NewsProductie, transport, si turnare asfalt si betonslide

Wirtgen prezintă Cross Application Miners pentru proiecte dificile

260 SX(i) este primul model dintr-o nouă categorie de utilaje produse de Wirtgen. Acesta poate fi utilizat pentru proiecte legate de infrastructura feroviară și portuară, poziționarea conductelor sau construcția de drumuri, tunele sau bazine de acumulare a apei. Utilajul poate săpa durabil și economic în toate tipurile de roci.

Pentru același utilaj sunt disponibili tamburi de excavare corespunzători atât pentru roci tari, cât și pentru cele moi. În majoritatea cazurilor materialul extras este descărcat direct în camioane cu ajutorul unui sistem de transport integrat pe utilaj. Pe lângă performanță, un accent deosebit în construcția utilajului a fost pus pe garantarea parametrilor de funcționare în cazul unei utilizări intensive, deoarece proiectele de infrastructură trebuie să fie în general finalizate la anumite date fixe, date care de multe ori ascund termene de execuție scurte.

 

Metode compatibile cu mediul ambiant pentru lucrările de săpare și nivelare

Lucrările de frezare în teren solid, de exemplu în gresie, calcar, ardezie sau granit, sunt realizate frecvent prin forare și minare. Consecințele acestei metode sunt: unde de șoc puternice, zgomot, poluare cu praf și un risc ridicat pentru sănătatea muncitorilor din cauza gazelor toxice. Cerințele de mediu restrictive în ceea ce privește poluarea fonică și cu praf și costurile semnificativ mai mari legate de achiziționarea și manipularea explozivilor fac ca aceată metodă să fie din ce în ce mai puțin atractivă. De asemenea, utilizarea explozivilor nu este permisă în zonele construite.

Ca o soluție modernă alternativă, 260 SX(i) poate extrage pietrele și rocile prin intermediul unui singur proces de săpare. Utilajul sapă, concasează și încarcă materialul într-o singură secvență de lucru, la o lățime de 2,75 m și o adâncime de până la 650 mm.

Procesul este aproape fără vibrații și provoacă doar foarte puțin praf și poluare fonică. Prin urmare, acest utilaj poate fi folosit în imediata apropiere a clădirilor sau conductelor și cablurilor îngropate. 260 SX(i) realizează taie săpăturile direct la nivel de profil final și, prin urmare, elimină costurile legate de eliminarea materialului suplimentar excavat și de nivelare.

Performanță și precizie chiar și în cele mai înguste spații

Acționat de un motor diesel de 30 de litri, cu cuplu mare și o putere nominală de peste 1.000 CP, noul utilaj are întotdeauna suficiente rezerve pentru a săpa chiar și în cele mai dure pământuri. Materialul poate fi descărcat direct în camioanele de transport sau depozitat fie prin descărcare laterală, fie lăsat la suprafață.

Noul sistem de nivelare a suprafeței săpate LEVEL PRO ACTIVE a fost deja utilizat cu succes pe șantierele de construcții de drumuri sau activități miniere, acesta oferind de fiecare dată o adâncime de tăiere constantă și precisă. Pupitrele de comandă au fost proiectate ergonomic, astfel că activitatea de săpare este controlată de operator într-un mod intuitiv și simplu. Raza sa de întoarcere mai mică de 9 metri și manevrabilitatea excelentă permit manevre rapide chiar și în spații restrânse.

Un șantier mai sigur

Cabina operatorului cu care este echipat 260 SX(i) are presiune pozitivă în interior pentru ca praful să nu poată intra și un sistem de filtrare a aerului proaspăt. Pe lângă scaunul confortabil al operatorului, cabina oferă și un loc suplimentar pentru formator, astfel că instruirea operatorilor, chiar și a celor fără experiență, se poate face direct pe utilaj.

Cabina dispune de asemenea de un sistem ROPS/FOPS integrat, certificat pentru a asigura protecția muncitorilor ce deservesc utilajul. Siguranța în timpul lucrărilor de noapte este asigurată de un sistem de iluminarea puternică a tuturor zonelor de lucru relevante existente în jurul utilajului. Sistemul de iluminat de mare putere al modelului 260 SX(i) cuprinde proiectoare LED pentru zonele de lucru, lumini montate pe transportorul de descărcare, precum și scări și platforme de acces puternic luminate. Cabina operatorului cu geam integral este montată pivotant pe coloana șasiului din stânga față și oferă o vedere de ansamblu optimă asupra zonei de lucru și a celei de încărcare a materialului. Un concept de organizare al spațiului de lucru în conformitate cu cele mai recente standarde de ergonomie oferă un loc de muncă ideal pentru operator, reducând nivelul de stres și oboseală.

 

Realizarea suprafețelor plane și terasamentelor stabile

În cursul procesului de săpare, 260 SX(i) realizează suprafețe precise, plane, care pot fi folosite direct ca drumuri pentru vehiculele de șantier sau ca fundații pentru lucrările de terasare. Nivelul de referință pentru operația de nivelare la cotă precisă poate fi dat chiar de profilele de teren existente, echipamentele utilajului putând să le copieze prin scanare datorită senzorilor instalați pe plăcile laterale. Pe de altă parte, aceste profile de referință pot fi obținute și cu ajutorul sistemului Cross Application Miner care oferă un model 3D al terenului.

Odată realizat modelul de profil de teren dorit, lucrările de construcție pot începe imediat, în funcție de tipul de șantier pe care lucreză. Astfel, în construcția drumurilor, de exemplu, suprafața săpată de utilaj oferă o bază ideală pentru straturile de acoperire următoare. În timpul procesului de săpare utilajul realizează terasamentul direct la unghiul de înclinare prevăzut în proiect, eliminând alte lucrări ulterioare de excavare și finisare.

 

Construcția tunelurilor

Construirea de noi tuneluri sau coborârea nivelului tunelurilor existente implică adesea lucrul în spații restrânse și în paralel cu traficul ferovia. Minarea este rareori utilizată în astfel de cazuri. Sistemul Cross Application Miner asigură în astfel de situații săparea precisă și cu vibrații minime și transportul materialului săpat pentru a coborî cota tunelului.

Pentru lucrările în tunel înălțimea ecipamentului de lucru poate fi redusă prin montarea cabinei operatorului direct deasupra șenilelor din stânga față. În această configurație, utilajul funcționează folosind metoda « Cut-to-Ground »  fără bandă transportoare de descărcare. Astfel, 260 SX(i) poate lucra la randament maxim chiar și în interiorul tunelurilor.

Similare

1 din 818