Home Informaţii la zi Noul buldozer Cat® D5 – Performanțe de generație următoare și tehnologii de top
Noul buldozer Cat® D5 – Performanțe de generație următoare și tehnologii de top

Noul buldozer Cat® D5 – Performanțe de generație următoare și tehnologii de top

0

Producătorul american Caterpillar este unul dintre cei mai performanți constructori de utilaje mondiali, lansând în fiecare lună noi modele de utilaje care înglobează tehnologii de ultimă oră. De această dată, noul buldozer aduce un avans tehnologic și deci ca și performanțe comparativ cu generația anterioară.

Dacă vă faceți griji că un utilaj performant are nevoie de un operator pe măsură, Cat® D5 oferă o soluție și la această problemă, astfel ca să poată fi exploatat la întregul său potenția, cu costuri de operare și întreținere reduse.

Rapid și receptiv la comenzi, dar și la mediul de lucru, utilajul oferă mai multă putere ca niciodată pentru cele mai grele operații, precum cele de decopertare și o precizie foarte mare pentru cele de nivelare. Cu un motor ce dezvoltă o putere de 127 kW și masă operațională cuprinsă între 17.180 și până la 19.170 kg, noul buldozer D5 ia locul renumitului model D6N, vândut cu succes pe întreg mapamondul. Nu trebuie uitată nici transmisia complet automată care asigură o accelerare continuă, astfel încât orice sarcină poate fi îndeplinită în cel mai scurt timp.

Valoarea genrației următoare        

D5 duce performanța predecesorului D6N la un nivel mult mai înalt, cu mai mulți cai putere și o greutate mai mare, capacitate de direcție îmbunătățită și o serie de alte elemente tehnologice pentru a-i ajuta pe operatori să lucreze mai mult în mai puțin timp, deci cu un randament superior.

O transmisie complet automată cu trei trepte de viteză și blocarea convertizorului asigură cicluri de lucru mai rapide, o putere optimă și un consum eficient de combustibil. Controlul direcției este acum precis și simplu, datorită transmisiei automate, modificările aduse sistemului de direcție și unui grup motopropulsor mai stabil.

Cabina complet reproiectată oferă un confort mai bun pentru operator, deci implicit o productivitatea a acestuia mai mare. Practic, operatorii buldozerului Cat® D5 au mai mult spațiu, reglaje multiple pentru scaun și comenzile situate ergonomic, totul pentru a asigura un confort maxim. Specialiștii grupului au prevăzut o nouă interfață pentru operator, darorită unui ecran tactil, ușor de utilizat, cu diagonala de 254 mm (10 inci). O cameră retrovizoare de înaltă definiție, oferită în dotarea standard oferă imagini direct pe ecranul principal. Vizibilitatea operatorului asupra întregului spațiu din jurul utilajului a crescut, suprafața de geam a cabinei mărindu-se cu aproximativ 15% dar și datorită designului nou al capotei, cu un unghi de înclinare mai mare, care aduce cu 30% mai multă vizibilitate asupra zonei de lucru în general și a lamei în special.

Tehnologii eficiente, unice

Cat® D5 are sistemul Cat GRADE 3D integrat din fabrică. Acesat este updatat la generația următoare. De asemenea, senzorul inerțial performant IMU crește viteza de lucru și precizia de lamei fără a utiliza senzori de poziție montați în cilindri. În acoperișul cabinei sunt integrate antene mai mici, care sunt mai bine protejate față de loviri, iar receptoarele GPS sunt montate în interior, fiind securizate automat odată cu blocarea ușilor cabinei.

Sistemul utilizează de asemenea o interfață GRADE pentru operator, mai intuitivă, cu operare similară unui telefon inteligent, fiind astfel foarte ușor de folosit de către operatori. Platforma OS Android existentă permite instalarea de aplicații personalizate pentru mai multă versatilitate. Tehnologia AutoCarry™ este inclusă în sistemul Cat GRADE 3D aceasta comandând automat mișcările de ridicare ale lamei sau calculând în timp real gradul de încărcare la împingere al acesteia, menținându-l la o valoare constantă și astfel oferind o productivitate aproape de valoarea maximă, cu o alunecare minimă la înaintare.

Cat® D5 este disponibil în configurație standard sau LGP (presiune scăzută la sol), cu lamă cu braț de împingere sau lamă VPAT (cu unghi de înclinare variabil). Este disponibilă la cerere o lamă VPAT pliabilă pentru a respecta normele locale privind lățimea de transport. Buldozerele configurate pentru Deșeuri, Silvicultură/Defrișări au protecții și alte caracteristici speciale instalate din fabrică pentru a lucra în cele mai dure aplicații.

Despre noile Tehnologii GRADE:

 • Cat GRADE cu Slope Assist™ asigură poziționarea lamei când nu există semnal GPS sau alt hardware adăugat. Noul ecran LCD face ca utilizarea sa să fie foarte simplă.
 • Cat Slope Indicate este ofertat în dotarea standard, calculând valorile pantei transversale și orientarea înainte/înapoi a utilajului pe monitorul principal, oferind operatorului posibilitatea de a verifica poziția de lucru mai rapid și mai ușor.
 • ARO (Attachment Ready Option). Reprezintă o opțiune, fiind un  atașament ce este pre-echipat din fabrică. Acesta asigură suporții de montare și întreg sistemul hardware, simplificând instalarea ulterioară a unui sistem aftermarket de control al lamei. Astfel, ee noul D5 instalarea oricărui sistem de control al lamei este acum extrem de ușoară.

Pentru performanțe de top și nivelări de calitate, pe lângă funcțiile GRADE, operatorul are la îndemână și alte tehnologii simple. De exemplu, sistemul Blade Load Monitor oferă un feedback în timp real asupra sarcinii reale a lamei comparând-o  cu sarcina optimă, astfel putând optimiza capacitatea de împingere.

Un alt sistem cu siguranță apreciat de operatori este Traction Control (controlul tracțiunii), care detectează riscul de patinare și reduce temporar puterea la nivelul șenilei care alunecă, operatorul putând rapid să ajusteze sarcina lamei și să limiteze alunecarea șenilei.

De asemenea, Stable Blade (lamă stabilă) reglează automat, în funcție de informațiile primite, comenzile operatorului pentru lamă, acesta putând realiza suprafețe mai netede atunci când excavatorul este utilizat pentru nivelări manuale.

Telematica îmbarcată

Tehnologiile telematice Cat LINK simplifică gestionarea șantierelor – prin colectarea de date generate de echipamente, materiale și oameni – și redarea acestora în formate personalizate. Acestea oferă funcții bine definite, precum:

 • Product Link™ colectează date automat și cu precizie date de la toate utilajele unei flote, orice tip și orice marcă, acestea putând fi vizualizate on-line prin intermediul aplicațiilor web și mobile.
 • VisionLink® permite accesul la informații oricând și de oriunde, permițând accesarea acestora prin conexiune celulară sau prin satelit, sau ambele.
 • Remote Services (servicii la distanță) asigură tehnologii integrate în sistemul general precum Remote Troubleshoot (diagnoză de la distanţă)  și Remote Flash (upgrade de soft la distanță), utilajul devenind mai eficient chiar în timp ce lucrează pe șantier.
 • Cu Application Profile & Operator ID (Profilul Aplicației și ID pentru Operator) sunt salvate setările preferate ale operatorului pentru utilajul respectiv. ID-ul Operatorului cu Cod de Securitate asigură, opțional, un nivel suplimentar de securitate – operatorul trebuie să introducă un ID (număr de identificare) înainte de a porni utilajul.

Grup motopropulsor extrem de stabil

D5 îmbunătățește controlul direcției și controlul în pantă cu comenzi avansate, care controleaza automat trenul de rulare și sistemul de frânare. Utilizarea acestora nu mai presupune ca operatorul să efectueze alte comenzi, sistemul lucrând automat.

 • Hill Descent Control menține viteza preselectată a utilajului, fără a folosi frânele de serviciu, pentru mai mult control atunci când lucrați utilajul lucrează în pantă.
 • Hill Hold cuplează automat frânele în poziția de așteptare atunci când transmisia este în poziție neutră în pantă.
 • Decel Brake Pedal controlează viteza utilajului până la o oprire completă, sau pentru un control constant pentru reducerea vitezei.
 • Steering Radius Control folosește comanda de direcție și pedala de decelerare pentru a reduce automat viteza atunci când est atacat un unghi de virare mai strâns, oferind în plus mai multă manevrabilitate.

Trecerea de la D6N la D5 face parte dintr-un efort de a simplifica numele modelelor de buldozere Cat. În următorii ani, gama de buldozere Cat va fi redenumită de la cel mai mic la cel mai mare model – D1 la D11 – cu un singur model pentru fiecare clasă de mărime și fără litere complementare, cum ar fi „N“, „K“, „T.“