Informaţii la ziNewsOnlineUtilaje de cariera si minerit

E-volution: Keestrack trece de la e-drive la ZERO drive

Reputația de constructor de utilaje solide și eficiente, bazate pe tehnologii originale, a producătorului de utilaje de concasare Keestrack a fost încă o dată confirmată la Bauma 2022. Și deoarece eficiența înseamnă nu numai cel mai mic cost pentru fiecare tonă de material finit produs, dar și un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător, Keestrack a prezentat în această toamnă cele mai noi tehnologii de concasare bazate pe acționarea electrică.

În cadrul conferinței de presă desfășurate în cadrul standului propriu de la Bauma, Frederik Hoogendoorn, Vicepreședinte Vânzări și Marketing a subliniat faptul că dintotdeauna durabilitatea utilajelor și echipamentelor Keestrack a fost în atenția echipelor de proiectare și dezvoltare a noilor produse: „De-a lungul anilor, pe lângă sistemele de concasare pentru aplicații urbane, Keestrack a dezvoltat utilaje pentru prelucrarea agregatelor minerale. Deoarece aceste activități sunt foarte dure și necesită sisteme de acționare foarte puternice, Keestrack a continuat să  proiecteze sisteme de propulsie alternative. După sistemele hidraulice cu senzor de sarcină și cele cu acţionare electrică, trecem acum la sistemele ZERO-drive. În acest fel, dorim să protejăm planeta și să economisim banii utilizatorilor, în același timp”.

 

Acționare electrică și motor separat

Keestrack a lansat primele echipamente cu acționare electrică în anul 2012, prin sistemul e-drive. Acesta este un sistem de tip plug-in electric, format dintr-un grup electrogen cu acționare diesel, care permite funcționarea normală a concasorului  în cazul în care nu este disponibilă nici-o conexiune la rețeaua de curent electric. Utilajele cu acționare electrică au evoluat o dată cu acest sistem de propulsie spre concasoarele cu o unitate motor/generator detașabilă care poate fi plasată la distanță de acestea, într-un mediu cu mai puțin praf și cu vibrații reduse, putând fi montată dacă este necesar și pe șasiul utilajului.

Zero drive

Keestrack a prezentat la Bauma utilajele ZERO-drive, fără motor cu ardere internă. Astfel, motoarele electrice antrenează majoritatea utilajelor mobile de concasare și sortare ale producătorului, alimentând și sisteme hidraulice. Următoarele modele de utilaje care vor fi prezente în curând pe piață sunt disponibile cu acționare ZERO- drive: concasoare cu con H6e și H7e, toate concasoarele cu impact, inclusiv I4e, toate sistemele de sortare, cu excepția K8, echipamentele de sortare C6e, toate benzile de transport a materialelor pe șenile, toate concasoarele cu impact, cu excepția modelului B3 și a alimentatorului pe șenile A6.

Această schimbare majoră a avut loc deoarece sistemele de acționare electrică sunt cele mai ecologice și mai eficiente opțiuni existente în prezent pe piață, depășind ca și eficiență sistemele hidraulice convenționale. Dar, de asemenea, cu acestea, utilizatorul final este mai puțin dependent de un anumit furnizor de motoare. Dacă nu există o priză electrică disponibilă, utilizatorul final poate utiliza propriul generator sau poate alege una dintre unitățile pe șenile cu motor diesel și generator de la Keestrack.

Eficiența în cifre

În comparație cu unitățile diesel-hidraulice convenționale, sistemele cu acționare diesel-electrică economisesc direct până la 40% din combustibil. Dacă utilajele rulează în trenuri de producție, unul după altul, consumul de combustibil poate fi redus chiar și cu 70% atunci când utilajele de sortare și transportoarele cu acționare hibridă sunt alimentate direct de la priza de curent a unui concasor electric situat în fața sau în spatele acestora.

Atunci când este conectate la rețeaua electrică, economiile sunt și mai mari (în funcție de prețul local al energiei electrice), deoarece costurile de operare și întreținere scad semnificativ.

Concasorul cu impact reversibil pe șenile Keestrack I4e

Noul concasor mobil pe șenile reversibil cu impact orizontal este un concept complet nou. Datorită tehnologiei inovatoare RIC (Reversible Impact Crusher), acest utilaj poate fi utilizat pentru concasarea secundară și terțiară a rocilor și reciclarea materialelor de construcție, precum asfaltul. Designul specific al concasorului reversibil cu impact orizontal include o cameră mare de concasare, cu dimensiuni ce pot varia, un rotor puternic (Ø 1.100 mm și 4 bare de concasare), cu reglare hidraulică a sistemului C.S.S. și control electronic al acesteia (+80 până la -220 mm), ceea ce permite o alimentare cu material de până la 250 mm precum și obținerea unor sorturi de calitate.

Concasarea secundară și terțiară pot fi combinate într-un singur echipament, foarte mobil, ceea ce face din Keestrack I4e o alternativă reală la concasoarele mobile cu con sau la concasoarele verticale cu impact, mai ales din punctul de vedere al capacităților sale excepționale de producție, de la 100 la 250 t/h. De asemenea, uzura componentelor este redusă, îmbunătățindu-se calitatea produselor finite și permițând realizarea unor economii semnificative de energie atunci când sunt utilizate pentru aplicații obișnuite (de exemplu, pentru producția de nisip 0 /4 mm: aprox. -30% față de concasoarele cu con și până la 40% comparativ cu concasoarele cu impact VSI). Aceste performanțe sunt posibile datorită sistemului perfecționat de antrenare electrică ZERO, susținut de unitatea motor/generator detașabilă compusă dintr-un motor diesel de 447 kW și un generator de 300 kVa.

 

Concasorul cu con H7e ZERO

Noul concasor cu con H7e ZERO a fost cel mai mare utilaj expus de către Keestrack. Cu o înălțime de peste 7 m, un con de 26 de tone și opțiuni cum ar fi unitate de pre-sortare cu 2 nivele și unitate de post-sortare cu 3 nivele, acesta cântărește 92 de tone complet echipat. În cazul în care pe șantier nu este disponibilă o sursă de electricitate pentru concasorul H7e ZERO, acesta poate fi acționat de o unitate de alimentare diesel/ electrică pe șenile model M7.

Concasorul cu con H7e poate fi alimentat cu materiale cu dimensiuni de până la 250 mm. Setările plăcilor laterale pentru concasarea materialului ( C.S.S). sunt de minim 16 mm și maxim 48 mm, în funcție de configurația camerei de concasare, având o productivitate de până la 415 t/h și fiind acționată de un motor electric de 330 kW.

Concasorul cu impact ZERO B7e ZERO

Fiind un concasor cu impact cu funcționare 100% electrică, acesta a fost prezentat la Bauma împreună cu sistemul de alimentare diesel/electrică pe șenile Keestrack M5. Concasorul cu impact ZERO B7e are un sistem de pre-sortare cu două nivele, o deschidere pentru alimentare de 1.200 x 830 mm și C.S.S. minim/maxim 75 – 250 mm și poate fi alimentat cu materiale cu dimensiuni de până la 700 mm. Concasorul cu impact este echipat cu sistemul patentat N.S.S. non-stop, care protejează utilajul împotriva materialelor ce nu pot fi concasate și setează automat dimensiunile C.S.S. în timpul lucrului.

 

Concasorul cu impact R5e

Keestrack R5e este acum disponibil în modul ZERO, complet electric, sau poate fi alimentat de un motor/generator detașabil. R5e este foarte mobil și poate fi transportat unitar. Sistemul de pre-sortare cu două nivele asigură o cernere perfectă a sorturilor. Materialul poate fi depozitat de transportoarele laterale sau poate trece prin sistemul bypass al concasorului.

Concasorul cu impact R5e este acționat de un motor de 200 kW și antrenează rotorul, care are dimensiuni de 1.000 mm lățime și 1.260 mm în diametru, având moment de inerție foarte mare, ceea ce îi conferă productivitate și o stabilitate ridicată. Sistemul de sortare de precizie cu două nivele, opțional, poate fi plasat într-un circuit de lucru închis, iar fracțiile medie și fină pot fi stocate suplimentar.

DCIM100MEDIADJI_0938.JPG

Similare

1 din 908