Informaţii la ziNewsOnlineslidesusUpdateUtilaje de cariera si minerit

Împreună pentru exploatarea durabilă a agregatelor minerale

Metso este un partener pe termen lung pentru firmele de pe întreg mapamondul specializate în exploatarea agregatelor naturale dar și din domeniul reciclării materialelor de construcții. Utilajele și echipamentele sale garantează o eficiență înaltă în timpul concasării și sortării precum și sorturi finale de calitate.

Dar Metso este și un dezvoltator responsabil de tehnologii noi, sustenabile, care să corespundă viitoarelor cerințe ale societății, concentrându-se în special pe reducerea impactului operațiunilor de prelucrarea a materialelor asupra mediului ambiant. Trecerea industriei construcțiilor spre șantierele cu zero emisii de carbon aduce după sine transformări majore în domeniu. Astfel, în prezent se observă o accelerare a trecerii către electrificarea modului de lucru al utilajelor, utilizarea a noi resurse regenerabile de energie, apariția a noi tehnologii cu emisii scăzute de carbon precum și o îmbunătățire continuă a eficienței utilajelor deja utilizate.

 

Provocările industriei agregatelor minerale

Schimbările climatice, deficitul de resurse naturale și urbanizarea impun din ce în ce mai acut găsirea de noi soluții durabile de dezvoltare a industriei. În același timp, digitalizarea aduce noi oportunități de optimizare și eficiență îmbunătățită. Cererea de piatră concasată este de așteptat să crească cu o rată de aproape 10% anual, până în anul 2027.

În aceste condiții, industria agregatelor are în prezent o amprentă de carbon de sute de milioane de tone de CO2, și odată cu creșterea preconizată a cererii de materiale concasare, este posibil ca emisiile de carbon să crească substanțial. În acest context sunt necesare găsirea unor soluții mai durabile pentru a face față provocărilor legate de creșterea consumului de energie și implicit a emisiilor de carbon cu care se confruntă întreaga industrie.

Pe de altă parte, proprietarii site-urilor de producție a agregatelor minerale solicită utilaje și echipamente ușor de utilizat, eficiente din punct de vedere energetic și cu o mobilitate ridicată.

Gama Lokotrack e-Power –  răspunsul la solicitările viitoarelor șantiere

Ca răspuns la creșterea rapidă a cererii de echipamente de concasare și sortare durabile, Metso a introdus gama Lokotrack e-Power, care a adus împreună utilajele mobile de concasare și cele de sortare din gama Lokotrack diesel-electrice într-o singură ofertă. Cu două surse de energie integrate – electricitate și motorină – noua gamă Lokotrack este din ce în ce mai solicitată de către producătorii de agregate minerale și producătorilor de utilaje, cunoscând astfel un binemeritat succes internațional. Noile utilaje hibride pot fi livrate fie cu un generator integrat, fie cu un sistem complet format din motor electric și pompa hidraulică.

Dar, ceea ce apreciază cel mai mult utilizatorii este faptul că, prin acționarea unui singur buton, se poate trece rapid la funcționarea pe motorină sau la cea cu un motor electric.

 

Atunci când sunt utilizate integrat pe fluxul tehnologic al clienților, utilajele și echipamentele Metso aduc cele mai mari beneficii prin protejarea mediului ambiant. Astfel, pentru a ajuta clienții săi să atingă cât mai rapid și eficient propriile obiective legate de sustenabilitate, Metso a lansat oferta Planet Positive. Prin această ofertă sunt disponibile în total peste 100 de echipamente și servicii care sunt mai eficiente în utilizare din punct de vedere energetic sau al calității apei decât prevăd standardele de referință din industrie. Datorită aceste oferte speciale, clienții săi pot să atingă mult mai rapid propriile ținte asumate de reducere a emisiilor de CO2 precum și alte direcții prioritare urmărite prin propriile standarde de dezvoltare durabilă, cum ar fi reducerea poluării.

Pentru atingerea acestor obiective complexe, sunt utilizați indicatori concreți, măsurabili, pentru a evidenția performanța sustenabilității precum și țintele de performanță asumate de Metso, cum ar fi îmbunătățirea eficienței energetice. În acest context, este absolut normal faptul că întreaga gamă Lokotrack e-Power face parte din portofoliul Planet Positive.

Avantajele unice ale sistemului dual de acționare

Posibilitatea de a comuta între modul de alimentare cu electricitate e-Power sau cel clasic, pe motorină, este deosebit de importantă pentru firmele care își desfășoară activitatea în zone urbane sau care au impuse anumite reglementări privind reducerea nivelului de zgomot și a emisiilor. În funcție de modul în care este generată electricitatea, soluția hibridă poate reduce atât zgomotul, cât și emisiile, proprietarul unui astfel de utilaj putând să obțină contracte de lucru ce impun condiții stricte de reducere a nivelului de poluare sau a zgomotului.

În plus, utilajele Metso din această serie pot funcționa în cascadă, în cazul în care există o combinație de mai multe unități diesel-electrice care funcționează împreună. Astfel, sistemul e-Power a unui echipament mobil de sortare poate fi alimentat de la unitatea de putere a unui concasor Lokotrack din apropriere. Aceasta înseamnă înlocuirea a două motoare diesel cu unul, reducându-se și mai mult costurile de operare precum și nivelul de poluare.

 

Beneficii unice pe piață

Aproximativ 50% din portofoliul de echipamente pentru prelucrarea agregatelor este deja electric. Pe baza datelor Metso, o unitate Lokotrack utilizează cu până la 80% mai puține uleiuri în comparație cu modelele anterioare și, de asemenea, comparativ cu alte mărci de pe piață. În plus, modul de acționare dual hibrid reduce și mai mult cantitatea necesară de uleiuri și lubrifianți. Volumul total de ulei hidraulic și lubrifiant din fiecare echipament a fost redus de asemenea cu mai mult de jumătate, astfel mediul este mai bine protejat și costurile de întreținere sunt reduse semnificativ.

Eficiența utilajelor cu acționare hibridă este uimitoare, datorită gradului redus de poluare și unei întrețineri mult mai simple. Dar, acesta este numai începutul: echipamentele cu sisteme plug-in, ce permit interconectarea între ele, au o eficiență operațională cu mult mai bună, de până la 95%. În plus, eficiența unei stații de lucru formate din mai multe echipamente Lokotrack cu funcționare diesel-electrică este mai mare atunci când un singur concasor Lokotrack furnizează suficientă putere prin generatorul său electric pentru a pune în mișcare un al doilea echipament, de exemplu un utilaj de sortare.

Consumul de energie al unui concasor mobil Lokotrack este dat de unitatea sa de concasare, aceasta utilizând aproximativ 2/3 din energia consumată. În concluzie, optimizarea procesului de concasare și sortare reprezintă cheia unui viitor mai durabil, fără bioxid de carbon. Economia de energie se datorează în primul rând utilizării unui singur motor pentru funcționarea concasorului si echipamentului de sortare. Atunci când se utilizează rețeaua electrică direct de către concasor, energia electrică generată de acesta se poate utiliza pentru funcționarea următorului utilaj.

Mesto oferă acum o gamă completă de concasoare și sisteme de sortare mobile, pe șenile, cu acționare electrică. Acestea pot fi alimentare de la un grup electrogen integrat sau conectat la o sursă separată, externă. Astfel, se reduc semnificativ costurile operaționale și nivelul de poluare, păstrându-se același grad înalt de m

Similare

1 din 897