Home Informaţii la zi Komatsu și Proterra anunță dezvoltarea a nou utilaje electrice pentru industria de minerit
Komatsu și Proterra anunță dezvoltarea a nou utilaje electrice pentru industria de minerit

Komatsu și Proterra anunță dezvoltarea a nou utilaje electrice pentru industria de minerit

0

Komatsu este în prezent unul dintre cei mai mari producători mondial de utilaje și echipamente pentru industria construcțiilor și minerit și un leader de necontestat în domeniul dezvoltării de noi tehnologii care să asigure o exploatare mai eficientă a utilajelor, mai sigură și cu un impact cât mai redus asupra mediului.

Industria exploatării miniere subterane este una extrem de sensibilă din punctul de vedere al siguranței dar și al randamentului utilajelor, acestea lucrând aici în spații închise și înguste. Reducerea gradului de poluare al utilajelor este o cerință stringentă, și din acest motiv producătorul japonez Komatsu a acordat dintotdeauna o atenție deosebită energiilor alternative, precum electricitatea, care pot rezolva într-un mod durabil această problemă.

 

O alianță între liderii tehnologiilor viitorului

Firma americană Proterra este un inovator de top în domeniul tehnologiilor de electrificare a vehiculelor comerciale, dezvoltând sisteme de stocare a energiei electrice eficiente și durabile în timp. Colaborarea cu producătorul de utilaje Komatsu a reprezentat o oportunitate pentru firma americană de a juca un rol activ și în dezvoltarea a noi utilaje destinate exploatărilor subterane.

În cadrul colaborării, Proterra va furniza pentru utilajele Komatsu tehologia necesară producerii bateriilor din seria sa grea H, scopul final fiind acela de a produce utilaje miniere de subteran care să funcționeze integral pe baza alimentării cu curent electric.

Producătorul japonez Komatsu de utilaje intenționează să utilizeze sistemele de baterii de înaltă performanță Proterra pentru dezvoltarea unor noi utilaje, în acest an deocamdată la nivel de prototip, urmând ca în anul 2022 să înceapă producția de serie a lor. Scopul declarat al acestei investiții tehnologice importante este acela de a oferi clienților Komatsu soluții sustenabile pe termen lung pentru șantierele acestora.

Aceasta nu este prima colaborare între Komatsu și Proterra. Cele două companii au semnat deja un acord comun prin care Proterra furnizează sisteme de baterii, considerate cele mai avansate tehnologic din lume, necesare acționării electrice a primelor excavatoare hidraulice de dimensiuni medii ale producătorului japonez.

Ținând cont de cerințele clienților săi din întreaga lume, Komatsu contribuie deja prin tehnologiile și utilajele sale moderne la atenuarea impactului acestora asupra mediului, lansând încă din anul 2008 pe piața mondială primele sale excavatoare hidraulice hibride, acestea reprezentând atunci o premieră mondială absolută.

Anul acesta, Komatsu a anunțat, de asemenea, o colaborarea intensă cu clienții săi ce are ca scop reducerea efectului gazelor de eșapament. În cadrul acesteia, Komatsu va colabora activ la planificarea utilajelor și echipamentelor sale, la dezvoltarea, testarea și implementarea următoarei generații de utilaje terasiere și miniere cu emisii zero.

Proiectate și fabricate în Statele Unite ale Americii, bateriile Proterra oferă cea mai mare densitate energetică din industrie, acestea putând să fie modificate ca și design în funcție de vehiculul pentru care sunt construite. Eficiența bateriilor a fost testată pe parcursul a zeci de milioane de kilometri, acestea rulând pe vehicule de test ale celor mai mari constructori de camioane și alte vehicule comerciale, alimentând inclusiv diferite tipuri de echipamente de construcții construite special în acest scop.

Bateriile Proterra oferă cea mai bună soluție pentru utilizarea în cadrul exploatărilor subterane înguste, locuri în care siguranța și durabilitatea sunt foarte importante, reducând masiv poluarea aerului dar și cea sonoră datorită caracteristicilor unice ale tehnologiilor implementate în acestea.

Conform producătorului Proterra, sunt utilizate cele mai dure teste pentru a se asigura că bateriile sunt proiectate să reziste la condiții dificile și să îndeplinească sau să depășească cele mai noi standarde de siguranță funcțională. Sistemele de baterii Proterra încorporează lichide cu un grad de rezistență termică înaltă, senzori de monitorizare a modului de funcționare al întregului pachet de baterii, precum și caracteristici de protecție active și pasive, cum ar fi rezistența la propagarea pasivă a temperaturii, astfel celulele individuale ale bateriei  fiind eficient izolate pentru eventualitatea, foarte rară, de creștere punctuală a valorilor termice.