Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje de cariera si mineritUtilaje pentru construcţii

Seminar Sandvik Construction – Quarry Process Optimization III

După două ediții desfășurate în 2016 și 2017, seminarul Sandvik Mining and Rock Technology s-a anunțat în acest an ca fiind deja un eveniment intrat în calendarul producătorilor de materiale concasate pentru construcții. Confirmarea faptului că ediția din acest an a fost așteptată cu interes este și prezența record a specialiștilor români din domeniu, peste 100 de persoane, proprietari de cariere, inginer sau mecanici specializați venind cu interes pentru a asista la prezentările specialiștilor Sandvik Mining and Rock Technology.

Evenimentul din acest an, care a avut loc în perioada 12 – 13 aprilie, a fost completat după discuțiile directe și prezentări cu o vizită la Cariera Botos din județul Covasna. Proprietarul carierei, compania DIO ANDEZIT SRL a pus la dispoziție întreg spațiul de lucru pentru a putea fi prezentată stația Sandvik cu trei trepte de concasare.

Cristian Rusu, Business Line Manager C&S, Sales Area Russia and CIS and Teritory Manager Romania, Sandvik Mining and Rock Technology, organizatorul evenimentului, ne-a explicat de ce interesul specialiștilor a crescut cu fiecare ediție: “Nu facem o prezentare de produs, deoarece specificațiile pot fi citite de fiecare cumpărător interesat, ci în primul rând ne-am orientat spre conceptele care stau în spatele concasoarelor fixe Sandvik. Astfel, prezentăm în primul rând valoarea adăugată a produselor noi care au fost lansate de constructorul suedez, precum programul software Sandvik Optiagg sau despre noile tipuri de camere de concasare lansate în ultimii doi ani”.

Seminarul Sandvik: o întâlnire WIN-WIN

Niciodată la fel, întotdeauna noi informații și date utile pentru afacerea lor primite de către participanți, dar și de către specialiștii constructorului Sandvik. Chiar și alegerea la fiecare ediție a altei cariere dotate cu stații Sandvik a fost făcută astfel încât participanții la eveniment să poată vedea la lucru un alt aspect alt activității de concasare.

Astfel, dacă la prima ediție a fost prezentată o stație Sandvik ce lucrează în carieră de un an de zile, la a doua ediție s-a putut vedea la lucru una cu o vechime de 6 ani. În sfârșit, în acest an participanții au putut vedea în direct modul în care ia naștere și se organizează o carieră de exploatare a pietrei cu ajutorul unei stații Sandvik.

Întrucât proprietarul carierei și-a propus să devină cel mai important furnizor de produse concasate din centrul țării, stația livrată de Sandvik este una complexă, ce include trei stagii de concasare: primară, secundară și terțiară. Astfel, aceasta este o stație extrem de flexibilă de poate oferi de la sorturi pentru calea ferată până la criblură de calitate superioară.

Participarea lui Stefan Wikstedt, product manager- Crushing Wears al producătorului Sandvik Construction la acest seminar a reprezentat un mare avantaj pentru cei prezenți, deoarece aceștia au putut să înțeleagă mai bine procesele fizice care au loc interiorul concasorului în timpul lucrului. Astfel, optimizarea proceselor de concasare, reducerea costurilor de exploatare, creșterea duratei de viață a utilajelor, de fapt elementele care au interesat în cel mai înalt grad pe participanți, au putut fi înțelese ușor de aceștia, precum și metodele prin care pot obține cele mai bune performanțe de la mașinile lor.

Pe de altă parte, legătura directă a producătorului Sandvik Mining and Rock Technology cu utilizatorii finali este extrem de importantă, ne-a explicat Cristian Rusu. Opiniile acestora, feedbackul apărut în timpul exploatării, sugestiile lor reprezintă un material important de lucru pentru proiectanții grupului suedez, pe baza căruia dezvoltă noi generații de stații de concasare şi sortare care să corespundă mai bine cerințelor utilizatorilor: “ Stefan Wikstedt este managerul de produs, cel care lucrează direct cu Centrul de Design și Proiectarare Sandvik. Anul acesta sa discutat în detaliu despre fenomenele fizice care au loc în camera de concasare, el făcând prezentările. Au fost puse întrebări în timpul prezentării, sau cerut explicații despre funcționarea anumitor tipuri de concasoare, și el a oferit nu numai cele mai bine documentate răspunsuri, în plus înțelegând mai bine care sunt cerințele cumpărătorilor față de stațiile noastre de concasare”.

Sunt elemente de exploatare care la prima vedere nu par a fi importante, dar care prin efectul lor cumulat se resimt în costul final de producție, dar și la nivelul duratei de viață a pieselor de uzură sau a consumabilelor.Cristian Rusu, Business Line Manager C&S, Sales Area Russia and CIS and Teritory Manager Romania, Sandvik Mining and Rock Technology

Utilaje&Construcții: Este cea de-a 3-a ediție a seminarului Quarry Process Optimization III. Cât de important este un astfel de eveniment pentru producătorii de piatră concasată din România?

Cristian Rusu: Nu sunt adeptul expozițiilor în care clienții te vizitează și pleacă mai departe. Consider că un eveniment ca cel organizat de noi deși poate costă mai mult, are o valoare adăugată mult mai mare pentru invitați. Consider că din punctul de vedere al producătorului Sandvik, prin astfel de evenimente putem demonstra expertiza care o deținem în domeniu.

Utilaje&Construcții: În acest an au fost prezentate noi concasoare și tehnologii?

Cristian Rusu: Nu ne-am propus să facem o prezentare propriu zisă de produs, deși invitații au putut vedea în direct cum ia naștere o stație complexă de concasare. Noi aici am discutat despre bunele practici în domeniu, de multe ori de reguli generale, ce se pot aplica la orice tip de concasor, nu numai la cele produse de către Sandvik. Discutăm despre modul în care se utilizează corect un utilaj, deoarece aici este vorba de un mix între partea de proces, despre ce se întâmplă în ansamblu și cum funcționează fiecare echipament în parte. Dacă utilizatorul înțelege foarte bine ce se întâmplă în interiorul acestui proces, atunci va putea să optimizeze foarte ușor întreaga producție, să reducă costurile de exploatare.

“Nașterea” unei stații de concasare

Mai întâi există perimetrul de exploatare. Apoi, se analizează materialul, calitatea, duritatea și mai ales ce produse finale dorești să obții. Apoi, apelezi la specialiști pentru a proiecta și construi o stație de concasare și sortare eficientă. Câteva etape absolut necesare pe care proprietarul exploatării, compania DIO ANDEZIT SRL le-a realizat împreună cu specialiștii Sandvik Mining and Rock Technology Romania.

Fluxul tehnologic de concasare-sortare reprezintă cea mai importantă componentă a procesului de valorificare a andezitului industrial și de construcții,  specific exploatării din zona Botos, atât din punct de vedere tehnologic cât și din punct de vedere financiar. Normal, proprietarul exploatării a dorit ca produsele finale rezultate să fie competitive,  de o calitate ridicată și să poată fi livrate la un preț bun. Din acest motiv apelat la specialiștii firmei Sandvik Mining and Rock Technology Romania, aceștia proiectând un flux optimizat pentru condițiile acestei cariere, cu o capacitate de producție de 300 t/oră. Produsele finite constau din agregate de cariera, cu sorturi de dimensiuni și forme diverse, corespunzătoare celei mai pretențioase clase de performanță a produsului.

Fluxul include un alimentator cu bare grizzly SV 1252 E, concasor cu fălci CJ 412 HD, sistem de piconare BB 350, ciur de separare steril FREE-FALL SS 1223, alimentator SP 0825 M, concasor cu con CH 440 EC, sistem de reglare automată a fantei SanRemo, ciururi SK 1863, alimentator SP 0715, două concasoare cu con CH 430 MF, două ciururi SK 1862 cu detector de metale MDV. Alimentarea în concasorul cu fălci se face printr-un buncăr de alimentare cu piatra extrasă din zăcământ cu dimensiuni cuprinse între 0 și 800 mm.

OPTIAGG – ȘAPTE ETAPE PENTRU SUCCES

 O parte din prezentarea dlui. Stefan Wikstedt a fost legată de modul de alegere și utilizarea corectă a diferitelor componente din camera de concasare implicate direct în procesul fizic de spargere. Astfel, un concasor cu con poate fi ușor de adaptat modificărilor ce apar în timpul producției prin alegerea mantalei corecte, a camerei de concasare și a conului excentric. Astfel, concasorul poate fi adaptat rapid diferitelor tipuri de aplicații, devenind extrem de flexibil și adaptabil cerințelor de moment. Operațiunile de schimbare a componentelor de uzură, reglajele, toate pot fi realizate rapid pentru un concasor aflat în lucru într-o carieră. Acest lucru este posibil deoarece concasoarele SANDVIK sunt construite pentru a se adapta rapid oricărei cerințe de moment.

În plus, pentru a alege configurația corectă de lucru, SANDVIK dispune de un program software special creat, numit OPTIAGG. În numai șapte pași, acesta oferă soluția corectă pentru fiecare concasor, în funcție de câteva date inițiale legate de utilajul existent pe teren:

OPTIAGG – etape de lucru

  1. Determinarea necesarului de producție
  2. Identificarea datelor privind concasorul ce trebuie pregătit pentru o nouă utilizare
  3. Introducerea rezultatele în programul software
  4. Programul optimizează camera de concasare și stabilește noii parametrii de lucru
  5. Se obțin datele necesare pentru concasor pentru ca acesta să lucreze optim în noile condiții
  6. Se inserează noile setări hardware-ul și se efectuează reglajele fine
  7. Sunt verificate rezultatele.

Similare

1 din 936