Home Informaţii la zi Freza W 200 reabilitează o întreagă rețea de autostrăzi din Brazilia
Freza W 200 reabilitează o întreagă rețea de autostrăzi din Brazilia

Freza W 200 reabilitează o întreagă rețea de autostrăzi din Brazilia

0

Cu un sistem de frezare precis și  multiple opțiuni ce permit utilizarea sa în locații diferite din întreaga lume, freza de mari dimensiuni de la Wirtgen a dovedit capacitățile sale extraordinare în reabilitarea celor două autostrăzi principale dintre orașul São Paulo și a cel mai mare port din Brazilia.

Un proiect demn de o freză W 200, în zonele montane din Brazilia

Sistemul de autostrăzi Anchieta-Imigrantes este principala legătură dintre regiunea metropolitană din São Paulo și portul Santos, cel mai mare din Brazilia și unul dintre cele  mai aglomerate din America Latină. Construcția autostrăzii Anchieta a început în 1947, iar la începutul anilor 1970 a fost construită și a doua cale rutieră, cea care poartă numele de Imigrantes.

În prezent, pe Anchieta traficul este reprezentat de vehicule ce transportă bunuri de larg consum, traficul zilnic constând în proporție de 95% din camioane, în timp ce mașinile utilizează predominant autostrada Imigrantes. În prezent, cele două autostrăzi se află în proces de reabilitare, pe o lungime totală de 300 km. Îndepărtarea suprafeței de rulare și a stratului următor, de legătură sunt operațiuni ce au intrat în sarcina frezei de mari dimensiuni W 200, de la Wirtgen.

Frezare precisă și economică

Proporția mare de vehicule ce transportă bunuri de larg consum din totalul mașinilor care trec zilnic și traficul intens pun o presiune enormă pe suprafețele de asfalt, mentenanța efectuată la interval regulate devenind vitală, în acest caz. Contractul pentru acest proiect a fost câștigat de Consorțiul Baixada Santista. Compania de construcții CR Almeida, care face parte din consorțiu și care este responsabilă pentru frezare, a lucrat alternativ pe ambele drumuri, pe partea de nord și cea de sud. În timp ce W 200 a frezat autostrada Anchieta, care a fost închisă complet, traficul a fost redirecționat către autostrada Imigrantes. “Folosim modelul W 200 de la Wirtgen deoarece este extrem de economic și poate fi instalat în mod flexibil”, afirmă Jorge Luis Dos Santos, coordonator de producție în cadrul Grupului CR Almeida.

O rată înaltă de frezare

Pentru acest proiect gigantic, CR Almeida utilizează freza de mari dimensiuni W 200, extrem de eficientă, aceasta trebuind să funcționeze continuu 24 de ore din 24, în timpul lucrărilor de reabilitare. Această provocare a reprezentat în același timp și o testare a puterii acesteia, freza lucrând majoritatea timpului la capacitate maximă.

Concepută pentru astfel de activități, freza Wirtgen W 200 este prevăzută cu un motor performant ce furnizează o putere maximă de 410 kW, fiind special configurată pentru capacități mari de producție, fie că lucrează pe șantiere de mari dimensiuni sau în spații înguste. De fapt, manevrabilitatea frezelor mari, în mod special, își demonstrează adevărata valoare în cele mai înguste defilee din zonele montane braziliene, situate la 40 de km de São Paulo, astfel că mașina W 200  a reușit să frezeze ambele suprafețe de drumuri pe o lățime de 2 m și la o adâncime de 8 cm, rapid și precis, într-o singură trecere.

Costuri de operare mai mici

Operatorul frezei, Janderson de Souza Mota subliniază ușurința în manevrare oferită de sistemul de control WIDRIVE, care combină cele mai importante funcții ale mașinii:  “În timp ce motorul, de exemplu, setează automat viteza de lucru, atunci când procesul de frezare a început, acesta revine automat la viteza de ralanti, atunci când frezarea este finalizată”. Mai mult decât atât, apa care este folosită pentru răcirea uneltelor de tăiere este reglată în funcție de gradul de încărcare al motorului și a vitezei de frezare. Unitatea de pulverizare a apei are un debit variabil, în funcție de gradul de încărcare al motorului, astfel consumul de apă este mai scăzut cu până la 20%. “Pentru noi, acest lucru înseamnă să umplem rezervorul cu mai puțină apă, dar durata de viață a uneltelor de tăiere este tot mare”, susține șeful de șantier Cleiton Farias de Jesus, încântat de reducerea timpilor morți. Acesta apreciază, de asemenea, tehnologiile prietenoase cu mediul de care dispune freza W 200, care joacă un rol cheie prin faptul că se asigură că standardul ISO 14001 de management al mediului este respectat.

Un transport mai simplu

Întrucât lucrările de frezare de pe autostrada Anchieta au fost finalizate mai repede decât era prevăzut, freza W 200 a fost pusă la treabă la a doua autostradă, Imigrantes, chiar înainte de a începe tura de noapte. Fără nici o ezitare, Cleiton Farias de Jesus și echipa sa s-au oprit la Cubatao, o zonă aflată la câțiva kilometri mai departe, pentru a freza o bucată lungă de câteva sute de metri, la o lățime de lucru de 2 m, dar de data aceasta la o adâncime de 28 de cm.

“Șantierul se află în apropiere, iar faptul că am putut să încărcăm și să descărcăm freza ușor și rapid, ne-a permis să efectuăm și această lucrare”. Banda transportoare este pliabilă, astfel că gabaritul de transport, pe lungime, este mai scurt, astfel că aceasta poate fi transportată chiar și cu camioane cu platformă joasă, cu o masă mai mică. Husa pentru vreme rea poate fi, de asemenea, strânsă cu ajutorul unui sistem hidraulic, pentru transport. “Ușurința cu care se transportă un anumit echipament este un criteriu decisiv care facilitează operațiunile logistice. În acest fel, ne putem muta mai rapid de la un șantier la altul și putem profita la maximul de capacitatea frezei W 200”, a mai spus managerul de șantier Cleiton Farias de Jesus.

Greutatea variabilă a contragreutății și greutățile adiționale ce pot fi adăugate la cerere îi permit frezei W 200 să fie transportată chiar și de vehiculele cu o încărcătură utilă maximă permisă mai mică.

Informații tehnice ale proiectului

Îndepărtarea suprafeței de asfalt și a stratului de liant de pe sistemul de autostrăzi Anchieta-Imigrantes ce fac legătura între São Paulo și portul Santos, din Brazilia.

Lungimea secțiunii: 65 km

Parametrii de lucru

Adâncimea de frezare : 8 – 28 cm

Lățimea de frezare: 2 x 2 m

Echipament: freza la rece W 200 de la Wirtgen

 Parametrii mașinii

Lățime de frezare: 2.000 mm

Adâncime de frezare: 0–330 mm

Puterea motorului: 410 kW (558 PS)

Frezele de mari dimensiuni W 200 pot fi utilizate într-o mulțime de aplicații, de la reabilitarea suprafețelor drumurilor prin îndepărtarea completă a asfaltului, până la operațiuni de frezare de mare precizie.