Home Informaţii la zi Inelas Poliuretanos, o firmă de calitate
Inelas Poliuretanos, o firmă de calitate

Inelas Poliuretanos, o firmă de calitate

0

Descoperirile în domeniul industrial reprezintă motorul dezvoltării accelerate din ultima jumătate de secol. Industria construcțiilor a cunoscut însă o dezvoltare liniară, fără salturi spectaculoase tehnologice… cu unele excepții. Există însă și în acest domeniu vizionari care reușesc să revoluționeze tehnologii care păreau de zeci de ani de neschimbat. Și aici începe povestea unei firme deosebite, Inelas Poliuretanos.

Istoria uimitoare a firmei începe în anul 1966, atunci când Cayo Munoz, un talentat jucător de biliard, în timpul unei vizite in SUA a descoperit un produs nou, inovator, care părea util pentru numeroase aplicații industriale: poliuretanul. Acest produs i-a captat atenția și a început să se documenteze asupra proprietăților acestuia dar și a modului prin care poate să îl fabrice în țara natală, Spania.

Mai ușor, dar la fel de rezistent ca și oțelul

Ne-am întâlnit cu domnul Hera Gabriel, director general Inelas Poliuretanos pentru România la standul firmei de la BAUMA, înconjurat de piese, accesorii și consumabile necesare în activități de minerit, reciclare, sortare și tunneling. Toate aceste materiale, realizate în exclusivitatea dintr-un material special, poliuretan, înlocuiesc cu succes oțelul, chiar și acolo unde există forțe mari de abraziune sau rupere, fiind mai ușoare, și de ce nu, mult mai elegante.

De fapt, ne spune dl. Hera, atunci când tehnologiile de producție au fost aduse în Europa, acest produs nu era cunoscut aproape de loc, existând doar câțiva fabricanți, și ei de asemenea pionieri în acest sector industrial: “În anul  1966 Cayo Munoz a înființat o fabrică în Zaragoza, începând să dezvolte diferite formule din materii prime pentru a crea un produs de calitate, la cel mai înalt standard posibil. Astfel a început producția elastomerilor din poliuretan în diferite formule, care au fost numite generic INAPRENE. Aceste formule s-au dovedit foarte utile in majoritatea aplicațiilor industriale legate de abraziune în general, dar și rezistente in contact cu uleiuri, acizi diluați, suportând o mare capacitate de încărcare, rezistență la rupere, elasticitate, aderență la metale, etc. De-a lungul timpului, aceste formule au fost îmbunătățite, de asemenea respectându-se toate normele de calitate și mediu corespunzătoare“.

Utilaje&Construcții: Poate fi considerat o alternativă, sau chiar un material mai bun decât oțelul pentru anumite aplicații industriale?
Hera Gabriel: Poliuretanul înlocuiește cu succes metalul în multe aplicații industriale, în special unde utilajele suferă o puternică uzură prin abraziune, sau în contact cu diferite medii corozive (apă, uleiuri, acizi diluați, intemperii). Trebuie menționat faptul că doar poliuretanul ca material nu crește randamentul în anumite etape ale aplicațiilor ci și tehnologia de fabricare. Vă voi da un exemplu în acest sens: pentru aplicațiile de sortare, pe ciururi se pot monta site din poliuretan în locul sitelor metalice, dar dacă acestea se fabrică cu o tehnologie învechită, acestea vor reduce semnificativ din capacitatea de producție a ciurului, iar ca urmare randamentul scade. Inelas Poliuretanos fabrică sitele deja bine cunoscute printre specialiști INE-FLOW, care datorită suprafeței mare de cernut nu vor afecta productivitatea ciururilor.

Utilaje&Construcții: În ce domenii sunt comercializate, incluzând piața din România?
Hera Gabriel: Produsele fabricate de Inelas Poliuretanos sunt preponderent folosite în minerit, reciclare, sortare și tunnelig, fiind vândute cu succes în peste 30 de țări din întreaga lume. La început, Inelas Poliuretanos a fabricat și utilaje de sortare, pe care le-a echipat cu site din poliuretan INAPRENE. În prezent se lucrează la noi tehnologii, continuând munca de inovație și tehnologizare atât a producției cât și a aplicațiilor industriale, oferind clienților produse personalizate menite să crească randamentul aplicațiilor.

Utilaje&Construcții: Putem considera că este un material care încă nu a fost utilizat la întregul său potențial?
Hera Gabriel: Inelas Poliuretanos SL lucrează la dezvoltarea și îmbunătățirea formulelor din elastomeri, căutând să producă cele mai bune materiale pentru fiecare aplicație industrială în parte.
Inelas Poliuretanos SL nu produce exclusiv utilaje, insă pentru anumite aplicații, atunci când utilajele clasice nu se mai pot îmbunătăți, specialiștii săi fabrică un utilaj special pentru acele aplicații. Un exemplu cred eu interesant pentru constructorii din România: Inelas Poliuretanos SL a fabricat un ciur rotativ modular, cu carcasă complet căptușită cu poliuretan inaprene. Acest tip de ciur a fost montat pentru prima oară în cadrul unei exploatări miniere de mari dimensiuni in Bulgaria, ELLATZITE MED, și s-a dovedit a fi un succes total, fiind montate 12 astfel de utilaje. Tot în acestă mină au fost montate 9.000 m de țevi căptușite cu poliuretan.

În prezent Inelas Poliuretanos SL lucrează cu clienți dedicați în aproximativ 30 de țări, fiind prezent în România din anul 2013. În continuare, această afacere este în dezvoltare, în prezent poliuretanul fiind utilizat din ce în ce mai mult de către firmele din sectorul agregatelor minerale, în general cererea fiind mai mare decât capacitatea de producție.