Informaţii la ziNewsOnlineProductie, transport, si turnare asfalt si betonslide

Noua generație de finisoare Vögele: cu două lungimi avans

Firmele specializate în construcția de drumuri pot comanda deja utilajele viitorului: producătorul mondial de utilaje și tehnologii pentru drumuri Wirtgen a prezentat în cadrul Bauma două finisoare de asfalt considerate extrem de avansate tehnologic, și anume modelele Vögele SUPER 1900-5(i) și SUPER 2100-5(i), precum și grinzile de lucru extensibile AB 500 și AB 600. Finisoarele din seria Highway Class se descurcă perfect în orice context, pe un șantier de autostradă sau orice alt proiect de anvergură

Finisorul SUPER 1900-5(i) lucrează eficient pe lățimi de asfaltare cuprinse între 2,55 și 11,5 m iar modelul SUPER 2100-5(i) pentru cele de până la 14 m. Ambele finisoare fac parte din cea mai nouă generație Seria 5 oferind o productivitate excepțională datorită sistemului de lucru flexibil, modular, fiind orientate spre economie și durabilitate, dar și un mod simplu de utilizat, în special datorită gradului înalt de automatizare a proceselor de lucru.

 

Mai mult confort și siguranță pentru utilizatori

Ca de obicei, pentru  Vögele cerințele utilizatorilor reprezintă direcția de dezvoltare a noilor utilaje. Astfel, noua generație de finisoare din seria 5 a optimizat și mai mult sistemul de operare ErgoPlus care, cu ecranul său tactil și suportul pentru smartphone, oferă acum mai multă integrare a utilajului în conceptul de șosele digitale. Noua funcție Paver Access Control (PAC) permite pregătirea pentru lucru a noilor generații de finisoare mai rapidă, mai simplă și mai sigură. Datorită unității de comandă și control montate pe grinda de lucru, toți pașii necesari pornirii utilajului, cum ar fi aprinderea luminilor, pornirea motorului diesel, pornirea sistemului de control al mașinii, ridicarea sistemului de acoperire și blocarea acestuia în poziție, precum și coborârea grinzii de lucru, se pot face acum în siguranță și de la nivelul solului. Acest mod de pornire a activității zilnice crește nivelul de siguranță al lucrului pe șantier și economisește timp, deoarece operatorul nu mai poate uita să blocheze acoperișul în poziția de lucru și poate începe încălzirea grinzii de lucru de îndată ce a ajuns pe platformă.

Combinația dintre funcțiile de lucru PAC și Light Package Plus oferă un confort și o siguranță suplimentară, sistemul de iluminare integrat asigurând o lumină uniformă pentru întreaga zonă de lucru. Deoarece luminile sunt integrate permanent în structura acoperișului, nu mai este necesar să se transporte și monteze pe șantier echipamente de iluminare separate.

Viitorul este al sistemelor automate

Automatizarea proceselor de pregătire și lucru este și mai avansată în cazul noilor finisoare de asfalt SUPER 1900-5(i) și SUPER 2100-5(i),în special datorită noilor sisteme de asistență pentru lucru și control. Automatizarea proceselor nu numai că previne erorile de asfaltare, ci crește considerabil eficiența, precum și calitatea suprafeței așternute. Exemple de sisteme automate eficiente este AutoSet Plus, deja integrat în unele utilaje Vögele și testat pe șantiere, precum și două funcții noi: Niveltronic Plus Assist și Edge Control.

Sistemul automat AutoSet Plus a fost revizuit pentru finisoarele din generația a 5-a, acesta primind noi funcții care permite simplificarea și mai mult a mișcărilor de lucru. Astfel, sistemul  Niveltronic Plus Assist asistă operatorul de  pe finisor pentru ca acesta să obțină o asfaltare de precizie, conformă cu profilurile de secțiune transversală predefinite de proiectant și încărcate în memorie. Parametrii de asfaltare sunt încărcați direct pe ecranul principal și astfel se poate monitoriza permanent modul de avansare al lucrării.

Sistemul electronic Edge Control permite un control exact al lățimii grinzii, dar și a direcției de deplasare, cu ajutorul unui fir de ghidare. Profilul de referință fizic este detectat cu ajutorul unui senzor sonic. Deoarece în viitor se prevede introducerea controlului integral autonom al lățimii grinzii, pe baza unor date primite în 3D, sistemul actual de măsurare a lărgimii acesteia este montat pe verinele hidraulice de reglare pe verticală.

 

Imediat operațional, profitabil în același timp, dar și economic

Având în vedere creșterea prețurilor materiilor prime, măsurile de reducere a costurilor devin, de asemenea, din ce în ce mai mult un factor important în măsurarea eficienței unui șantier de drumuri, motiv pentru care la finisoarele din generația a 5-a specialiștii de la Vögele au avut în vedere ca acestea să ofere timpi de pregătire în vederea lucrului reduși, o logistică îmbunătățită, în general o disponibilitate sporită a utilajelor. Pe lângă noua funcție Paver Access Control (PAC), conceptul de operare intuitiv ErgoPlus 5, optimizat, precum și funcția automată AutoSet Plus, controlul optimizat al întregului convoi de asfaltare are un rol important în creșterea profitabilității unui șantier.

Noul sistem de control al mișcării materialelor utilizate pentru asfaltarea unui drum previne vârfurile de încărcare și facilitează formarea unei rezerve optime de material în fața grinzii pe parcursul întregului proces de asfaltare. În timp ce avantajele sunt evidente pentru lățimi de asfaltare relativ mari, sistemul Power Tunnel, disponibil opțional, își poate demonstra calitățile în primul rând la lucrările de asfaltare care implică utilizarea grinzii fără extensiile mecanice. Plăcile de limitare cu extindere hidraulică asigură un nivel optim al înălțimii materialului în fața grinzii, chiar și atunci când extensiile hidraulice ale acesteia sunt la maxim.

Sistemul optimizat pentru reducerea emisiilor Vögele EcoPlus

Ambele finisoare sunt echipate cu un motor diesel puternic, cu 6 cilindri, răcit cu lichid, de la John Deere. Astfel, Wirtgen demonstrează încă o dată că motto-ul său „Aproape de clienții noștri” funcționează, firmele de construcții de drumuri fiind sigure că activitatea de service se face dintr-o singură sursă. Finisorul SUPER 1900-5(i) dezvoltă o putere de 149 kW la 2.000 rpm, în timp ce motorul utilajului SUPER 2100-5(i) furnizează 187 kW la 2.000 rpm. Modul de lucru ECO, care poate fi utilizat pe majoritatea șantierelor, reduce costurile șantierului și nivelul de zgomot în timpul lucrului.

Noua generație de finisoare este echipată cu sistemul optimizat Vögele EcoPlus care asigură un nivel de emisii foarte redus. De asemenea, alte funcții implementate pe utilajele din generația a 3a, care au fost îndelung verificate în condiții reale de lucru, precum cutia de viteze splitter, acționarea tamperului optimizată din punct de vedere energetic și sistemul de control a temperaturii circuitului uleiului hidraulic sunt înglobate și în noua generație de finisoare. Noul ventilator cu viteză controlată, măsurile suplimentare de izolare fonică și modul de deplasare optimizată a materialelor au făcut ca noile utilaje să fie mult mai eficiente, mai puternice și mai silențioase.

Grindă de așternere de ultimă generație

Vögele oferă acum grinda potrivită pentru fiecare aplicație, toate oferind performanțe deosebite. Noile grinzi extensibile AB 500 și AB 600 din generația a 5a au un mod de utilizare simplificată pe șantier, reducând, de exemplu, timpul de instalare și pornire. Rezistențele de încălzire mai puternice oferă o încălzire mai rapidă a acestora. Funcția Dual Power Shift, reglarea hidraulică a cursei tamperului, asigură o economie și mai mare de timp și o optimizarea foarte bună a procesului. Această tehnologie a fost testată pe grinzile cu lățime fixă SB 300 și SB 350 din generația a 3a.

Similare

1 din 887