Home Informaţii la zi WIRTGEN – Cea mai bună soluţie ecologică şi eficientă
WIRTGEN – Cea mai bună soluţie ecologică şi eficientă

WIRTGEN – Cea mai bună soluţie ecologică şi eficientă

0

Extragerea materialului din cariere nu înseamnă totdeauna o activitate care poate fi desfășurată într-o zonă izolată, mai ales atunci când locația are o istorie suficient de lungă încât în apropierea sa să apară o extindere a unui oraș. Problemele ce apar în astfel de situații sunt diverse, zgomotul sau poluarea cu particule reprezentând numai o parte din problemele care trebuiesc rezolvate de către proprietarii carierei pentru a primi aviz de funcționare. În astfel de situații, utilajele folosite joacă un rol cheie, acestea reprezentând soluția unică pentru a îndeplini normele de mediu extrem de stricte ce trebuie respectate…

 

Calcarul a fost extras din cariera Ube Isa din Yamaguchi, Japonia, încă din 1948. Totuși, ceea ce face ca această mină să fie specială este faptul că este situată în imediata apropiere a unei zone rezidențiale – cea mai apropiată casă se află la doar 150 de metri. Acesta este motivul pentru care proprietarul carierei, a angajat o companie specializată pentru a extrage calcarul într-un mod ecologic, ca să nu afecteze zonele învecinate. Pentru a realiza acest lucru, a fost luată decizia de a folosi frezele miniere Wirtgen 2500 SM și 2500 SM Vario.

 

Toate operațiile de extragere realizate de un singur utilaj

Începând cu anul 1948, efectuarea operațiunilor miniere a devenit tot mai dificilă pentru Ube Industries, Ltd din cauza învecinării cu zona rezidenţială. „Zona dens populată din jurul carierei este o provocare, deoarece efectele asupra mediului, cum ar fi vibrațiile și zgomotul pentru locuitori limitează dimensiunea zonei de lucru”, spune Tomoyuki Shodai, directorul general al departamentului minier al Ube Industries.

Din acelaşi motiv, companiei i-a fost imposibil să extindă mina deschisă. Metodele convenționale nu sunt o opţiune aici, pentru că vibraţiile ar fi prea mari. În plus, ar fi imposibil să se garanteze siguranța populației care locuieşte în preajmă. În consecință, compania s-a confruntat cu perspectiva de a nu mai putea exploata pe deplin depozitul deschis, ceea ce ar însemna o pierdere totală de câteva milioane de tone de calcar pentru Ube Industries.

Dar soluția problemei era destul de evidentă, deoarece utilajele de suprafaţă Wirtgen pot fi folosite pentru a extrage minerale fără a folosi explozibili. În plus, cu aceste utilaje exploatarea, zdrobirea și depunerea materialului în stoc se realizează într-o singură operație.

În plus, utilajele destinate exploatării miniere de suprafață produse de către Wirtgen sunt perfecte pentru extragerea materiilor prime în condiții geologice dificile și în spații înguste, așa cum se întâmplă în cariera Ube Isa. Acesta este motivul pentru care Ube Industries a decis să angajeze o companie specializată în astfel de lucrări și care a folosit cu suces utilajele de suprafaţă de la Wirtgen GmbH pentru a efectua lucrări de dirijare timp de mai mulți ani.

Astfel, pe lângă frezele miniere Wirtgen 2500 SM pe care compania le-a folosit încă din 2012, în anul 2018 acest furnizor de servicii specializate a decis să adauge un nou tip de utilaj și anume  Wirtgen 2500 SM Vario. Cele două utilaje permit crearea de terase de noi terase miniere extrem de stabile, astfel lărgind zona de extragere într-un mod stabil şi sigur.

Datorită noilor etaje deschise cu ajutorul utilajelor Wirtgen, carierea de calcar poate fi exploatată acum integral. De altfel, directorul exploatării a recunsoscut că utilizarea utilajelor create special pentru exploatările miniere de suprafață Wirtgen a permis extinderii suprafeței de exploatare, ceea ce ar fi fost impsibil de realizat prin metoda clasică ce prevedea utilizarea explozibilor.

În mai puțin de un an, exploatarea cu ajutorul teraselor a permis o extindere cu aproximativ 10 m în direcția zonei rezidențiale a carierei, fără nici un efect resimțit de către locuitorii din zona rezidențială. Astfel, randamentul exploatării nu numai că nu a fost diminuat, dar acum există posibilitatea de a crește potențialul de lucru de câteva ori. Bineânțeles, și în acest caz reprezentanții Wirtgen s-au implicat direct în dezvoltarea acestui proiect.

 

WIRTGEN 2500 SM Vario – perfect pentru o exploatare ecologică a calcarului

Un alt avantaj al extracției de suprafață cu ajutorul utilajelor Wirtgen este reprezentat de mecanismul cu tambur-central. Astfe, tamburul este situat aproape de centrul de greutate al mașinii, ceea ce duce la performanțe maxime de tăiere și adâncimi exacte de tăiere în roca tare. Rezultatul este obținerea unor suprfețe uniforme, plane și stabile care pot susţine fără probleme vehiculele din şantier.

În plus, aparatele Wirtgen sunt extrem de ecologice în comparație cu metodele convenționale de foraj, reducând praful şi zgomotul. Vario 2500 SM folosit în cadrul acestei exploatări a fost modificat special pentru a satisface aceste cerințe. În anul 2017, un echipament Wirtgen 2500 SM echipat cu un tambur de tăiere de 2,5 m a fost utilizat timp de 210 zile și a putut extrage aproape 60.000 tone de calcar pe o suprafață de 4.000 mp. Prin aducerea unui Vario 2500 SM, compania a reușit să exploateze un total de 32.000 mc de calcar în 2018 – o creștere semnificativă față de cei 22.000 mc în 2017. Vario 2500 SM este recomandat penru a fi utilizat în special pentru roca tare.

“Minerul” Vario a primit acest nume datorită sistemului său de control variabil. Proiectarea sa permite adaptarea cuplului tamburului la proprietățile rocii. Acest lucru previne uzura excesivă a dinţilor, prelungind durata lor de viaţă. În plus, Vario permite utilizarea unor viteze diferite ale tamburului de frezare, ceea ce îl face extrem de versatil atunci când este utilizat în condiții externe diferite.

Wirtgen 2500 SM Vario a fost, de asemenea, optimizat pentru cariera din Ube din punct de vedere al siguranței operatorului mașinii. Astfel, controlul utilajului se face din cabină în mod clasic, dar în acest caz operatorul poate manevra cu ușurință mașina cu ajutorul unei telecomenzi. Acesta este un avantaj uriaș, în special pe pante abrupte, de 70 grade, deoarece operatorul mașinii nu este doar într-o locație mai sigură, ci are și o vedere și mai bună asupra zonei de extracție.

De asemenea, în aceasă locație au fost utilizați inițial dinţi standard, cu un diametru de 38 mm, dar, din cauza materialului dur, sa decis să treacă la dinţi mai mari, de 42 mm.

WIRTGEN ROMANIA este membru al WIRTGEN GROUP, un grup de companii care operează la nivel mondial din sectorul de mașini de construcţii și care cuprinde mărcile tradiţionale de produse: WIRTGEN, VÖGELE, HAMM, KLEEMANN si BENNINGHOVEN. În calitate de lider tehnologic, oferă soluţii de mașini mobile pentru construcţia de drumuri și de reabilitare a drumurilor, instalaţii pentru minerit și pentru prelucrarea mineralelor sau materialelor reciclate, precum și pentru producţia de asfalt.