Home Informaţii la zi Buldoexcavatoarele JCB 1 CX și 1CXT, create pentru a performa
Buldoexcavatoarele JCB 1 CX și 1CXT, create pentru a performa

Buldoexcavatoarele JCB 1 CX și 1CXT, create pentru a performa

0

JCB este producătorul care a înțeles foarte bine faptul că versatilitatea și adaptabilitatea la orice condiții de lucru – indiferent de sectorul de activitate – sunt atribute vitale pentru un utilaj. Așa se face că acesta a dus cel mai mic buldoexcavator al său la un nou nivel, transformându-l într-un echipament compact, cu o putere de împingere excepțională, o stabilitate foarte mare și o performanță îmbunătățită.

O investiție în viitor

Noul buldoexcavator JCB 1CX este o mașină inteligentă și compactă ce oferă performanța și versatilitatea a două utilaje diferite, într-unul singur. Având partea din față a unui încărcător skidder și brațul unui miniexcavator, acesta poate îndeplini două sarcini de lucru diferite, fără să fie necesară schimbarea atașamentelor. Sistemul de Management al Puterii (PMS) furnizează control asupra setărilor transmisiei, permițând utilizatorului să crească puterea de împingere a mașinii, în timp ce reduce simultan consumul de combustibil. JCB 1CX combină, totodată, durabilitatea cu styling-ul iconic al JCB, calitatea înaltă și valorile de brand exemplare, rezultatul fiind o valoare reziduală superioară.

Mai mult decât un skidder

Un buldoexcavator 1CX este capabil să sape la adâncimi mai mari, având totodată o sarcină de încărcare mai mare și o înălțime de descărcare superioară. Pentru o performanță de excavare cu adevărat extraordinară, se poate opta pentru modelul pe șenile 1CX-T, care are o capacitate a cupei mai mare cu 14% și o stabilitate îmbunătățită pe terenuri dificile, putând, de asemenea lucra într-un unghi de înclinare de 31%. De asemenea, utilajul se poate roti la 360 de grade în jurul axei sale, avantaj care, alături de dimensiunile compacte, face din acest model mașina ideală pentru lucrul pe șantierele înguste, în zonele subterane și centrele orașelor.

Calitate, fiabilitate și durabilitate

Toată partea metalică a modelului JCB 1CX este preparată din fabrică prin sablare metalică și spălată într-un curățitor cu fosfat înainte de a fi introdusă în cuptor, pentru a se asigura astfel longevitatea suprastructurii. Șasiul dintr-o singură bucată oferă un plus de rigiditate și o durată mai mare a vieții de service. Atât șasiul, cât și restul componentelor sunt extrem de durabile, ceea ce reduce timpii morți. De altfel, toate materialele sunt testate la temperaturi extreme și expuse la substanțe chimice, sare, ulei și lumină puternică, pentru a putea asigura protecție maximă chiar și în cele mai grele condiții de lucru. Toate furtunele hidraulice sunt dispuse în mod inteligent, pentru a reduce uzura și a preîntâmpina avarierea, crescând astfel viața de service și reducând timpii morți. Unitatea buldozerului este integrată în utilaj, ceea ce menține dimensiunile compacte și ușurează transportul și deplasarea de la un șantier la altul, în deplină siguranță. În plus, luminile puternice ce acoperă câmpul de lucru frontal și cel din partea din spate reduc riscul de accidente în condiții de lucru de șantier și îmbunătățesc vizibilitatea.

Productivitate și performanță

JCB 1CX excelează atât pe terenurile denivelate, cât și în spațiile înguste, datorită unei combinații fericite dintre gardă înaltă la sol și unghiul de întoarcere excelent. Blocarea optimă a șenilelor se datorează unui șasiu solid dotat cu patru role triplu-flanșă din oțel turnat. Șenilele de 320 de mm au o amprentă la sol de 0,82 mp, permițând-i utilajului să fie folosit pe teren mlăștinos sau pe orice suprafață care trebuie să nu fie deteriorată . Puterea este furnizată de un motor de 36,3 kW (49 CP) cu 2.800 rpm, suficientă pentru a pune la lucru un mini excavator de 5 tone. Pentru o mai bună stabilitate, ambele motoare și transmisia sunt amplasate în partea de jos a șasiului.

Nici o sarcină de lucru nu e prea grea

Echipamentul de încărcător frontal este echipată cu o placă frontală pentru echipamentul de lucru, care asigură o capacitate de ridicare similară cu cea a unui skidder de 600 de kg. Cu toate acestea, designul unic al modelului 1CX – pe șenile sau pe pneuri – oferă performanțe superioare unui skidder de aceeași capacitate, unghiul său de descărcare fiind mai mare cu 25% și o forță de săpare cu 15% mai mare. Înălțimea maximă de lucru este de 2,59 m pentru modelul pe pneuri și de 2,56 m pe modelul pe șenile, permițând încărcarea ușoară în camioanele înalte.

Datorită geometriei standard JCB cu mecanism paralelogram ce permite ridicarea cupei întotdeauna paralel cu solul este garantată o încărcare cu material fără pierderi din cupă. Debitul standard asigurat de circuitul hidraulic este de 45 de litri, astfel că JCB 1 CX poate fi utilizat cu o varietate mare de atașamente.

Echipamentul de excavare permite săparea în apropierea zidurilor, fiind ideal pentru lucrările care se desfășoară pe străzi. Pentru a obține o adâncime de săpare de până la 3,05 m, buldoexcavatorul poate fi echipat cu un braț extensibil, acesta oferind un randament de lucru deosebit datorită ciclurilor scurte de lucru. Puterea generată de motor este impresionantă, fiind echivalentă cu cea a unui miniexcavator de 2,5 t. Datorită brațului extensibil, raza de lucru la nivelul solului este de 3,91 m și înălțime de încărcare de 2,65 m.

Confort și ușurință în utilizare

Cabina buldoexcavatorului JCB 1CX este confortabilă, spațioasă și silențioasă, putând fi dotată cu o serie de sisteme ergonomice de control. Are sistem de încălzire și, opțional, poate include sistem de aer condiționat. Înălțimea cabinei de 2,4 m este ideală pentru accesul facil în zonele subterane. Sistemul de Management al Puterii (PMS) le oferă operatorilor opțiunea de a regla puterea de lucru a motorului în funcție de gradul de încărcare a organelor de lucru. Schimbarea rapidă și eficientă a atașamentelor este garantă prin utilizarea cuplajelor mecanice standard rapide. În plus, buldoexcavatorul poate fi echipat cu unul dintre cele două tipuri de control disponibile – Manual sau EasyControl (servo). Ambele sisteme le oferă utilizatorilor posibilitatea de a obține cele mai înalte nivele de precizie și productivitate. Manevrarea utilajului și operațiunile de încărcare sunt realizate cu ajutorul joystick-ului servo, în timp ce buldozerul este pus în mișcare cu ajutorul unor leviere manuale.

Sistemul EasyControl permite utilizarea acestuia precum un mini excavator. Comenzile pentru acționarea utilajului, încărcător frontal și excavator pot fi selectate cu ajutorul unui singur joystick servo. Comutarea joystick-ului pe modul de excavare se face prin simpla rotire a scaunului și apăsarea unui buton.

Service și siguranță

Cu o capotă largă dintr-o singură bucată și uși laterale glisante, buldoexcavatorul 1CX permite un acces ușor și rapid de la nivelul solului, pentru efectuarea controalelor zilnice de service. Un rezervor de combustibil de 40 de litri permite lucrul perioade lungi de timp fără oprire, în plus realimentarea sa fiind foarte ușoară. Fiind fabricat din plastic, acesta previne ruginirea și protejează sistemul de alimentare.

Nivelul uleiului hidraulic este indicat în mod clar prin intermediul unui dispozitiv amplasat în partea din spate a utilajului, iar accesul la filtrul intern se face de la nivelul solului. Uleiul hidraulic de înaltă performanță JCB optimizează durata de viață și performanța mașinii.

Accesul în cabină se face foarte ușor cu ajutorul unor scări anti-alunecare. Geamurile cabinei oferă vizibilitate completă asupra zonei de lucru, asigurând în același timp siguranța. Pentru un plus de siguranță, brațul poate fi blocat manual, iar butonul de pornire, luminile de lucru, frâna și butoanele de control sunt localizate în partea dreaptă a panoului de control.