Home Constructii Constructii civile Piața construcțiilor- o revenire anunțată
Piața construcțiilor- o revenire anunțată

Piața construcțiilor- o revenire anunțată

0

Pornind de la premiza că stabilizarea industriei construcţiilor de la nivel European care se va produce în următorii ani (potrivit datelor furnizate de Euroconstruct, în perioada 2014-2016 este estimată o creștere de 2% pe an), se va reflecta automat și pe piaţa internă, am cerut părerea unor jucători importanţi și a asociaţiilor de profil din România privind factorii care ar putea adduce acestui sector, evoluţia mult-așteptată.

Richard Burleigh, Președintele Skanska Development România

„Încă din 2013, de când am început primul proiect pe piaţa din România (Green Court Bucharest), am fost martorii unei creșteri constante a segmentului de construcţii, o creștere uniformă, sustenabilă, care confirmă trendurile europene din acest domeniu. 2014 a fost un an memorabil, cu numeroase mișcări importante în zona de construcţii și dezvoltări imobiliare, iar acest lucru ne determină să credem că 2015 va fi un an la fel de dinamic. Lucrurile au început deja să se miște în toate segmentele, mai ales pe partea de birouri, retail și rezidenţial, unde vedem din ce în ce mai mulţi jucători activi. Pe segmentul construcţiilor de clădiri de birouri asistăm la o consolidare a zonei Floreasca – Barbu Văcărescu, care se transformă în principalul hub de business din București, iar în zona de retail se anunţă multe schimbări, cu noi centre comerciale, atât în București, cât și în alte orașe mari din România.

Previziunile pentru 2015 sunt optimiste. Ne vom concentra pe construirea unor relaţii durabile cu partenerii noștri de afaceri: subcontractori, furnizori și alţi parteneri, și ne vom implica activ în promovarea transparenţei și eticii în business, precum și în prioritizarea sănătăţii și securităţii la locul de muncă în toate proiectele noastre.” 

Tiberiu Andrioaie, Secretar General al Patronatului Societăţilor din Construcţii

„Din analizele efectuate în ultimii ani, am remarcat că, în lipsa unui program fluent de investiţii publice, nici investitorii privaţi nu au îndrăznit să își plaseze capitalul pe piaţă. Acest lucru denotă faptul că statul, ca principal beneficiar al proiectelor majore, este cel care fixează trendul. Mai mult, acesta nu trebuie decât să creeze premise minime de facilitare a investiţiilor, iar investitorii privaţi vor fi foarte interesaţi să le fructifice, plasându-și capitalul propriu în economie. În acel moment, se va redeschide un cerc virtuos al mediului economic, din care va avea de câștigat și sectorul construcţiilor, dar la care acesta și contribuie, atât prin capitalul material și de competenţă, cât și prin capitalul uman, știut fiind că domeniul înglobează un important volum de locuri de muncă. Nevoia semnificativă de investiţii, coroborată cu lansarea noilor axe de finanţare cu fonduri europene din noul ciclu financiar 2014-2020, vor permite restartarea economiei, și implicit a sectorului construcţiilor.

Cel mai probabil, startul va fi dat de investiţiile industriale și de infrastructură pentru că acestea au un rol productiv și crează locuri de muncă stabile. Rezultate semnificative vor fi observate în scurt timp, și în cazul investiţiilor în spaţiile de locuit, pentru că un număr mai mare de persoane își vor permite să le deţină. Până atunci, doar pe fondul dorinţei potenţialilor clienţi de a-și îmbunătăţi condiţiile locative, investiţiile în spaţii rezidenţiale rămân sporadice, limitate și strict conjuncturale, în raport cu potenţialul pieţei. Pentru a asigura o dezvoltare durabilă, Patronatul Societăţilor din Construcţii susţine orice program care stimulează investiţiile, contribuie prin experţii proprii la simplificarea legislaţiei specifice, la scăderea presiunii fiscalităţii, la pregătirea capitalului uman, precum și la încurajarea anternaţionalizării firmelor.”

Claudiu Georgescu, Președintele APMCR, despre piaţa materialelor de construcţii din România  despre evoluţia vânzărilor de materiale de construcţii în 2014. Trenduri și estimări pentru 2015

* „În 2014, vânzările de materiale au urmat aproape trendul de scădere al industriei construcţiilor. Cu toate acestea, exportul unor produse de construcţii a făcut ca piaţa de profil să aibă o scădere mai mică decât industria construcţiilor”.

* „Ţinând cont de majorările de preţ anunţate la energie (gaze,energie electrică) problemele principale din 2015 vor fi cele ale corelării unei productivităţi mari cu un volum al producţiei, conform cerinţelor pieţei. Dacă economia va crește, vom urma și noi trendul”.

Strategia din 2015 privind sprijinirea producătorilor de materiale de construcţii

* „APMCR va acţiona pentru repornirea investiţiilor, pentru alocarea unor fonduri importante, destinate cercetării pentru produsele de construcţii, legate de noile concepte (ciclu de viaţă, economie circulară, etc)”.

* „Vom acţiona totodată pentru creșterea prezenţei produselor românești peste graniţe, organizând în cooperare cu Ministerul Economiei pavilioane naţionale la târgurile de la Beirut, Istanbul și Tbilissi”.