Home Informaţii la zi Noul buldozer CAT® D11 reduce semnificativ costurile de exploatare
Noul buldozer CAT® D11 reduce semnificativ costurile de exploatare

Noul buldozer CAT® D11 reduce semnificativ costurile de exploatare

0

Producătorul american Caterpillar a lansat în acest an buldozerul Cat® D11. Printre noutățile anunțate se pot enumera o nouă pompă hidraulică load-sensing, care livrează permanent un debit proporțional cu eforturile depuse la nivelul lamei, o putere totală de lucru mai mare dezvoltată de motor și, în concluzie, ceea ce interesează cel mai mult pe utilizator, posibilitatea de deplasa mai mult material cu un cost per tona mai redus.

 

Noul D11 are un șasiu reproiectat, acesta asigurând un TCO (total cost of ownership) mai mic și o durată de exploatare mai lungă. Durata dintre două intervenții de întreținere programate este acum mai lungă, timpul alocat întreținerii mai redus, deci productivitatea noului buldozer este mai mare și din acest punct de vedere.

 

Cost mai mic, productivitate mai mare

Consumul orar este mai redus cu 8% în medie, comparativ cu modelul anterior, datorită noii pompe hidraulice load-sensing dar și componentelor complet reproiectate ale sistemului de antrenare a șenilei. Astfel, pompa hidraulică load-sensing reglează debitul de lichid hidraulic necesar în sistemul hidraulic de împingere în funcție de munca efectuată, ceea ce duce la o solicitare mai mică a motorului, o scădere a temperaturii ce se degajă în timpul lucrului, crescând astfel și durata de viață a componentelor mecanice.

 

Noul divizor de cuplu al ambreiajului asigură o utilizare mai eficientă a întregului mecanism de deplasare. Atunci când lucrează combinat cu noua funcție ce permite utilizarea puterii în sens revers, productivitatea crește cu o valoare cuprinsă între 4 și 8%, în paralel cu un consum mai mic de combustibil.

O mare parte din mecanisme și componente au fost reproiectate, scopul fiind acela de a crește fiabilitatea și durabilitatea lor, utilizatorul având acum garanția unui timp de utilizare mai mare. Buldozeruk D11 are acum un nou sistem de role superioare mai dur, datorită unui cadru de susținere mai robust a rolelor, în urma multiplelor teste acesta dovedindu-se a fi mai rezistent la uzura în timp.

De asemenea, rulmenții de susținere ai lamei și ripperu-lui au un nou mod de montaj pe brațele de împingere, ceea ce permite înlocuirea lor rapidă dar și o durată de viață mai mare.

Motorul C32 asigură o putere de 850 CP pentru mersul înainte și 955 CP pentru deplasarea înapoi. Un nou radiator cu un design reproiectat oferă o disipare mai rapidă a căldurii, păstrând temperatura de lucru la o valoare constantă, chiar și în cazul unei încălziri extreme a lichidului de recircualre, oferind posibilitatea curățirii mai rapide a acestuia.

 

Un service mai bun, siguranță ridicată

O pompă de ulei cu o capacitate mai mare cu 30% comparativ cu modelul anterior oferă o extindere a intervalului de întreținere la 500 ore chiar în condiții extreme de lucru. Accesul la componentele de control electric, precum comutatorul de oprire a motorului, opțiunile de ridicare/coborâre scară acces sau control de la distanță  este acum foarte simplu, putând fi realizat de la nivelul solului.

Tehnicienii pot acum încărca sistemul de ungere automată Auto Lube, să schimbe lichidul de răcire sau cel hidraulic, uleiul de motor sau a cutiei de viteze direct de la nivelul solului.

În noua dotare standard a buldozerului D11 includ un acces mai simplu al operatorului în cabină, ușa cabinei poate fi montată acum pentru deschiderea din partea stângă sau din dreapta. Închiderea iluminatului interior treptată permite operatorului să se adapteze mai repede atunci când iese din cabină și în exterior este întuneric, în timp ce aprinderea luminii se poate realiza fie din cabină, fie de la tabloul electric exterior care poate fi accesat de la nivelul solului.

Tabloul de bord are acum ecrane tactile de înaltă definiție, cu arhitectură electronică scalabilă. Sistemul dinamic de monitorizare a fluidelor afișează pe acestea nivelurile de fluid în timp real și avertizează operatorul atunci când acestea scad sub valoarea de siguranță.

Cabina dispune și de noi puncte de fixare, atunci când este ridicată în timpul verificării sau reparațiilor de urgență.

 

Tehnologia sporește eficiența în exploatare

Caterpillar oferă o gamă largă de tehnologii ca și dotare standard sau opțională pentru noul buldozer Cat D11, astfel încât acesta să devină în timpul lucrului mai eficient, mai precis și cu un cost de exploatare mai mic decât orice model anterior.

În dotarea standard este oferit sistemul de control Standard Automated Blade Assist. Acesta pe baza unor date prestabilite de lucru stabilește automat înălțimea lamei, crescând semnificativ eficiența buldozerului și reducând gradul de oboseală al operatorului. Consumul eficient al combustibilului și productivitatea orară sunt optimizate automat datorită funcției Enhanced Auto Shift, care selectează automat treapta de viteză de lucru și viteza motorului în funcție de gradul de încărcare al motorului și viteza de avans stabilită în timpul lucrului.

 

Funcția automată AutoCarry ™ modifică poziția lamei ori de câte ori este nevoie pentru a reduce la minim alunecarea șenilelor, astfel productivitatea utilajului crește atunci când este împinsă cu lama o sarcină mare. Opțiunea Auto Ripper Control reduce oboseala operatorului și scade uzura mașinii prin monitorizarea și reglarea automată a vitezei motorului și a adâncimii de săpare pentru a reduce de asemenea posibilitate de alunecare a șenilelor.

Cat Product Link ™, de asemenea disponibil, permite transmiterea automată a datelor de operare importante precum locația, funcționarea și starea mașinii, acestea putând fi recepționate și aliniate în timp real datorită sistemului VisionLink ™.

 

Tehnologiile Cat MineStar ™ disponibile pentru buldozerul CAT D11 includ funcția Teren pentru nivelare, acestea oferind informații precise operatorului pentru o nivelare cu un număr minim de treceri, astfel înregistrându-se o creștere a eficienței utilajului și o scădere a gradului de oboseala a acestuia. Comanda de lucru automat permite mai multe nivele de utilizare, precum și funcționarea semi-autonomă, ceea ce permite unui singur operator să gestioneze de la distanță mai multe buldozere.

 

 

CAT D11  – specificații tehnice

   
Motor Cat C32
Putere netă deplasare înainte /1.800 rpm 850 CP
Putere netă deplasare înapoi /1.800 rpm 955 CP
Masă operațională – varianta standard 104.236 kg
Capacitate lamă –Semi Universal 27,2 mc