Home Constructii Șantierele au intrat în era Intelligent Machine Control
Șantierele au intrat în era Intelligent Machine Control

Șantierele au intrat în era Intelligent Machine Control

0

În aprilie 2013, Komatsu a revoluționat industria construcțiilor din întreaga lume prin lansarea primului său buldozer D61EXi / PXi-23 ce avea integrat din fabrică, pentru prima dată în lume, un sistem inteligent automat de control numit iMC (Intelligent Machine Control). Acesta a fost prezentat în cadrul expoziției Bauma, marcându-se astfel începutul unei noi ere în domeniul construcțiilor. Firmele din întreaga lume care utilizează acest sistem inteligent de control integrat în utilajele lor Komatsu au simțit imediat o schimbare radicală prin creșterea spectaculoasă a eficienței la nivelul întregului șantier.

Mai eficient – mai rapid – mai inteligent

Utilizate de către mii de operatori și testate, din punctul de vedere al eficienței, de către antreprenori din întreaga lume, utilajele ce au integrat sistemul iMC au dovedit de fiecare dată superioritatea acestei tehnologii și avantajele importante care le oferă. Tehnologia exclusivă Komats integrată în utilajele terasiere cele mai importante dintr-un șantier, respectiv în excavatoare și buldozere, a adus de fiecare dată, indiferent de tipul șantierului și condițiile meteo, o productivitate și deci câștiguri care nu au mai fost atinse până în momentul utilizării lor.

Cum funcționează iMC

Printre alte avantaje, sistemele inteligente montate de către Komatsu din fabrică pe utilajele sale terasiere reprezintă următoarea etapă a utilizării stațiilor exterioare totale 3D utilizate în prezent. iMC oferă rezultate net superioare, chiar și dacă operatorul nu este unul experimentat. Diferența între iMC și alte tehnologii de control al săpării utilizate în prezent constă în calitatea finală a lucrării, în cazul tehnologiei producătorului Komatsu nefiind necesare lucrări de finisare. Practic, utilajul aduce suprafața terenului direct la cotele finale impuse de arhitecți, fără a fi influențat de gradul de înclinare sau complexitatea acesteia.

Astfel, prin eliminarea unor etape de lucru, costurile de producție sunt mult reduse, iar suprafața finală a terenului corespunde exact cotelor din planul general de execuție. Și acest lucru este posibil cu același utilaj care inițial a mutat mii de metri cubi de pământ, și care acum poate finaliza rapid ultimii centimetri pentru o nivelare perfectă!

Excavatoarele inteligente

Pur și simplu, după integrarea tehnologiei iMC excavatoarele hidraulice nu mai sunt la fel, comparativ cu cele clasice. Operatorul nu mai trebuie să fie concentrat asupra unei probleme extrem de presante, în mod normal, și anume faptul că poate săpa prea adânc și deteriora suprafața finală. El trebuie să fie atent acum numai asupra deplasării cupei și descărcării ei. Astfel, apare un alt avantaj, șantiere devenind mult mai curate și mai sigure.

De la excavarea cantităților mari de material și până la etapa de finisare a suprafețelor de lucru, excavatoarele inteligente Komatsu îmbunătățesc drastic productivitatea, calitatea lucrărilor și siguranța pe șantier.

Cele mai grele sarcini devin simple datorită sistemului automat de control, utilizarea acestuia permițând funcționarea în mod autonom, productivitatea crescând spectaculos cu până la 30%, în special prin creșterea vitezei de lucru și scăderea timpului necesar pentru un ciclu complet de săpare/descărcare.

Buldozerele inteligente

Buldozerele inteligente Komatsu pot funcționa în modul automat, de la decaparea suprafeței și până la finisarea perfectă. Componentele de control care înainte erau montate pe lamă, sunt acum înlocuite cu o antenă GNSS situată pe acoperiș, o unitate de control inerțial îmbunătățită (IMU +) și cilindrii hidraulici cu control automat al cursei, conectați la sistemul iMC, toate componentele fiind montate direct din fabrică. Astfel, operatorul poate lucra mai mult și mai bine, datorită eliminării problemelor zilnice ce apar la instalarea și dezinstalarea antenelor și cablurilor.

Opinia utilizatorilor utilajelor cu sistem inteligent iMC încorporat

Mai puțin personal tehnic și mai multă siguranță – O constatare general valabilă: prin utilizarea iMC nu mai este nevoie de personalul tehnic necesar verificării nivelului real al cotelor finale. Și cum verificarea cotelor, în mod normal, trebuie făcută permanent, prin reducerea numărului de muncitori la sol, se reduce semnificativ și riscul de accidente de muncă.

Control exact al costurilor și planificare detaliată a etapelor de lucru – Controlul calității și eficienței se face permanent, chiar și de la distanță, datorită sistemului automat de control prin satelit Komtrax, care se regăsește în dotarea standard al tuturor utilajelor Komatsu. Astfel, acesta oferă rapoarte de lucru detaliate, care permit evaluarea detaliată a costurilor de exploatare și optimiza planificarea etapelor viitoare de lucru ale fiecărui șantier.

Peste 2 milioane de ore de lucru – buldozerele și excavatoarele hidraulice Komatsu, echipate cu sistemul inteligent de control al mașinilor iMC au demonstrat de fiecare dată că lucrează la fel de eficient și de sigur, cu mult mai eficient și cu mai multă siguranță decât utilajele clasice.

Inovațiile Komatsu pentru o nivelare perfectă

Cupa înclinabilă automat – Calitatea suprafeței finale a terenului reprezintă de multe ori o problemă tehnică extrem de delicată în momentul recepției, respectarea strictă a cotelor și gradul de nivelare fiind esențiale pentru orice tip de construcție ulterioară. Excavatoarele Komatsu cu sistem inteligent de control iMC pot utiliza pentru a obține o calitate a suprafeței finale a terenului perfectă cupa înclinabilă automat dezvoltată special de către producătorul japonez.

Aceasta este singura cupă existentă pe piața construcțiilor care poate să se încline în timpul nivelării automate a suprafețelor. De asemenea, operatorul poate urmări toate mișcările sale în timp real, obținându-se astfel mai multă flexibilitate și eficiență.

 

MARCOM RMC ’94Servicii inteligente

Societatea MARCOM RMC ’94 este unicul distribuitor autorizat pentru România a întregii game de utilaje terasiere Komatsu. Specialiștii săi sunt pregătiți pentru a oferi sfaturi de specialitate privind șantierul dvs. și avantajele care le obțineți prin utilizarea sistemelor de control inteligente Intelligent Machine Control – iMC.

Rețeaua de vânzări și service din întreaga țară asigură funcționarea la parametrii optimi a utilajelor Komatsu și sistemelor inteligente de control integrate.

Pentru orice informație și pentru comenzi puteţi apela la telefon 0722.30.30.26 sau scrie la adresa de email  office@marcom.ro.

 

 

Scurtă prezentare a sistemului iMC

Sistem 3D de control al utilajului integrat din uzină

  • Antene GNSS (Global Navigation Satellite System) integrate în structura utilajului,
  • Cilindrii hidraulici cu sistem automat de detectare a cursei,
  • IMU, senzor de măsurare inerțială,
  • Sistem de comandă cu ecran tactil,
  • Operatorul poate alege între mai multe moduri de lucru,
  • Controlul automat în timp real al calității și cotei suprafeței terasamentului.

Motor puternic, ce respectă cele mai dure norme de reducere a poluării

Proprietarul beneficiază de toate facilitățile Komatsu Care – pachetul de întreținere completă a utilajelor Komatsu

Sistem integrat de monitorizare de la distanță KOMTRAX, cea mai avansată tehnologie disponibilă în prezent pentru utilajele terasiere.

 

Utilajele Komatsu echipate cu sistemul inteligent iMC

Excavatoarele hidraulice Komatsu

Model                   Putere (CP)        Capacitate cupă (mc)      Adâncime max. de săpare (m)   Masă operațională (t)

PC210LCi-11                        165         1,68                                        6,62                                                        22,12 – 23,58

PC290LCi/NLCi-11             159         2,02                                        6,82                                                        28,95 – 30,95

PC360LCi-11                        271         2,66                                        7,28                                                        35,60 – 36,20

 

Buldozerele Komatsu

Model                   Putere (CP)        Capacitate lamă (mc)      Lamă (m x m)     Masă operațională (t)

D51EXi/PXi-24                    135         2,70 – 3,35                           3,35 x 1.01           13,80 – 14,26

D61EXi/PXi-24                    169         3,40 – 3,80                           3,86 x 1,16           18,60 – 19,60

D65EXi/PXi-18                    220         3,69 – 5,61                           3,40 x 1,40           20,90 – 22,50

D71EXi/PXi-24                  240           4,42 – 5,02                            3.87 x 1,27          22,60 – 23,90

D85EXi/PXi-18                    267         5,90 – 7,20                           3,57 x 1,66           29,40 – 30,80

D155 AXi-8                          360         9,40                                        4,06 x 1,88           41,80