Home Informaţii la zi Noile freze Wirtgen seria F – Mașini super inteligente
Noile freze Wirtgen seria F – Mașini super inteligente

Noile freze Wirtgen seria F – Mașini super inteligente

0

Wirtgen, specialistul frezelor la rece, duce eficiența de lucru la un nou nivel, lansând la Bauma 2019 o nouă generație de freze de dimensiuni mari. Mașinile inteligente ale seriei F îi ajută pe operatori să mențină un echilibru optim între performanță, calitate și costuri. Din acest punct de vedere, frezele mari de la Wirtgen W 210 Fi, W 200 Fi șiW 200 aduc o contribuție inovatoare în ceea ce privește digitalizarea în reabilitarea drumurilor.

Cu lățimi de frezare flexibile de 1,5-2,5 m precum și adânicimi de frezare de până la 300 de mm, noile mașini Wirtgen acoperă o gamă largă de aplicații, de la reabilitarea stratului de suprafață, până la îndepărtarea completă a acestuia și frezarea fină. În plus, sunt echipate cu motoare ce au puteri de până la 563 kW, în funcție de model.

Prin intermediul abordării CONNECTED MILLING, Wirtgen se focusează strict pe digitalizarea, automatizarea și documentarea operațiunilor de frezare. CONNECTED MILLING reprezintă în practică flux direct al informației între mașină, operator, atelierul de service și departamentul de planificare. În acest scop, Wirtgen a exploatat infrastructura soluției telematice existente WITOS. Sistemul inteligent MILL ASSIST și soluția Wirtgen PERFORMANCE TRACKER (WPT) sunt elemente inovatoare ale CONNECTED MILLING.

MILL ASSIST – Consum mai mic, productivitate mai mare, calitate îmbunătățită

Întrucât condițiile de pe șantiere se schimbă frecvent, operatorul unei freze trebuie să reseteze constant parametrii mașinii, precum viteza tamburului, volumul de apă și viteza de frezare. Obținerea de rezultate optime necesită intervenția manuală în proces, pentru a putea ține cont de proprietățile suprafeței ce trebuie frezată – o sarcină extrem de dificilă din cauza multiplelor operațiuni implicate.
Introducerea noii generații de freze mari de la Wirtgen marchează lansarea primei mașini inteligente capabile să îndeplinească, în mod independent și optim specificațiile de performanță și calitate cerute de operator. Întregul proces de frezare este simulat digital în timp real pe baza unei analize amănunțite a tuturor parametrilor. În modul automat, sistemul de control al mașinii MILL ASSIST selectează pe baza datelor obținute cel mai bun raport dintre performanța de frezare și costurile de operare. Astfel, mașina răspunde în mod inteligent și dinamic la condițiile mereu în schimbare. Acest lucru ușurează munca operatorului și îmbunătățește, în același timp, performanța mașinii, reducând totodată consumul de motorină, apă și pe cel de unelte, precum și emisiile de dioxid de carbon și pe cele de zgomot.

WPT pentru frezele mari construite după anul 2010

PERFORMANCE TRACKER reprezintă completarea ideală la soluția telematică a Grupului Wirtgen, WITOS, ce asigură urmărirea transparentă a performanței de frezare. Atunci când operațiunea de frezare a fost îndeplinită, un raport de măsurare este generat în mod automat în format Excel sau PDF și transmis prin email, de exemplu, către departamentul de control al mașinii. Alături de noua serie F, toate frezele mari produse de Wirtgen în și după 2010, pot fi dotate cu WPT.
Interfața om-mașină optimizează operarea prietenoasă cu utilizatorul

Noul concept de operare optimizează comunicarea integrată dintre om și mașină. Cu ajutorul softurilor special create pentru cerințele frezării la rece, mașina îi oferă operatorului toate informațiile importante legate de procesul de frezare și de statusul acesteia. Operatorii de freze pot vedea acum toate informațiile care până acum erau afișate pe trei monitoare diferite, în mod rapid și clar, pe un singur monitor.

Softurile pot înregistra toți parametrii relevanți și pot monitoriza și controla mașina, în același timp. Între timp, operarea este intuitivă și extrem de ergonomică. Toate funcțiile și statusurile mașinii pot fi văzute pe un singur monitor de control de mari dimensiuni, de 7 inchi. Toate operațiunile LEVEL PRO ACTIVE pot fi controlate de pe un monitor de control de 5 inchi ce poate fi montat, de asemenea, pe partea dreaptă sau cea stângă a mașinii. În plus, pot fi integrate alte două monitoare de până la 2 inchi cu butoane preferate, ce îl pot ajuta pe operator să îndeplinească toate funcțiile esențiale de control, la bun sfârșit, cu maximă eficiență.

Sistemul de nivelare precisă LEVEL PRO ACTIVE cu noi funcții automate

Odată cu integrarea completă a sistemului LEVEL PRO ACTIVE în sistemul de control al mașinii, funcțiile cheie ale acesteia au fost puse în legătură una cu cealaltă, iar rezultatele precise de frezare au fost pre-programate. Sistemul de nivelare cuprinde, totodată, multiple funcții adiționale. Spre exemplu, posibilitatea de a ridica întreg sistemul de lucru atunci când trece peste un capac de canal sau o gură de vizitare montată în sol crește vitetza de lucru.  LEVEL PRO ACTIVE furnizează, de asemenea, suport activ și precis atunci când mașina este poziționată la începutul celei de-a doua porțiuni de frezare, ceea ce îmbunătățește enorm calitatea suprafeței frezate.

Schimbarea simplă și rapidă a tamburului de frezare, în doar 15 minute

Cu cât un tambur este schimbat mai ușor și mai repede, cu atât mai rapid freza se poate reîntoarce la lucru pentru a duce lucrarea la bun sfârșit și a putea produce bani. Cu ajutorul Multiple Cutting System (MCS), tambururile de frezare cu aceeași lățime de frezare, dar cu distanță diferită între unelte, pot fi acum schimbate cu ajutorul unor unelte adiționale, în doar 15 minute – o funcție inovatoare și unică în industrie.

Prima operațiune este aceea de deschidere automată, hidraulic, a ușii laterale de vizitare. Apoi, tamburul de frezare este conectat la un bolț principal. Un levier de desfacere furnizat de WIRTGEN este poziționat deasupra bolțului de fixare a echipamentului, iar șurubul este slăbit prin simpla apăsare a unui buton de către dispozitivul de rotație a tamburului de frezat. Tot ceea ce operatorii trebuie să facă este  să scoată șurubul și apoi tamburul de frezare.
Ușurința cu care tambururile de frezare cu distanță diferită între unelte pot fi schimbate pentru a lucra în aplicații specifice oferă numeroase avantaje. Acest aspect nu doar mărește productivitatea mașinii (trecerea la tamburul adecvat de frezare pentru fiecare lucrare în parte reduce semnificativ costurile de uzură), ci le permite clienților Wirtgen să răspundă în mod rapid și flexibil la cerințele mereu în schimbare întâlnite zilnic pe șantier.

Schimbarea întregului tambur de frezare în doar o oră

Datorită noului mod de schimbare a unității tamburului de frezare, cele cu lățimi diferite – 2,0 m, 2,2 m sau 2,5 m pentru W 210 Fi șis 1,5 m, 2,0 m sau 2,2 m – pot fi utilizate pentru frezele W 200 Fi/W 200 F. Unitatea preasamblată a tamburului de frezare poate fi schimbată acum în doar o oră.