Home Informaţii la zi „Răspuns de urgență” – coroziunea unei conducte de petrol brut
„Răspuns de urgență” – coroziunea unei conducte de petrol brut

„Răspuns de urgență” – coroziunea unei conducte de petrol brut

0

Deși a fost construită abia în 2012, conducta pentru petrol brut din apropierea orașului Videle a fost atât de corodată încât era posibilă o oprire completă în orice moment. Cum se putea rezolva problema? Cea mai bună soluție a fost considerată o reabilitare rapidă cu ajutorul alunecării.  Prin urmare, compania care se ocupa de întreținerea conductelor OMV Petrom a apelat specialistul în reabilitarea conductelor sub presiune Rädlinger primus line GmbH, prin intermediul partenerului lor de instalații din România CIS GAZ, pentru reînnoirea acesteia pe o lungime de 11,9 kilometri – cel mai mare proiect Primus Line® de până acum.

Conducta de oțel carbon din România transportă țiței crud greu de la sursele din câmpurile petroliere „Park 10 Balaria” până la stația de depozitare „Depozitul 4 Anghelesti”, trecând mai multe stații de pompare pe drum. O inspecție din vara anului 2018 a relevat faptul că bacteriile SR puternic corozive ce trăiesc în petro au subțiat considerabil pereții conductei. De la punerea în funcțiune a conductei DN 300 în 2012, operatorul și proprietarul OMV Petrom a investit în mod repetat în curățarea și întreținerea sa, intenționând să prelungească durata de viață și să prevină atât coroziunea cât și eroziunea internă. Dar de această dată situația era atât de critică încât a fost necesară o reabilitare imediată și completă a conductei.

Reparație rapidă cu Primus Line® 

Așadar, în octombrie 2018, OMV Petrom a solicitat remedierea rapidă a întregului tronson specialistului de reabilitare a conductelor sub presiune fără săpătură Rädlinger primus line GmbH din Germania.

Analize exhaustive realizate la fața locului au arătat specialiștilor grupului că sistemul de alunecare Primus Line® reprezintă cea mai potrivită și mai eficientă soluție pentru acest caz de urgență. Pe lângă instalarea sa rapidă – conducta existentă este utilizată pe rol de canal de instalare – și mici gropi tehnologice de lucru, acest sistem iese în evidență prin rezistența sa la hidrocarburi și chimice. Alte elemente care au pledat în favoarea sistemului Primus Line® ca fiind cel mai apropriat de necesitățile acestui proiect au fost flexibilitatea sa, care permite atacarea unor curbe de până la 45 grade, dar și faptul că poate fi utilizat pe tronsoane cu lungime curpinsă între 300 și 2.500 de metri. Și, cel mai important, termenul de livrare extrem de scurt pentru această lucrare: la numai zece săptămâni de la lansarea comenzii,  întreaga cantitate de Primus Liner era deja ajunsă acolo unde trebuia montată.

Instalare contracronometru pentru fiecare etapă

Instalarea a început în decembrie și a fost executată de CIS GAS, specialist și furnizor de soluții unice pentru construcția și integritatea conductelor și partenerul român Primus Line®. CIS GAS a efectuat lucrările de instalare în două intervale de timp de două săptămâni fiecare, incluzând 15 secțiuni individuale cu o lungime totală de 11,9 kilometri. Primele cinci secțiuni au fost finalizate până la sfârșitul anului 2018, restul de zece la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie 2019. Deși Primus Line® are un diametru mai mic de DN 250 în comparație cu conducta gazdă, presiunea de funcționare de 20 bar a fost menținută la aceleași valori.

În acest caz, Primus Line® a acționat ca „respondent de urgență”, remarcându-se prin rapiditatea de lucru și rezistența chimică deosebită a materialului. Astfel, a fost menținută funcționarea conductei de țiței și și sa prelungit și durata de viață a acesteia. În curând, va începe renovarea următorilor patru kilometri ai conductei Videle.

Despre Primus Line®

Primus Line® este o soluție flexibilă de montaj prin alunecare pentru reabilitarea fără săpături suplimentare a conductelor sub presiune, conform normelor EN ISO 11295: 2018-06. Sistemul constă dintr-o căptușeală flexibilă armată cu Kevlar® și fitinguri de capăt special proiectate.

Căptușeala este autoportantă și nu este atașată la conducta gazdă, rămânând un spațiu inelar liber. Dezvoltat de ingineri cu experiență, sistemul este potrivit pentru diferite medii, cum ar fi petrol, gaz și apă.

 

tags: