las Vegas atrăgând vizitatorii ca un magnet, datorită noilor utilaje și tehnologii prezentate în premieră mondială.

Cilindrii compactori HAMM au atras atenția tuturor vizitatorilor prin gama sa completă de utilaje pentru lucrări de terasamente care a inclus numeroase noutăți.  Printre acestea, a fost remarcată noua gamă de compactori din clasa C. HAMM a prezentat, de asemenea, o soluție de măsurare a gradului de compactare pentru sistemele de compactare VIO prin vibrare sau oscilații.

Noutățile anului 2020

Gama de utilaje HAMM pentru compactarea solului include în prezent peste 60 de compactoare împărțite în clase de greutate standard de la 5 la 25 de tone și lățimi de lucru ce variază între 1,37 și 2,22 metri. HAMM acoperă astfel zonele clasice din lucrările de terasare.

În plus, gama producătorului german include numeroase mașini specializate, cum ar fi compactorul VC precum și o placă vibrantă. Acestea oferă un avantaj evident companiilor de construcții, deoarece activitățile de compactare și stabilizare a solului sunt esențiale pentru stabilizarea solului și realizarea unui strat de bază solid care să suporte suprastructura rutieră.

Compactare adaptată fiecărui proiect

HAMM a prezentat în cadrul expoziției două serii de compactoare: H CompactLine cu utilaje cu greutaet de până la 7 tone și seria H ce include mașini între 10 și 25 de tone. Toate compactoarele HAMM au o articulaţie în trei puncte care asigură o distribuție uniformă a greutății și o stabilitate impresionantă. De asemenea, se remarcă pentru ușurința lor în funcționare, vizibilitatea excelentă, nivelul de siguranță extrem de ridicat, productivitate crescută şi numeroasele echipamente opţionale.

HAMM H CompactLine: o compactare perfectă

Compactatoarele din gama H CompactLine sunt ideale pentru șantiere mici sau spații închise. HAMM este singurul producător care oferă modele cu tamburi VIO, pe lângă variantele obișnuite de echipamente. Compactoarele H CompactLine au masa cuprinsă între 5 și 7 tone, o lăţime a tamburului de 1,37 metri sau 1,68 metri și au un design extrem de compact.

HAMM H 7i, un model special: are doar 4,4 metri lungime şi este cel mai scurt compactor din această clasă de greutate. Acest compactor oferă o gardă la sol excelentă şi un unghi de atac extrem de generous, datorită design-ului părţii frontale. În plus, acestea pot urca pante cu o înclinaţie de până la 60%, fiind şi extrem de versatile din punct de vedere al echipamentelor opţionale care pot fi montate. H 7i este de asemenea disponibil cu un tambur VIO, capabil să se compacteze fie cu vibrații, fie cu oscilații.

Seria HAMM H: Pentru lucrări de terasamente cu volum mare

Compactoarele din seria H acoperă un spectru mare de aplicații pentru prelucrarea solului. Mașinile sunt disponibile cu greutăți de la 11 tone până la 25, cu tambururi netede sau cu picior de oaie. Datorită conceptului de operare Easy Drive, toate modelele sunt ușor de utilizat și confortabile. În plus, HAMM este singurul producător din lume care oferă un tambur VIO pentru compactoarele din această clasă.

O altă caracteristică remarcabilă a compactoarelor din seria H este încărcarea liniară ridicată. La aceste avantaje se adaugă unghiul mare al pantei care poate fi abordată și capacitatea de urcare enormă, care permit acestor compactoare să funcționeze eficient chiar și pe pante de până la 60%. În plus, există numeroase opțiuni pentru acestea, inclusiv plăci de vibrare..

Compactoarele HAMM clasa C: pentru condiții de lucru dure

O altă noutate HAMM este reprezentată de noile compactoare din seria C. Acestea sunt echipate cu o transmisie hidrostatică puternică și oferă un cuplu cu până la 30% mai mare. Pe teren, puterea mai mare înseamnă o capacitate mai mare de urcare a pantelor accentuate, decât a modelelor standard, ceea ce le permite să abordeze pante de peste 60%.

Aceste modele sunt echipate pentru a face față lucrărilor de pământ grele, construcției depozitelor de gunoi și compactarea solurilor coezive. Chiar dacă sunt puternice, acestea oferă economii importante de  combustibil, consumul orar al modelelor C fiind aproape identic cu cel al celor “clasice”, deoarece au același motor diesel.

Compactatorul HAMM  H 20i C P face parte din clasa utilajelor de 20 de tone şi este prevăzut și cu un modul de control de la distanţă, putând lucra în zonele de șantier periculoase fără prezența unui operator în cabină. Sunt disponibile în două variante pentru modelele din seria H, în funcție de lățimea tamburului.

HAMM VC, pentru condiții extreme

HAMM produce o serie separată pentru șantiere ce necesită condiții de lucru speciale: gama de compactoare VC. Acestea zdrobesc și compactează roca într-o singură operație. Aceste compactoare cu o greutate de 25 de tone sunt fabricate pe baza modelului H 25i.

Tamburul lor este prevăzut cu 150 de suporturi pentru cuțite de tăiere, similare celor din industria de minerit.

Tamburul vibrator creează sarcini extrem de mari pe sculele tăietoare pentru a zdrobi roca în timp ce pământul este compactat. Pentru a menține cuțitele de tăiere la capacitate maximă de funcționare, , compactoarele VC folosesc un sistem de schimbare a acestora. Acest sistem permite mașinilor să compacteze foarte eficient solurile cele mai abrazive.

Navigator HCQ: Totul sub control

Cu mai mult de zece ani în urmă, HAMM a introdus HCQ Navigator pentru a satisface cele mai exigente cerințe în lucrările de terasament și asfaltare, acesta fiind de atunci permanent dezvoltat și modernizat.

Sistemul modular pentru monitorizarea și documentarea eficientă a compactării poate fi utilizat şi în cazul compactoarelor HAMM. În timpul compactării, acesta înregistrează continuu diverse date din procesul de compactare. În același timp, un receptor DGNSS determină poziția tamburului. Navigatorul HCQ combină informațiile despre proces cu cele de poziție și le prezintă grafic în cabina șoferului. O serie de utilaje pot fi, de asemenea, interconectate prin WLAN. Rezultatul: operatorii pot vedea progresul compactării în timp real, obţinând astfel compactări omogene chiar şi pe zone extinse.

Informații despre compactare, oriunde în lume, cu WITOS HCQ

HAMM merge cu un pas mai departe cu WITOS HCQ, un modul pentru conectarea online a HCQ Navigator. Astfel, datele sunt transmise la portalul WITOS al grupului WIRTGEN de pe un server. De acolo, persoane autorizate, cum ar fi șefii de șantier sau pesoanele desemnate pot vizualiza și descărca datele.

Acesta oferă informații despre procesul de compactare în timp real pe un server securizat. Astfel, progresul construcțiilor poate fi monitorizat chiar și de la distanță. În acest mod se realizează astfel economii importante de timp dar și reduceri ale costurilor, datorită reducerii deplasărilor personalului de supraveghere, în același timp calitatea lucrărilor va fi mai înaltă, datorită verificării continue.

HAMM Compact Meter VIO: verificarea calității compactării prin vibrații și oscilații

Cu noul sistem VIO, în curând compactoarele HAMM vor putea măsura gradul de compactare chiar și în modul de lucru de oscilație.

Folosind contorul HAMM Compact Meter VIO, beneficiile unui control complet al compactării (CCC) sunt acum disponibile în aplicațiile unde se utilizează oscilațiilee, iar numărul de treceri poate fi verificat într-o manieră exactă. Sistemul este deja disponibil pentru compactoarele H 7i VIO (H CompactLine) și H 13i VIO (seria H).