Home Informaţii la zi Yanmar dă startul unei noi ere de echipamente pentru construcții
Yanmar dă startul unei noi ere de echipamente pentru construcții

Yanmar dă startul unei noi ere de echipamente pentru construcții

0

Creșterea preconizată pentru viitoarea decadă, la nivel global, a lucrărilor de renovare a clădirilor a determinat compania Yanmar Construction Equipment să se focuseze pe segmentul de demolări interioare, lucrări care până acum erau efectuate manual. În anticiparea mecanizării și a automatizării inteligente în noile piețe, Yanmar și-a setat ca obiectiv producerea unei game-concept de echipamente de construcții care să răspundă cerințelor din anul 2035.

Utilajele care vor sprijini viitorul industriei de construcții

Una dintre ideile propuse de echipa de ingineri de la Yanmar Construction Equipment este aceea de a dezvolta produse care să nu aibă la bază doar cererea din prezent, ci și a lua în considerare posibilele nevoi care pot apărea în următoarele zeci de ani, pentru a ține pasul cu vremurile. Acest concept a fost denumit  “dezvoltare de produs de tip creație la cerere”. În septembrie 2016, Yanmar a lansat proiectul “Crearea Modelelor-Concept de Echipamente pentru Construcții” cu scopul de a produce echipamente futuristice care să țină cont de actualele cerințe ale clienților în termeni de dezvoltare în viitor a propriilor afaceri. A fost efectuat un studiu pentru proiect, iar membrii proiectului au fost aleși pe baza rezultatelor acestuia: cinci fac parte din Departamentul de Dezvoltare, iar unul este Asistent de Design în cadrul Grupului de Strategie pentru Design. Echipa se întâlnește de două ori pe lună pentru a lucra la proiect.

Provocările din spatele procesului de creație

În mod normal, atunci când sunt efectuate modificări ale unui model, se presupune că producția la scară largă va începe în 2-3 ani. Chiar dacă focusul echipei Yanmar a fost îmbunătățirea funcțiilor care să rezolve problemele utilizatorilor, ideea din spatele conceptului era ca acesta să fie cu 20 de ani înaintea vremurilor, respective ceva care astăzi pare de nerealizat să fie considerat ca fiind practic în viitorul îndepărtat. Provocarea cea mai mare a echipei a fost aceea de a găsi  echilibrul perfect dintre realism și imaginația pură.

Caracteristicile principale ale echipamentelor de construcții concept

Yanmar Construction Equipment este un pionier al producerii de echipamente pentru construcții compacte. Însă folosirea optimă a “ADN-ului de fabricație”, pentru a oferi valoare clienților noștri rămânea o provocare pentru companie. Așa s-a născut ideea de a oferi valoare în formei noi care pot ajuta la crearea unei baze pentru un stil de viață prosper pentru oameni. Echipa a decis să furnizeze această nouă valoare în forma electrificării și automatizării inteligente a lucrărilor de demolări interioare care în prezent este o muncă manuală.

Echipamentele de construcții compacte vor fi pregătite pentru a putea ține pasul cu cererile ce vor apărea peste 20 de ani. Acest lucru va putea fi realizat atât cu ajutorul echipamentelor pe bază de baterii, cât și al celor electrice. De asemenea, planificarea urbană din viitor nu va mai fi caracterizată de producția în masă sau de consumul în masă, ci mai mult de utilizarea mai eficientă a lucrurilor deja existente și de folosirea acestora în cadrul unor aplicații noi, după cum susțin membrii echipei de creație de la Yanmar Construction Equipment. Mișcarea a fost denumită “echipamente de construcții pentru renovare” pentru un viitor sustenabil.

Multe dintre clădirile existente în Japonia au fost construite în timpul perioadei de bulă economică din anii 1980, însă este cunoscut faptul că durata de viața a acestora este de doar 50 de ani. Acest lucru înseamnă că peste 20 de ani numărul de clădiri care vor ajunge la finalul duratei de viață va crește, și odată cu ele se va mări și cererea pentru lucările de renovare. În contrast cu acest lucru, forța de muncă care poate efectua astfel de lucrări va scădea în cadrul aceluiași ciclu de timp. Din acest motiv, potrivit celor de la Yanmar, mecanizarea forței de lucru va crește în anii ce vor urma, astfel că una dintre caracteristicile definitorii ale proiectului este inițiativa pentru limitarea volumului de muncă prestată și îmbunătățirea eficienței muncii. O altă problemă majoră cu care echipa se confruntă este debarasarea deșeurilor de materiale apărute în urma lucărilor de demolări interioare, însă reprezentanții Yanmar au luat măsuri pentru a simplifica și aceast tip de muncă.

Concluzia este că mecanizarea și automatizarea inteligentă pot reduce costurile totale ale unui proiect.

Ce poate face un echipament de construcții pentru renovări

Instalațiile electrice și conductele clădirilor vechi pot fi distruse sau avariate întrucât de multe ori nu se știe unde sunt localizate acestea. La această problemă se adaugă cea a sortării deșeurilor care apar după demolare. Luând în considerare aceste probleme, cei de la Yanmar au lucrat intensiv la câteva aspecte principale:

  1. Analiza câmpului de lucru cu ajutorul unui senzor de scanare 3D pentru planificarea procedurii optime de construcție.
  2. Vizualizarea structurii interne a construcției prin intermediul cartografierii proiectului.
  3. Vizualizarea holografică a transformării arhitecturale pentru proiectul de construcție.
  4. Sortarea automată a deșeurilor generate în timpul lucrărilor de demolare interioară.

Și pentru că metoda de construcție diferă de la o țară la alta, cei de la Yanmar au luat în considerare crearea unor echipamente de construcții care să poată fi utilizate oriunde: dimensiunea echipamentului să poată permite montarea acestuia într-un lift; echipamentul să aibă o versatilitate superioară cu atașamentelor interschimbabile; să fie automatizate.